Randers vil i fire dage flyde over med alt det bedste kunst og kultur for børn fra ind- og udland. Med et budget på tre millioner kroner og tårnhøje ambitioner om kvalitet på børnenes vegne, er det meningen, at Spektakel Festival 8. til 11. juni skal være børnekulturens svar på Smukfest

 

Når Sigurd Barrett åbner den officielle del af Spektakel Festival med koncert og fortællinger fra hans Danmarkshistorie, går han på scenen sammen med 125 børn fra Randers, der hele foråret har øvet sig på korstemmerne.

Og netop samspillet mellem de bedste professionelle kunstnere og børnene selv er omdrejningspunktet for Spektakel Festival. Ud over et program spækket med teater, musik, dans, litteratur og billedkunst på meget højt niveau, er festivalen også et præsentationsvindue for Kultur På Tur. Det er et projekt, hvor alle byens kulturinstitutioner er gået sammen om at få professionelle kunstnere ud på skoler og institutioner for at skabe kunst sammen med børnene, så de oplever de kunstneriske processer og metoder.

Randers på forkant med udviklingen

Spektakel Festival er et nøgleprojekt i Aarhus 2017 samarbejdet i Randers, og det er blandt andet støttet af Randers Kommune. For Mogens Nyholm (R), der er formanden for Kultur- og fritidsudvalget, er det et vigtigt område at have fokus på.

”Som jeg ser det, er kunst og kultur et vigtigt bindemiddel i samfundet. Måske et vigtigere bindemiddel end længe set. Og hvis vi gerne vil have, at børn skal kunne bruge den kultur og de kulturinstitutioner, der er her hos os, så er det vigtigt, at vi lærer dem det fra en tidlig alder,” siger Mogens Nyholm.

”Når børn er med til at skabe kunst og kultur og ikke mindst viser det frem for andre, så giver det dem en utrolig stolthed og er med til at styrke deres selvværd. Og det er i sidste ende med til at udvikle dem som mennesker,” siger den radikale udvalgsformand, der også mener, at projekter som Kultur På Tur og Spektakel Festival bidrager positivt til, hvordan man opfatter Randers uden for kommunegrænsen.

”Vi vil og skal gøre meget i Randers i forhold til børn og unge og kultur. Både i forhold til at skabe nye udøvere og udvikle et nyt publikum, samt give børnene gode og anderledes oplevelser. Og så synes jeg, det ville være fint, hvis man rundt omkring er klar over, at Randers er rigtig langt fremme og på forkant med udviklingen på det her vigtige område,” siger han.

”Gode oplevelser er vanedannende”

Både Spektakel Festival og Kultur På Tur foregår som et samarbejde mellem byens kulturinstitutioner, men begge dele udspringer oprindeligt fra Randers EgnsTeater, der også står for planlægningen. For teaterleder Peter Westphael er Kultur på Tur og Spektakel Festival opfyldelsen af et stort ønske.

”Vi ville gerne lave børnekulturs svar på Smukfest. Det er ment som en demonstration af, hvor meget man kan, når man arbejder sammen,” siger han og understreger, at der også er et tydeligt budskab til omverden.

”Målet er at synliggøre børnekultur. Meget af det, der foregår på det her område, sker normalt i skoletiden, og det får ikke ret meget bevågenhed. Det vil vi gerne lave om på. Og så vil vi gerne vise noget for børnene og deres forældre, der har en høj kunstnerisk kvalitet. Gode oplevelser er stærk vanedannende. Og på den her måde kan vi være med til at danne mere krævende kulturbrugere, som faktisk forventer noget af deres kulturinstitutioner,” siger Peter Westphael.

Bredden og kvaliteten af de omkring 100 forskellige indslag er højt og repræsenterer noget af det bedste inden for kunst og kultur og for børn fra både ind- og udland. Både inden for musik, teater, billedkunst, dans, design og litteratur.


SPEKTAKEL FESTIVAL:
– Børnekulturfestival for børn op til 12 år og deres familier
– Foregår 8. – 11.  juni på pladsen ved Værket og Randers Egnsteater, i Ridehuset og på musikskolen
– Fredag 9. juni klokken 16 åbner festivalen for alle
– Der er omkring 4000 billetter til rådighed i alt til de forskellige forestillinger og workshops
– Alt er gratis, men der skal stadig bookes billetter. Der er masser af arrangementer, der ikke kræver billet. Se mere på www.spektakelfestival.dk
– Festivalen er et samarbejde mellem Randers EgnsTeater, Værket · Turbinen, Randers Kammerorkester, Randers Kunstmuseum, Remida Randers, Randers Bibliotek, Randers Musikskole og Randers Eventsekretariat
– Spektakel Festival er blandt andet støttet af Fonden Aarhus 2017 og Randers Kommune og har et budget på 3 mio. kr.