Jo, den nye liga-struktur er en underlig størrelse – og Viborg FF behøver ikke vinde mere for at undgå nedrykning

Der er sagt og skrevet meget om den nye ligastruktur, der er trådt i kraft i dansk fodbolds bedste række i denne sæson. Jo, det er en underlig størrelse med grundspil, kvalifikationsspil og nedrykningsspil.

Ved at nærlæse strukturen kan man fastslå, at bundholdet p.t. Viborg FF ikke behøver at vinde flere kampe i sæsonen – og så alligevel bevarer ligastatus. Ja, faktisk kan man spille en hel sæson – 38 kampe – uden at vinde en eneste kamp og alligevel blive i landets bedste række… Jo, det kan lade sig gøre. Det lyder helt vildt, men det er fakta.

Vi prøver at forklare og tager Viborg som udgangspunkt og ”leger”, at holdet fra domkirkebyen endnu ikke har fået point overhovedet i efteråret 2016 og foråret 2017.

 

Her er forklaringen på at undgå nedrykning uden sejr i 38 kampe
Efter 26 kampe i grundspillet (de sidste fem runder i grundspillet er netop færdigspillet – red.) og seks kampe i kvalifikationsspillet med lutter nederlag havner Viborg så i nedrykningspil.
Det afgøres som cupturnering med to semifinaler ude og hjemme og med udebanemål som evt. afgørende faktor.

I nedrykningspillet deltager nr. tre og fire i hver af de to puljer a fire hold, der har været med i kvalifikationsspillet.

Viborg skal så efter seks nederlag i kvalifikationsspillet i gang med nedrykningsspillet – betegnet som semifinaler i nedrykningsspilet. Her møder – i Viborgs kampe nr. 33 og 34 – nr. tre i den ene pulje nr. fire fra den anden og omvendt. Viborg taber begge kampe og er nu oppe på 34 nederlag, men er stadig ikke nede.

De to tabere af semifinalerne mødes derefter ude og hjemme i en taberfinale og det afgørende nedrykningsbrag om 13.-14.-pladsen. Lad os sige, det er et opgør mellem Viborg og OB.

Viborg spiller 1-1 hjemme i kamp 35 og spiller så 2-2 i kamp 36 i Odense. Så redder Viborg FF – foreløbig – en vis legemsdel på flest scorede udebanemål, mens OB rykker direkte ned som nr. 14 i ligaen.

Viborg FF er dog ikke færdig med at spille nu efter 36 kampe uden sejre og skal atter i aktion for at sikre overlevelse – i en duel mod nr. to fra 1. division. Lad os sige, det er Hobro.
Så spiller Viborg FF – i sæsonens kamp nr. 37 – 1-1 i Hobro og 0-0 hjemme i kamp 38 og redder sig så igen på udebanemål.

Og så går regnestykket op. 38 kampe uden sejr – Viborg FF er stadig i ligaen, mens Hobro må blive i 1. division.

 

Sådan spiller de i Ligaen 2016-2017
Nr. 1-6 efter grundspillets 26 kampe går til mesterskabsslutspil, mens 7-14 fordeles i to kvalifikationspuljer: nr. 7, 10, 11 og 14 i den ene og nr. 8, 9, 12 og 13 i den anden.

Slutspillet
Ingen nulstilling eller halvering af pointtal fra grundspillet. Alle point tages med over. I slutspillet mødes alle hold to gange – ude og hjemme. Efter 10 runder kåres en dansk mester 2016-2017 med sølv til nr. to og bronze til nr. tre. De tre øvrige hold sikrer sig endnu en sæson i ligaen. Den tredjeplads, der tidligere ville blive tildelt en Europa League-plads, vender vi tilbage til.

Kvalifikationsspillet
Efter de seks kampe – to gange tre kampe – deles de to puljer igen. Nr. 1-2 i hver pulje bevarer ligastatus og spiller om deltagelse i Europa League. Nr. 3-4 i hver af de to puljer spiller om at undgå nedrykning.

På dette tidspunkt er der ikke en direkte nedrykker. Af de fire dårligste hold rykker ét hold ned, men det bliver ikke afgjort før senere i turneringen.

Både Europa League-kvalifikation og nedrykningsspil afgøres i cup-turnering med to semifinaler (ude og hjemme) og en finale ligeledes over to kampe. Nr. 1 fra den ene pulje møder nr. 2 fra den anden og omvendt. Tilsvarende med nr. 3 og nr. 4 og omvendt.

Nedrykningsspillet – semifinaler
Her mødes de fire hold i to semifinaler over to kampe – udebanemål gælder, og det højst rangerede hold har hjemmebane i sidste kamp.

Vinderne af semifinalerne mødes over to kampe om 11.-12.-pladsen. Vinderen bliver i ligaen, mens taberen møder nr. 3 fra 1. division i to kampe. Vinderen her får plads i ligaen, mens taberen efter ferien skal spille i 1. division.

De to tabere af semifinalerne mødes ude og hjemme i det ultimative nedrykkeropgør om 13.-14.-pladsen. Taberen sparkes ned i 1. division, mens vinderen får endnu en chance for overlevelse – i to kampe mod nr. 2. fra 1. division. Vinderen får ligaplads, mens taberen efter ferien skal spille i 1. division. I 1. division rykker kun nr. 1 direkte op i ligaen, mens nr. 2 og 3 skal ud i kvalifikationskampe.

Europa League-kvalifikation:
Semifinaler: De fire hold – de to gange 1-2 fra kvalifikationsspillet – mødes i to semifinaler over to kampe. Udebanemål gælder og højst rangerede hold har hjemmebane i den sidste kamp.

Finale: Vinderne af de to semifinaler mødes over to kampe. De to tabere er garanteret en plads i ligaen i den efterfølgende sæson.
Endelig mødes vinderen af finalen og nr. 3 fra mesterskabsspillet i kampen om den tilbageværende europæiske plads – over en enkelt kamp med hjemmebanefordel til nr. 3 fra mesterskabsspillet.