Ved det kommende Byrådsmøde på mandag 6. marts foreslår Radikale Venstre at Randers Kommune , honorerer plejeforholdet ud fra en gennemsnitsbetragtning. Aarhus kommune har med succes indført den såkaldte Gennemsnitsmodel – Honorering af plejeforholdet ud fra en gennemsnitsbetragtning

 

“Aarhusmodellen er en model, der er fair for alle parter, og som er udrullet med god succes. En model hvor barnets tarv og udvikling er i centrum”, siger Mogens Nyholm fra det Radikale Venstre i Randers kommune.

Historisk set har plejefamilieområdet efter sigende haft en omvendt incitament struktur, hvilket skulle bevirke, at de enkelte plejefamilier kunne have en økonomisk interesse i at se på barnets vanskeligheder frem for barnets ressourcer. Dette er ikke en optimal eller fair model, hverken set fra barn, plejefamilie, forældre eller kommunens side.

Radikale Venstre i Randers Kommune foreslår Aarhus modellen implementeres i Randers Kommune, hvor der arbejdes med fem niveauer, og de foreslår Randers har samme honoreringssatser som i Aarhus Kommune. Kort og godt Radikale Venstre ønsker Randers Kommune følger KLs anbefalinger på området.

“Radikale Venstre ser med bekymring på den måde plejebørnenes plejefamilier aktuelt behandles på i Randers Kommune. Vederlag gives, uden at børnenes aktuelle behov nødvendigvis er i fokus. Børnene bliver de største tabere i det spil – det kan vi ikke være bekendt. I Radikale Venstre  ærgrer vi os over, at Randers Kommune ikke vælger den fulde Aarhus model på plejeområdet, som er gennemført med fint resultat – og som plejefamilierne her i Randers bifalder”, siger Mogens Nyholm.

“Venstres Anders Buhl og andre påstår Randers allerede følger Aarhus modellen. Strukturen ser måske  ens ud, men indholdet meget forskelligt. Billedlig talt kan ligheder og forskelle meget enkelt  beskrives sådan: For udenforstående kan emballagen se ens ud, men varefakta er vidt forskellige. På Aarhus` læses: Den gode anbringelse. På Randers` læses: Anbringelse, og med småt læses tenderende til at blive til opbevaring”, er Mogens Nyholms pointe.

 

Vejen frem

På den korte bane stiller Radikale Venstre på byrådsmødet 6. marts forslag om, at den fulde Aarhus model indføres ved honorering af plejefamilierne, frem for den amputerede Aarhus model, der følges i dag. (KL anbefales Aarhus modellen følges.)

“Det er trist at iagttage det ikke er de sårbare børns aktuelle behov og udfordringer der bestemmer vederlagenes størrelse… og skyldes simpelthen at de sociale faglige vurderinger, handleplaner mm ikke opdateres tilstrækkeligt. I en tid hvor alle fagkyndige personer påpeger, hvor fuldstændig fantastisk vigtigt en tidlig indsat er for børnene, synes det meget bedrøveligt  hvis byrådets flertal stædigt fastholder nuværende position/model, og dermed bidrager til at give de sårbare børn yderligere et svigt; som rammer dem for livet”, siger de radikales Mogens Nyholm.

Radikale Venstre håber, at De konservative; Socialdemokratiet, SF, Dansk Folkeparti, Venstre og listerne bakker op om deres forslag, at Randers sadler om her og nu, og virkeliggør den fulde Aarhusmodel.

“Hvor det netop handler om den gode anbringelse, og ikke som i Randers, hvor det overordnet set handler om en billig anbringelse, så der spares penge. Det er jo klart, at  hvis plejefamilier ikke gives nødvendige ressourcer til at hjælpe plejebørnene, så er det børnene det går ud over. Nogle tabes helt unødvendigt i det spil”, er de radikales påstand.

“Det er tilladt at fortryde ukloge og ufølsomme beslutninger med tilbagevirkende kraft. De børn vi her taler om, har om nogen brug for hele byrådets empati, opmærksomhed og hjælp. For det er os der skal sørge for de kan få nødvendige håndsrækninger og hjælp”, siger Mogens Nyholm.

Han mener også at anbringelser af børn og unge billedlig talt kan forklares på følgende måde:

“Indsatsen er et plaster, der skal hjælpe børnene; når noget er gået galt i børnene liv. Fremadrettet må der arbejdes på, at en tidlig indsat er vejen at gå.”

Radikale Venstre i Randers Kommune opfordrer til, at byrådets partier og lister i nær fremtid og senest efter kommunevalget sadler om, og der lægges strategi og taktik herfor, så færre børn grundet den tidligere indsats har behov og brug anbringelser. Det ville være det allerbedste for børnene og deres liv. Og partiet er klar til at blive bannerføre for dette arbejde.