SIKR tager forbehold omkring hal 4 ved Arena Randers

Samvirkende Idrætsklubber i Randers, SIKR, er positiv overfor en hal 4 ved Arena Randers. Man vurderer, at det kan blive et fantastisk projekt, hvis….

Og så kommer idrættens forbehold.

”Det kan blive et fantastisk projekt, hvis det kan gennemføres uden at reducere de allerede eksisterende tilskud til SIKR’s medlemsforeninger,” hedder det i den SIKR-bestyrelsesberetning, formand René Skjøde Andersen vil aflægge på repræsentantskabsmødet i Foreningshuset hos RgF på Udbyhøjvej på tirsdag 28. februar.

Og SIKR har yderligere kommentarer – bl.a. at man finder, at folkene bag projektet kalkulerer med et meget højt antal indlejningstimer. Altså de timer, der er lejet ud….

Ja, faktisk er det et i SIKR-øjne helt urealistisk antal.

”SIKR har overfor Randers Idrætshaller gjort opmærksom på, at der i projektplanerne er kalkuleret med et urealistisk højt antal indlejningstimer.”

Heddet det ordret i SIKR-bestyrelsens beretning, hvor man slår fast, at man stadig har ambitioner om i samarbejde med politikere og embedsmænd at afdække den

kommunale, økonomiske indsats på idrætsområdet på tværs af forvaltninger samt at påvirke de politiske beslutninger på området.

I oplægget til projektet hedder det, at etableringen af hallen blandt andet indebærer en forventning om udnyttelse af yderligere 4.700 haltimer i Multi Arena Randers hal 1-4.

Det er 13 timer om dagen hver dag året rundt…

”Det er mange. Og i vore øjne for mange, men lad os da endelig håbe, arbejdsgruppen har ret,” uddyber René Skjøde Andersen inden repræsentantskabsmødet.

I oplægget til hallen hedder det dog fra arbejdsgruppen, at man erkender, det kan blive vanskeligt på kort sigt at realisere de ambitiøse mål for timeforbruget i hallen. I konsekvens heraf foreslog man derfor – og fik kommunalt godkendt ,at der ydes et fast driftstilskud til hallen på to mio årligt uafhængigt af  den konkrete udnyttelse af hallen.

 

16-15 – men havde hellere set bredt forlig

I beretningen hedder det bl.a. videre:

I forbindelse med budgetforliget for 2017 blev der afsat midler til etablering af Hal 4 ved Arena Randers, Idrætscenter Vest i Hornbæk samt Kraftcenter Korshøj i Harridslev.

”SIKR har som sådan ikke haft indflydelse på disse politiske beslutninger, men hilser generelt altid idrætsinvesteringer velkommen,” hedder det i beretningen, hvor bestyrelsen også kommenterer den tætte kamp i byrådssalen, når det drejer sig om hal 4.

For den hal er kun stemt hjem 16-15 via Venstre og Dansk Folkepartis mindst mulige og beskedne flertal skabt af de to tidl. socialdemokrater Ole Skiffard og Susanne Ringe Sørensen, der siden sidste kommunalvalg er skiftet til Venstre, hvor de har spillet sammen med borgmester Claus Omann Jensen-gruppen siden maj 2015.

”SIKR kan med bekymring konstatere, at de planlagte investeringer bygger på et smalt byrådsflertal. Det havde været ønskeligt med brede politiske forlig,” er SIKR-bestyrelsens kommentar til den sag.

 

Mindre i de kommende år

I 2016 blev idrætten i Randers tilgodeset med øgede bevillinger, idet der i alle hovedøkonomiområder er tilført idrætten flere penge i forhold til 2015.

Men det fortsætter ikke, for…

”I de kommende år 2018‐2020 falder breddeidrætsmidlerne efter i 2016 og 2017 at have været ekstraordinært store. SIKR begræder dette, men ser frem til, at der de kommende år tages hul på en række store investeringer, bl.a. Idrætscenter Vest, Kraftcenter Korshøj og Arena Randers, hal 4. Og yderligere forventer SIKR, at der foretages investeringer i nye faciliteter i Dronningborg‐området,” hedder det i SIKR-beretningen til repræsentantskabsmødet.

 

SIKR’S formål

SIKR har til formål at samle foreningsidrætten i Randers i én fælles interesseorganisation på tværs af forbund og landsorganisationer med henblik på at kunne fremstå som idrættens samlede talerør overfor og dermed være en betydende dialogpartner for beslutningstagere, primært Randers Kommune. SIKR har til opgave hvert år at tilvejebringe et samlet overblik over de kommunale midler, der tilflyder

den lokale idræt – både drifts‐, tilskuds‐ og anlægsmæssigt.

 

UDDRAG FRA SIKR-BERETNINGEN

Det har SIKR bedrevet siden sidst

Der har i 2016 været afholdt ni bestyrelsesmøder og en række møder med Kultur- og Fritidsafdelingen.

Lars W. Knudsen var igen med i en arbejdsgruppe omkring Idrætscenter Vest.

