290 kommunale klinikassistenter, tandplejere og tandlæger fra hele landet var samlet i Randers fredag for at blive klogere på behandlingsangste patienter, traumer og kost. Med sig hjem fik de også professorens gode råd om, hvordan kys kan være godt for tandsundheden og en opfordring fra Peter Mygind om at være en god kollega

Der var fokus på behandlingsangste patienter, traumer og kost i den store sal i Nordisk Film Biografen i Randers til Østjyllands Interkommunale Kursusdag fredag 31. marts.

“Det er vigtigt, at vi hele tiden bliver klogere på nye forebyggelsestiltag og har mulighed for at erfaringsudveksle på tværs af kommunerne,” siger cheftandlæge i Randers Kommune, Lars Høvenhoff.

Dagens humoristiske indslag blev leveret af skuespiller og entertainer Peter Mygind, som med pudsige anekdoter fra sit liv og virke flere gange formåede at lægge salen hen i latterkramper. Han havde dog også en væsentligt budskab med til deltagerne om arbejdsglæde og mobbefri arbejdsplads.

“Det gode arbejdsklima er et fælles ansvar, og alle skal bidrage til det for at arbejdspladsen er et rart sted at være,” sagde Peter Mygind.

Derfor skal vi kysse mere
Arrangementets hovedtaler var professor i cariologi og specialist i børnetandpleje, Svante Twetman, som præsenterede den nyeste forskning på tandplejeområdet. Nye forskningsresultater viser blandt andet, at bakteriebalancen i munden er vigtig for opretholdelsen af et sundt tandsæt.

“Det betyder at børn skal udsættes for en mangfoldighed af de sunde bakterier så tidligt som muligt i livet. Spædbørn kan for eksempel få dem overført via amning, og hvis man ikke ammer sit barn, kan man lade barnet sutte på forældrenes fingre,” fortæller cheftandlæge i Randers Kommune, Lars Høvenhoff, om oplægget fra Svante Twetman.

Professoren havde også et svar på, hvordan den voksne befolkning kan bibeholde en sund bakteriebalance i munden – det viser sig nemlig, at man “bytter” en masse af de gode bakterier, når man kysser hinanden. Derfor blev rådet “I skal bare kysse noget mere” givet med et glimt i øjet.