Afhuggede hestehoveder, trækøller og bunker af lerkar. Det er nogle af de centrale elementer i jernalderens offermose, som den i disse uger og måneder bliver genskabt på Museum Østjylland i Randers. Arbejdet med den nye oldtidsudstilling ”Livet ved fjorden” omfatter en total genopbygning og foryngelse af den gamle udstilling, heriblandt opbygningen af en mose

Offermosen genopstår fyldt med fine jernalderfund fra Fuglsøgård mellem Mariager Fjord og Randers Fjord.

”Når vi arkæologer udgraver offermoser er vi altid spændte på, hvad der dukker op, fordi moserne tit indeholder mange og vedbevarede fund, ” fortæller museumsinspektør og en af tilrettelæggerne af udstillingerne, Ernst Stidsing og fortsætter:

”Respekten for gudernes magt var i oldtiden enorm. I offermoserne kunne mennesker komme i kontakt med guderne og mildne dem ved at ofre fødevarer, smykker og andre smukke ting, dyr og ja, af og til endda mennesker.”

Blandt de fund, som udstilles i den nye udstilling, er tandsæt fra hestehoveder, som er blevet ofret for at mildne guderne. Der er også fundet trækøller og tøjrpæle, der har været brugt til at tøjre offer-hestene i mosen. Mere end 125 ofrede lerkar er også fundet i mosen ved Fuglsøgård, 30 af dem udstilles i de nye udstillinger.
Museets kendte moselig, Auningkvinden, får også sin plads i den nye udstilling. Hun blev i sin smukke dragt for cirka 2.200 år siden ofret til guderne.

I jernalderen havde menneskene de samme ønsker som i dag 2.000 år senere: Fred, rigdom og frugtbarhed. Fik kvinderne ingen eller syge børn, slog høsten fejl, ramte naturkatastrofer osv., så så oldtidens mennesker mod himlen og guderne.

Mose til ofring – og arbejde
Da mosen var et uhyre vigtigt sted for jernaldermennesket, får den selvfølgelig nu en central placering i den nye udstilling, ”Livet ved Fjorden”. Her bliver mosen delt i en offermose og en arbejdsmose.

”Vi udstiller blandt andet skelettet af et mindre barn, som formodentlig er omkommet i en mose ved Bjerregrav. Jernaldermennesket brugte mosen til udgravning af tørv og myremalm. Det lille barn er faldet i en tørvegrav og har ikke kunne komme op igen,” fortæller Ernst Stidsing.

Den nye oldtidsudstilling ”Livet ved Fjorden” åbner lørdag 7. oktober.