SIKR’s bestyrelse havde den glæde at blive inviteret til en briefing om fordeling af breddeidrætsmidlerne for 2016 og 2017 og havde mulighed for at kommentere .

SIKR’s bestyrelse har revideret propositionerne for SIKR’s idrætspriser i håbet om flere indstillinger fra medlemsforeningerne. Der er noteret en mindre stigning i antallet af indstillinger til priserne i 2016.

SIKR har udbedt sig aktindsigt i OPP‐aftaleforhold mellem Randers Kommune og Water & Wellness. På baggrund heraf blev der udarbejdet en række spørgsmål til forvaltningen, som efterfølgende har svaret både mundtligt og skriftligt.

Det er der sket siden sidst 

SIKR havde ved udgangen af 2015 75 medlemsforeninger. I løbet af 2016 er nye kommet til og gamle kommet tilbage, så medlemstallet ved årsskiftet var 83.

SIKR’s bestyrelse håber og tror, tilgangen skyldes tilfredshed med det arbejde, der bliver udført i SIKR‐regi, men også en erkendelse af, at Randers Kommune kun kan have én dialogpartner, som taler på idrættens vegne, nemlig idrætssamvirket.

På repræsentantskabsmødet i 2016 (for 2015) bekendtgjorde SIKR en kommunikationsstrategi, hvor vi ville informere bedre. Et led heri var oprettelsen af en ny, mere moderne hjemmeside, som også kunne anvendes på tablets og smart phones. Desværre var det ikke muligt at tilknytte kommunikationshjælp i ønsket omfang, og arbejdet er gået langsommere end håbet.

Året startede også med udsendelse af en række nyhedsbreve, men desværre er strømmen af disse taget af. SIKR vil lægge sig i selen for at få flere nyhedsbreve ud til medlemsforeningerne.

Det blev så heller ikke i 2016…

SIKR har heller ikke i 2016 arrangeret dialogmøder med politikerne, som vi ellers havde forudset. Omvendt har der været flere lejligheder til at meningsudveksle i løbet af året, bl.a. i forbindelse med idrætskonferencer og i forbindelse med repræsentantskabsmødet, hvor der var pænt besøgt af medlemmer fra Kultur- og Fritidsudvalget.

Vil forsøge at åbne politikernes øjne….

2017 er valgår, og SIKR vil arbejde på, at politikerne får lejlighed til at fremføre deres syn på idrætspolitikken, ligesom SIKR vil forsøge at få politikernes øjne op

overfor kritisable forhold, som stadig eksisterer i Randers Kommune.

SIKR har med interesse fulgt Randers Kommunes kortlægning af behovet for renovering af idrætshallerne.

Afledt af denne kortlægning blev en større del af breddeidrætsmidlerne afsat til påtrængende renoveringsarbejder. Undtaget herfra var Dronningborghallen, som vurderes at være i en sådan tilstand, at langtidsholdbar renovering ikke synes mulig. Der skal bygges nyt, såfremt det fra politisk hold vurderes, at der stadig skal tilbydes halfaciliteter i dette nærområde.

Længe næret ønske opfyldt

SIKR har længe næret et ønske om nedsættelse af klubbernes egenbetaling ved leje af idrætshaller. 2016 blev året, hvor hallejen blev nedsat i to tempi. I første omgang blev en vis del af breddeidrætsmidlerne disponeret til nedsættelse af hallejen. Til vores store overraskelse og glæde blev hallejen yderligere nedsat i forbindelse med budgetforliget. Hallejen er nu 50 kr. per time, hvilket er sammenligneligt med hallejen i øvrige større danske byer.

Gerne endnu længere tidshorisont

I forbindelse med fordeling af breddeidrætsmidler i 2016 blev der for første gang arbejdet med en to‐årshorisont. Herved opnåede man, at de afsatte midler kunne sættes effektivt ind, fremfor at blive “klattet væk”. SIKR bifaldt dette, men har stadig et ønske om, at kommunen anvender en endnu længere tidshorisont for idrætsinvesteringer, så der kan foretages en effektiv langsigtet investeringsindsats.

Ser med bekymring på stigende udgifter til leje af Water & Wellness

SIKR ser med bekymring på stigende udgifter til den kommunale leje af Water & Wellness, som er en konsekvens af den indgåede OOP‐aftale mellem Randers Kommune og Water & Wellness. Aftaler lyder nemlig på en fast årlig stigning på to procent.

Dette vil over en lang aftaleperiode, hvor bevillinger til Kultur og Fritid ikke kan forventes at stige tilsvarende, medvirke til at udhule budgetterne og på sigt give færre midler til andre aktiviteter.

Samarbejdet forbedret i 2016

SIKR udbad sig efter henvendelse om konkrete problemstillinger fra medlemsforeningerne aktindsigt i aftalemateriale omkring Water & Wellness.

På baggrund heraf udarbejdede SIKR en skrivelse til kommunen med en række spørgsmål.

Kultur og Fritidsafdelingen har svaret SIKR uddybende, og det er SIKR’s indtryk, at samarbejdet mellem W&W og foreningerne er bedret i 2016.