I Randers kæmper virksomheden Verdo en daglig kamp for at finde elektrikere, stærkstrømsingeniører, VVS’ere og unge, som vil være VVS-lærlinge. Det er så svært, at HR-direktør Margrete Larsen kraftigt overvejer at gå til et rekrutteringsbureau og ansætte folk fra Polen. Udfordringen med at skaffe faglærte er de ikke alene om

 Mange virksomheder i Randers og Norddjurs oplever, at de ikke kan rekruttere de medarbejdere, de har brug for. Vi lever samtidig i en tid, hvor en voksende andel af danskerne bor i byer – både i de største byer og i de mange mellemstore byer, der ligger over hele landet.
Derfor har DI netop offentliggjort 22 forslag til, hvordan vi får det bedste ud af den udvikling, og hvordan virksomhederne kan få de medarbejdere, de skal bruge. Kataloget med de 22 forslag vil blive præsenteret af vicedirektør Kent Damsgaard på DI Randers-Norddjurs’ erhvervstræf torsdag 4. maj.
“Der er rigtig godt gang i virksomhederne her i Randers og Norddjurs, men det er meget svært at få fat i nok nye medarbejdere. Når vi ikke har nok hænder til at producere, må vi takke nej til ordrer, så vi taber kunder herhjemme og på de internationale markeder. Den udvikling skal vi have vendt”, siger formand for DI Randers-Norddjurs Per Hastrup.

Jobordning skal justeres
DI foreslår bl.a., at regeringen sænker kravet til, hvad medarbejdere fra lande uden for EU skal tjene for at kunne tage job i Danmark, til 325.000 kr. om året. Det vil gøre det lettere for flere faglærte og it-uddannede fra lande uden for EU at tage job i Danmark. Derudover foreslår DI, at jobkortordningen for medarbejdere uden for EU justeres, så også faglærte kommer på listen over faggrupper, som virksomhederne kan tiltrække, uden at de opfylder et krav til løn.
Der er et akut behov for at kigge på de to ordninger, mener DI. Sidste år fik partierne hævet beløbsgrænsen med 25.000 kroner, så udlændinge skal tjene mindst 408.800 kroner om året i Danmark for at få opholdstilladelse. Nu har partierne stillet et beslutningsforslag om at stramme reglerne yderligere, så virksomheder og udlændinge ikke længere kan regne virksomhedsbetalt bolig, bil og madordning med i lønnen.
Det er en gal vej at gå, mener formanden for DI Randers-Norddjurs.
“Vores virksomheder tørster efter flere dygtige faglærte. Derfor har vi også brug for, at vi kan tiltrække ekstra hjælp udefra. Så det er helt galt, når et flertal i Folketinget vil stramme reglerne til, så virksomhederne her i Randers og Norddjurs får endnu sværere ved at ansætte de nødvendige hænder og hoveder”, siger Per Hastrup.