I dag 4. maj er det 72 år siden at Danmark atter blev frit efter besættelsen af den tyske overmagt. Hjemmeværnskompagniet Hvidsten markerer og festligholder befrielsen med kransenedlæggelse og mindehøjtideligheder flere steder i og omkring Randers

Hjemmeværnskompagni Hvidsten nedlægger krans ved Hvidsten Mindelund.
Hjemmeværnskompagni Hvidsten deltager endvidere i mindehøjtidelighed ved Mindelunden på Skæring Hede, i mindehøjtidelighed ved Flemming Junchers mindesten ved Overgård Gods og nedlægger blomster ved mindelunden på Nordre Kirkegaard i Randers, ved Frihedsmonumentet på Skovbakken i Randers og ved mindekorset på Kristrup Engvej i Randers. Kransenedlæggelse ved Hvidsten Mindelund finder sted kl. 19.30 i Hvidsten. Hjemmeværnskompagni Hvidsten stiller sammen med Politihjemmeværnskompagni Randers, Flyvehjemmeværnseskadrille 265 Hvidsten og Danmarks Veteraner Kronjylland med fanekommando og fakkelvagt. Kransen vil blive nedlagt af kompagnichef kaptajn Finn Bødtker, som også vil holde en kort mindetale. Alle interesserede er velkomne til at overvære nedlæggelsen.

Endvidere deltager Hjemmeværnskompagni Hvidsten i Mindehøjtidelighed ved Mindelunden, Skæring Hede kl. 19.00. Mindehøjtideligheden er arrangeret af Aarhus Samvirkende Soldaterforeninger med deltagelse af en lang række faner samt Marinehjemmeværnets Musikkorps. Alle interesserede er velkomne til at deltage i mindehøjtideligheden. Derud over er der mindehøjtidelighed ved Flemming Junckers mindesten, Overgaard Gods også kl. 19.00. Mindehøjtideligheden er arrangeret af De Samvirkende Soldaterforeninger for Randers og omegn. Der vil være musik, fællessang, kransenedlæggelse af rekrutteringsofficer Kurt Jørgensen fra Hjemmeværnskompagni Hvidsten og tale af biskop emeritus Kjeld Holm. Mariagerfjords Kammerkor medvirker. Aftenen slutter med kaffebord i Udbyneder Forsamlingshus.

Alle interesserede er velkomne til at deltage i mindehøjtideligheden.

 

I Randers
Også i Randers fejres befrielsen. Der er kranse og blomsternedlæggelse på Nordre Kirkegaard kl. 14.00. Sammen med ’Foreningen for bevarelse af Gestapofangers minde’ nedlægger Hjemmeværnskompagni Hvidsten en krans for faldne frihedskæmpere og en buket for omkomne i tyske koncentrationslejre. Alle interesserede er velkomne til at deltage i blomsternedlæggelsen. Der er også blomsternedlæggelse ved Frihedsmonumentet, Skovbakken – det er kl. 15.00 ved Frihedsmonumentet der er rejst i 1949 for at ære de frihedskæmpere fra Randers Amt, der døde under 2. verdenskrig. Medlemmer af Hjemmeværnskompagni Hvidsten nedlægger en mindebuket. Alle interesserede er velkomne til at deltage i blomsternedlæggelsen. Endelig er der blomsternedlæggelse ved Mindekorset, Kristrup Engvej kl. 17.00. Mindekorset er rejst for Carlo Randrup Thomsen, der mistede livet efter en træfning mellem besættelsesmagten og danske frihedskæmpere den 16. april 1945. Medlemmer af Hjemmeværnskompagni Hvidsten nedlægger en mindebuket. Alle interesserede er velkomne til at deltage i blomsternedlæggelsen. Kompagnichef, kaptajn Finn Bødtker udtaler:
”Hjemmeværnskompagni Hvidsten, der dækker Randers kommune, er en moderne hærhjemmeværnsenhed, som uddanner sig til at løse hærhjemmeværnets kerneopgaver inden for bevogtning og støtte til det øvrige totalforsvar og det civile samfund. Kompagniet er hjemmehørende i lokaler på Randers Kaserne. Vi bærer dog vores historie med os gennem vores medlemmer og gennem vort navn. Hjemmeværnskompagni Hvidsten har medlemmer, som har været med i mange af hjemmeværnets 68 år, og vi finder det naturligt at markere befrielsesaftenen ved at nedlægge en krans ved mindestenen for Hvidstengruppens henrettede medlemmer samt ved at deltage i mindehøjtideligheder i vort område”, lyder det.