Med håndværkerhumor og lidt for meget på sidebenene stormede de Rigtige Mænd i 2015 ind i de danske tv-stuer til rekordmange seere i DR1s programserie Rigtige Mænd. DR1 er nu klar med en ny omgang Rigtige Mænd som denne gang bliver en udvidet version som udover tv-programmerne også henvender sig til alle Rigtige Mænd i landets kommuner

Parallelt med tv-programmerne kan alle mænd i hold af tre til syv personer følge det samme træningsforløb som de Rigtige Mænd i tv-programmet igennem et digitalt træningsfællesskab, kaldet Rigtige Mænd Sjakket. Det digitale træningsfællesskab skal motivere og forberede holdene frem mod det udfordrende Rigtige Mænd løb som finder sted 24. maj.

Randers Kommune er med i den store Rigtige Mænd satsning, fordi kommunen har en vision om at tilbyde rammer og muligheder for at alle mænd kan være fysisk aktive. Ifølge idrætskonsulent Jesper Jakobsen er det naturligt at Randers kommune deltager i projektet. Vi ser mange spændende muligheder for at projektet kan skabe synlighed og ikke mindst få gjort flere mænd fysisk aktive. Men vi ser også at opmærksomheden på Mænds sundhed kan gøre en forskel lokalt.

 

Virksomheder kan deltage

Idrætskonsulent Jesper Jakobsen henviser til Randers Maskinfabrik som i forlængelse af den første programserie, igangsatte en sundhedsindsats på egen virksomhed. Direktør i Randers Maskinfabrik Bo Nielsen tog initiativ til indsatsen i hans firma og han mærkede at det gjorde en forskel.

“Vi udnyttede den store omtale som tv-programmet skabte til at lave vores egen indsats. Vi lavede en intern konkurrence hvor vi bl.a. gav medarbejderne mulighed for at træne i arbejdstiden. Udover at vi kunne se at det havde en positiv effekt på medarbejdernes sundhed, så kunne vi tydeligt mærke at det havde positiv indvirkning både på medarbejdernes produktivitet og det sociale blandt kollegaerne. Og det kostede faktisk ikke særlig meget for virksomheden. Vi er naturligvis med i denne omgang Rigtige Mænd”, siger han.

 

Den første rigtige mand er klar

Randers Kommune har allieret sig med Søren Holm, smeden fra første programserie af Rigtige Mænd, som nu er bosiddende i Randers Kommune. For Søren har deltagelsen i Rigtige Mænd gjort en kæmpe forskel;

“Gennem forløbet fik jeg et wake-up call om at jeg skulle have gjort noget ved min sundhed. Selv om det til tider var surt slid og det stadig kan være hårdt, så er det det hele værd. Jeg er nu meget mere aktiv og det føles fantastisk”.

Et væsentligt budskab fra Søren til alle Rigtige Mænd i Randers er, at alle kan være med.

“Når jeg kan, kan alle”, griner Søren Holm.

Idrætskonsulent Jesper Jakobsen understreger at projektet ikke er et sundhedsprojekt hvor det handler om at tabe flest kilo.

”Som kommune vil vi med vores indsats sætte fokus på at det handler om at komme i gang. Vi vil have flere mænd op af sofaen. Om de spiller fodbold, kører mountainbike, dyrker crossfit eller yoga er ikke det væsentligste. Det handler om at komme i gang og gerne sammen med kollegaer, venner eller naboer, fordi det sociale betyder meget for vores motivation”.

I forlængelse heraf fremhæver Jesper Jakobsen at alle mænd kan være med, uanset om man eksempelvis tidligere har dyrket idræt, er overvægtig eller har dårlig kondition. Han opfordrer derfor alle mænd til at komme i gang og virksomheder til at følge Randers Maskinfabriks eksempel.

Der er plads til alle i projektet. Den online platform hvor mændene kan tilmelde sig åbner 1. marts på www.rigtigemænd.dk.

I løbet af 8 uger – fra uge 13 – 21 får de tilmeldte rigtige mænd simple træningsøvelser, enkle kosttips og ugentlige udfordringer. Alle træner mod det fælles mål: Rigtige Mænd Løbet, som afvikles landet over på op til 100 løbssteder – også i Randers Kommune – 24. maj kl. 19-21.

 

Kick-off

I Randers Kommune afholdes et Rigtige Mænd arrangement lørdag d. 25. marts kl. 11-13. Her står den på fælles træning, information om projektet, humoristisk foredrag ved Søren Holm samt lidt godt til maven. Arrangementet afholdes på Bombardier, Toldbodgade 39, 8930 Randers NØ.

Har man spørgsmål om Rigtige Mænd i Randers kan man rette henvendelse til sundhedskoordinator Matias Gjerløv eller idrætskonsulent Jesper Jakobsen.

Fakta:

Rigtige Mænd Sjakket er støttet af Nordea-fonden. Projektets samarbejdspartnere er DR, MakeitBee Production, Dansk Firmaidrætsforbund og Syddansk Universitet.