For tiende år i træk afholdes der Stafet for Livet på Tronholmen anden weekend i juni altså 10.-11. juni. Der er allerede tilmeldt 36 hold, og der er både tale om gengangere og helt nye. For Team Kompost er der en helt særlig grund til at være med

Stafet for livet er en særdeles populær event, der skal markere og mindes både overlevende og døde af kræftsygdomme. Nogle hold har været med i alle ti år. Men hvad får folk til at samle et hold og deltage i et 24 timers arrangement, som samler penge ind til Kræftens Bekæmpelse?

Det har Søren Sloth fra Team Kompost et bud på. Han er holdkaptajn for Team Kompost, som har deltaget i Stafet For Livet siden 2011. Han har holdet sammen med sin kone Iben, og holdet består af familie, venner, bekendte, kollegaer, venners venner og Crossfit’ere. Antallet af deltagere på holdet svinger fra år til år, alt mellem 30 og 60 deltagere.

Søren og Iben har flere grunde til at deltage i stafetten. Iben har tidligere haft modermærkekræft, ligesom Sørens mor Kirsten også har været igennem et opslidende kræftforløb. Begge er dog raske nu. Til gengæld døde Ibens far Preben af kræft i 2006, kun 57 år gammel – han nåede derfor aldrig at møde sine fem børnebørn. Det er derfor vigtigt for Søren og Iben at støtte det gode formål, og de er rigtigt glade for at deltage i stafetten i Randers.

”Stafet For Livet er en fantastisk begivenhed. Det er helt specielt at være sammen på holdet i 24 timer, få det hele til at fungere og selvfølgelig møde de andre hold rundt på ruterne.”, siger SØren Sloth.

”Vores holddeltagere får tid til at snakke sammen, gå en runde alene og tænke eller mindes. Ungerne leger og hygger sig. Ja, og så ved de jo, at vi samler ind til bekæmpelse af den sygdom, der gjorde, at de aldrig nåede at møde deres morfar.”

Fysisk aktive

Søren og Iben er meget fysisk aktive, og det skinner også igennem i deres fundraising op til stafetten. De har nemlig startet to CrossFit hold med 25 deltagere på hver. Det koster 25 kroner at deltage pr. gang, og sidste år nåede de op på i alt 58 træninger. Dermed blev der samlet 9000 kr. ind til Kræftens Bekæmpelse. Deltagerne på de to hold synes det er fedt, at de samtidig med træningen kan støtte det gode formål, og holdene er populære – da årets tilmelding til CrossFit holdene blev åbnet 10. marts, var alle 50 pladser besat indenfor 17 minutter. Holdene træner frem til ugen før stafetten, men Søren siger:

”Sidste år var der stor opstandelse fra deltagerne, fordi vi stoppede i ugen op til stafetten. Derfor fortsatte vi indtil slut august og fik derfor samlet penge ind til dette års stafet.”

Som så mange andre hold, har Team Kompost et stort telt på Tronholmen, hvor holdet samles under stafetten. Derudover har de en Facebook gruppe, hvor de deler information og minder om, hvorfor man skal støtte det gode formål.

Holdet deltager også i de forskellige aktiviteter på pladsen. De synes, det styrker det sociale sammenhold, og det er fedt, der både er aktiviteter for børn og voksne. Især lysceremonien lørdag aften er helt speciel, siger Søren.

”Stå der helt stille og se lysene og udtrykkene i deltagernes øjne. En på alle måde skrækkelig årsag til at være samlet, men på samme tid et øjeblik, hvor vi tænker på vores nære der kæmper, har kæmpet eller tabte kampen til den skrækkelige sygdom.”

I det hele taget synes Søren, at det er fantastisk at deltage i stafetten.

”Alle ungerne, de flotte omgivelser, alle tankerne og minderne. Smil, gråd og bekymringer. Det hele er samlet på dette sted. Det er en fed måde at samle ind på, det er hyggeligt, vi ses med venner og bekendte i den gode sags tjeneste. Stafet For Livet giver så mange ting tilbage til os. Det er et hårdt job at få det hele planlagt og få det til at fungere. Men heldigvis har vi masser af dejlige deltagere, der hjælper med stort og småt, og det gør det hele nemmere.

Når vi søndag aften sidder i sofaen og alt er ryddet op og pakket ud. Så sidder vi med de største smil på læberne.”

For øvrigt er der en helt særlig historie bag holdets navn, Kompost. Det er nemlig navnet på en sang fra den nu afdøde danske rockmusiker Henrik Halls album Suk, Chok & Koma. Henrik Hall kæmpede fire år med sin kræftsygdom og døde 27. januar 2011. Sangen er skrevet under hans sygdom og har undertoner af den dødsangst han og de fleste andre kræftpatienter må have. Navnet passer derfor rigtigt godt til et stafet hold.


FAKTA:
-Stafet For Livet løber af stablen 10.-11. juni, og det er muligt at tilmelde hold helt frem til starten.
-Det koster 100 kroner for voksne og 50 kroner for børn.
-Er man nuværende eller tidligere kræftpatient, de såkaldte Fightere, er det dog gratis at deltage. Fighterne er stafettens æresgæster,  det er dem, der går forrest i optoget gennem byen iført gule t-shirts, og de har deres helt eget program med gratis middag og  underholdning i deres eget Fightertelt.
-Udover selve stafetten vil der være forskellige former for underholdning på pladsen, bl.a. line-dance, yoga, musik, børnetelt og  naturligvis lysceremonien lørdag kl. 22.
-Der er gratis adgang til underholdningen på pladsen, så arrangørerne bag opfordrer alle byens borgere til at kigge forbi til et par  hyggelige timer.
-Tilmelding: www.stafetforlivet.dk/stafet/randers