Han har siddet i byrådet i to valgperioder frem til 2001, hvor der var Folketingsvalg og kommunalvalg på samme dag – dengang skiftede han fra lokalpolitik til landspolitik på én og samme dag – nu har han taget skiftet tilbage. Siden sidste kommunalvalg har han siddet i byrådet for socialdemokraterne og nu er ambitionerne en borgmesterpost

Og det er fordi han gerne vil være med til at trække Randers i den rigtige retning. Han vil gerne være med til at retfærdigheden sker fyldest, og han vil gerne være med til at udbrede den socialdemokratiske ånd i de politiske sager, der er oppe at vende i kommunen.

Der er meget arbejde, der skal gøre i Randers, mener Torben Hansen. Og som socialdemokrat er han ikke enig i alt, hvad det ledende parti, Venstre, foretaget sig.

”Jeg er blandt andet optaget af folkeskolen. Den skaber en sammenhængskraft i vores samfund og efter min mening skal den have ro nu. Den har været gennem en reform og en struktur og nu er det op til os at give forældre, elever, lærere og ledelse arbejdsro og have tillid til at de kan løfte den videre uden at der kommer 27 nye kommunale direktiver. Vi skal ikke have flere besparelser, som vi så på sidste budget”, mener Torben Hansen.

En af de andre ting som optager Torben er ordentlighed. Og det forsøger han altid at udøve i de politiske beslutninger og diskussioner han involverer sig i.

”Der skal være en gennemsigtighed både mellem politikerne og overfor borgerne. Vi skal have løftet den borgernære velfærd som børn, ældre, skole, socialt udsatte og det synes jeg er voldsomt spændende. Det er der vi skaber vores liv og der mener jeg at vi kan blive bedre – både i dialogen overfor borgerne men også i dialogen mellem politikerne.

Og selvfølgelig skal politikere være uenig, men der skal tænkes bredt, mener han. Der har politikerne en forpligtigelse overfor borgerne.

”Det er vigtigt når der er store ting der skal besluttes som for eksempel en hal 4 og blandt andet med sidste budget i tankerne. Der er det vigtigt at man sigter efter at indgå et bredt forlig og ikke som det er sket gennemfører beslutningerne med et snævert flertal. Vi skal hele tiden være i dialog med vores politiske kollegaer uanset om vi er fra samme parti – det er vigtigt”, mener Torben Hansen.

Han mener, det er langt at foretrække, at der er en politisk debat fremfor kun at kritisere hvad hinanden går og laver. ”I stedet for kun at kritisere, vil jeg hellere høre, hvad man selv har tænkt sig at gøre og så tage den dialog med borgerne”, siger han. Og det er det man gør i socialdemokratiet, siger han.

”Vi har været ude og banke på døre hos folk, hvor vi så har taget en snak om, hvad det er der rører sig. Og det er der kommet mange gode idéer ud af”.

Og her referer han også til den netop overståede høring om de nye bybusforbindelser, der viste hvad demokrati kan. Efter høringen kom der så mange svar ind og borgerne i de omkringliggende landsbyer satte sig så meget imod at forslaget blev trukket tilbage og et nyt arbejde med at udvikle en ny plan er undervejs.

”Det er super at høringen virkede, det har jeg stor respekt for. Så er det sjovt at arbejde med politik”, pointerer han.

 

Ind i politik

Det hele startede for den 51-årige Torben Hansen, da han var 15 år – i 1980. Han havde tænkt over, hvordan han kunne få afløb for sine sociale argumenter og dyrke sin retfærdighedssans. Derfor besluttede han sig at melde sig ind i DSU i Randers. Han havde en aktiv periode og var også formand en overgang. Indtil han besluttede sig for at stille op til kommunalvalget i 1993.

“Jeg har altid været drevet af en retfærdighedssans. Jeg ville gerne, som andre 15-årige, gøre noget ved verden. Og hvis ikke andre gjorde det, så skulle jeg. Der skal være lige muligheder for alle. Det var benzinen dengang. Siden er der kommet tusindvis af flere ting på dagsordenen”, siger Torben Hansen.

