Hvidsten Kro og Museum Østjylland har med en støtte på 2,8 mio. kr. fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, nu fået mulighed for at renovere de gamle fredede stald- og ladebygninger. Det bliver derfor også muligt at etablere en udstilling om Hvidsten Gruppen og Hvidsten Kros specielle historie i de renoverede bygninger.

Kroens arkitekt gennem en længere årrække, Klaus Lenskjold fra Tegnestuen 94, Oddervej 94, 8660 Skanderborg, skal stå for renoveringen, mens Museumschef Jørgen Smidt-Jensen, Østjyllands Museum i Randers, skal stå for udstillingerne.

Hvidsten Gruppen
Hvidsten Gruppen var en dansk modstandsgruppe fra Hvidsten, der under besættelsen i årene 1943-44, deltog i modtagelse af våben, ammunition, sprængstof og faldskærmsfolk, der blev kastet ned af engelske bombefly. Kroejer Marius Fiil var leder af gruppen, der skulle modtage sendinger fra England og hjælpe med at videresende til andre modstandsgrupper.
I marts 1944 blev gruppen omringet og anholdt af tyske soldater. Otte af gruppens medlemmer blev dømt til døden af den tyske krigsret og seks af gruppens andre medlemmer blev dømt til tugthus. Henrettelsen fandt sted den 29. juni 1944 ved skydning i Ryvangen.
Efter befrielsen fandt man ligene af de otte i Ryvangen og den 16. juli 1945 blev de gravsat i Hvidsten by, hvor der er rejst en mindesten.

Kroen i dag
Hvidsten Kro drives i dag af Marius Fiils oldebarn, Søren Fiil Paetch og serverer i dag stort set den samme menu som sine oldeforældre. På kroen bliver der serveret kvalitet og velsmag med hovedvægten på god dansk traditionel mad og krostuen fungerer som et levende museum.Den nuværende ejer af Hvidsten Kro har samlet mange maskiner og redskaber fra det forrige århundrede, der også skal indgå i udstillingen.