I byrådet i 90´erne sad han dels i Socialudvalget, Økonomiudvalget og så Kultur- og Fritidsudvalget. Det var området, der skulle bakke op om skolerne, børneinstitutionerne, sørge for de ældre og udsatte – kerneområder for Torben Hansen.

“Dengang var der mange områder, der trængte til et løft. Der var alenlange ventelister til vuggestuer og børnehaver. Der var nok at tage fat på”.

Der var nok at se til lokalpolitisk i Randers, og han var der foruden også viceborgmester. Men da der blev en plads ledig i kredsen til Folketingsvalget, og der kom flere opfordringer til en plads på Christiansborg, slog han til.

“Den mulighed kunne jeg ikke lade gå fra mig. Men der var selvfølgelig ting, der trak den anden vej. Vi havde to små børn dengang og siden er der kommet en mere til. Og det har i den grad krævet tålmodighed fra min hustru Anne Marie, at jeg har været væk fra tirsdag til fredag hver uge”, fortæller borgmesterkandidaten for socialdemokraterne.

 

Hårdt arbejde

Torben gik på Hobrovejens Skole og derefter på Randers Statsskole. Derefter kom han ud for at arbejde på en møbelfabrik.

”Jeg var der et år og kunne faktisk rigtig godt li det. Men jeg blev lærer i stedet for”, fortæller Torben Hansen. Han har undervist på Teknisk skole i en del år – hovedsagelig i matematik. ”Men det er efterhånden en del år siden og jeg kan knap nok huske, hvordan det var”, siger han og smiler.

Vi sidder i sofaen hjemme hos Torben. Familiens yngste – Rasmus ligger med influenza – hans hustru Anne Marie er på arbejde, Johanne på 18 år er på Statsskolen, som hun skal være. Kirstine på 22 er flyttet hjemmefra og studerer medicin i Aalborg. Uden for stuevinduerne er der udsigt, når man kigger over naboens tag – solen har gemt sig, men terrassen vidner om hvor skønt her er en sommerdag.

Efter to perioder i Byrådet først i 90´erne, kom en tid med travlt folketingsarbejde. Torben var miljøordfører i ni år sammenlagt, derfor uden arbejdsmarkedsordfører og energiordfører.

”Man bliver nødt til at have nogle fokuspunkter alt andet er fysisk umuligt. Der er meget arbejde at tage sig af”, siger han.

”Men jeg var vældig glad for min tid i Folketinget. Det var dejligt med dedikerede mennesker, men det var hårdt arbejde, fordi jeg valgte at blive boende her i Randers”.

Det var det smarteste, fortæller Torben, for alle i familien for at få dagligdagen for familien til at hænge sammen.

Dagligt mødtes Torben med de andre kollegaer på Christiansborg, og det var en motor i sig selv at være omgivet af dedikerede mennesker, der alle arbejder for at skabe den bedste hverdag for de danske vælgere.

Tiden har også givet ham en solid politisk og organisatorisk base, som han kan benytte sig af som politiker i Randers.

”Tiden i Folketinget har givet mig et helt unikt kontaktnetværk både organisatorisk og politisk.  Og det er dejligt at vide at jeg bare kan tage telefonen og sige – hej det er Torben”.

I forbindelse med ændring af forskellige love og oprettelsen af nævnenes hus i Viborg, blev det hidtidige natur- og miljøklagenævn nedlagt og erstattet af miljø- og fødevareklagenævnet. Her er den lokale politiker for socialdemokraterne netop udpeget til at sidde.

Det blev altså til 13,5 år i Folketinget. Indtil videre har lokalpolitik budt på 3,5 år og til valget i november går socialdemokraterne efter at overtage borgmesterposten med Torben Hansen som borgmesterkandidat.

Til sommer er Torben Hansen færdig med sin MPA, som indbefatter organisation og ledelse, økonomi og politologi. Fag som han får brug for, hvis det hele går efter planen og han indtager borgmesterkontoret, når det nye år begynder.