Der er masser af idéer derude – masser af tanker der ikke bliver til noget, fordi der ikke er kreative steder at gå hen med dem her i Randers. Kreative sjæle satte sig derfor sammen og frem er kommet Fabrikken – et innovativt forum, hvor det er meningen at ideer skal vokse og ikke bare sparkes til hjørne længere

 

”Vi skal føre byen videre til vores børn og børnebørn. Vi skal have gang i Randers økosystem, der avler nye kreative sjæle”, siger Anette Jelle, der arbejder hos Verdo.

Hun er gået ind i projektet som privatperson og har efterfølgende fået andre erhvervspersoner med i baggrundsgruppen for projektet – folk fra hendes netværk – fra nogle af byens førende virksomheder som Vestas og Danish Crown blandt andet. Kommunen er blevet inddraget og der er kommet skub i tingene.

Baggrunden for Fabrikken er at der ifølge folkene bag, mangler steder med et teknologisk twist for iværksættere.

”Vi skal lære at tale hinanden op her i Randers. Få de bedste sider frem i hinanden i stedet for at mundhugges og tale folk ned. Det mener jeg og andre at Fabrikken kan være med til – at få idéer til at vokse og bruge hinanden til sparring og inspirere hinanden”, siger Anette Jelle.

Helt uafhængig af hende og hendes netværk gik Jakob Christensen med samme idé for nogle år siden og han er nu kommet med i den daglige ledelse af Fabrikken sammen med Kasper Honoré fra Defacto.

“Dette skal ikke bare være endnu et kontorfællesskab. her skal være værksteder og her skal være muligheder for events og udstillinger og vi tænker også at der er lads til Street Food”, fortæller Jakob Christensen, der har firmaet EverShelter, der producerer shelters til flygtninge over hele verden.

“Andre byer har succes med MakerSpace til unge iværksættere, og det kan Randers også godt få. Men vi tænker ikke at det kun skal være for unge. Alle med idéer er velkomne”, siger han.

Folkene bag har det drive der skal til – de vil have Randers ud af rygteskyggen – rygtet om crocs sko, mokai og rygmærker. Randers har stået nok i skyggen  af andre byer og folkene bag vil nu vise at det faktisk er en by med mange idéer og gode kreative folk.

Ansigter skaber stedet

Det er kun fantasien, der sætter grænser for hvad der kan lade sig gøre i Fabrikken på Industrivej kun ti minutters gang fra centrum. Diversiteten skal være til stede er både Kasper, Jacob og Anette enige om.

Det skal være spændende og inspirerende at komme der. Der skal være muligheder for at du kan vokse med dine idéer. Du kan blive inspireret af de andre i Fabrikken og du kan få lov til at lave næsten, hvad du har lyst til”, siger Kasper Honoré.

Stedet bliver inddelt i felter hvor man så kan leje sig ind – det kan være med værksted eller med kontorplads og indenfor den firkant kan man gøre hvad man har lyst til. Det er også op til en selv at sørge for at holde varmen om vinteren.

“Vi vil ikke sætte skillevægge op, det bliver for konform. Vi vil helt lade det være op til den enkelte at indrette sig som de vil”, siger Kasper Honoré.

Fabrikken vil blive inddelt så der bliver mulighed for værksteder. Idéen kunne være at der kommer en billift, hvor der bliver tilknyttet en mekaniker, der så kan komme med gode råd til at man selv reparerer sin bil. Det kunne også være et malerværksted for kunstnere, det kunne være et lydstudie og det kunne være en udstillingsplatform.

Til en start har Fabrikken fået tre 3D printere, der kan være en start for de iværksættere, der har det behov. Men først skal der styr på lokalerne.

Og det er alle aldre, der er velkomne i lokalerne.

“Jeg tænker at de unge iværksættere og kunstnere kan få brug for sparring med de lidt ældre. Så hvis en 50-årig kan øse ud af sin livserfaring, kommer det jo til stor nytte for en ung iværksætter. Og jeg tænker også at det er de personer, der kommer på stedet, der skal forme Fabrikken. Så endnu ved vi jo ikke, hvor det kan ende”, siger Kasper Honoré.

Han er selv en ung iværksætter og kan arbejde så længe energien rækker – og den rækker langt. Derfor er han også gået med i projektet.

Lige så stille i gang

To Makers-pedeller skal styre koordineringen på Fabrikken, hvor iværksættere kan få en mulighed for at gøre deres ide til virkelighed og samtidig få adgang til den knowhow og produktionsviden som etablerede virksomheder har.

De to pedeller er iværksætter Kasper Honoré fra firmaet Defacto og Jakob Christensen fra firmaet EverShelter.

I styregruppen for Fabrikken og Maker Space sidder Randers Kommune (Dennis Jensen, erhvervs- og udviklingschef) Erhverv Randers (direktør Jens E. Kristensen), Jakob Christensen fra EverShelter, Kasper Honoré fra Defacto, Elo H. Bromer (IT-chef) fra Danish Crown, Annette Jelle (It-chef) fra Verdo, Torben Høeg Bonde (IT-chef) fra Vestas og Innovation Lab.

Lige nu er der er masse indledende øvelser på stedet. Bygningskonstruktør Martin Møller er gået i gang med opmålinger i Fabrikken – der skal repareres tag og der skal lægges gulv, så det er til at komme videre. Projektmedarbejder Louise Brown, der er tilknyttet Frivilligværket i midtbyen, er i øjeblikket ved at søge fonde – blandt andet RealDania, så der kan komme penge i kassen. Man regner med at der rundt regnet skal en million i kassen for at komme ordentlig i gang – mindst.

Der bliver et megaspace i Fabrikken, hvor der kan være kunstudstillinger og koncerter. Der bliver Street Food og der bliver arbejdsstationer. Alt sammen med til at forme stedet. Men først planlægger de involverede et dronerace og et race med fjernstyrede biler. Der bliver også som noget af det første en pop-up foodfestival, hvor alle interesserede kan få en fornemmelse af, hvad det er folkene bag har tænkt sig med et Street Food.

Stor interesse

Og der har været stor interesse fra frivillige og andre interessenter. I løbet af den første uge, fra man meldte offentlig ud, har der været 150 henvendelser fra frivillige, der er klar til at gå i gang på Fabrikken med at luge ukrudt, male, tømre og mure.

“Vi har ikke selv den store erfaring med sådan noget her, men vi gør det fordi vi har rigtig meget lyst til at gøre det. Og så ser vi hen af vejen hvordan det hele former sig”, siger Kasper Honoré.

En af de iværksætterfirmaer, der kan få adresse her er EverShelter som Jakob Christensen er manden bag. Han er iværksætter og på vej med promovering af sit firma, der har fem år på bagen. De er lige nu i samarbejde med Dansk Flygtningehjælp og deres shelters står flere steder rundt om i verdenen, til stor gavn for flygtninge – blandt andet i Afrika og Irak.

“Hvis det kan hjælpe, kan jeg lægge min husleje i Fabrikken i stedet for i de lokaler, jeg har nu, for jeg har både kontor, værksted og lager jeg betaler til. Og jeg kan sagtens se mit firma være en del af Fabrikken”, siger Jakob Christensen.

Og jo flere firmaer der byder ind med hjælp med værktøj,  inventar og økonomisk håndsrækning, jo billigere bliver det for iværksætterne at være i Fabrikken.

Og det er op til Louise Brown, der bliver en del af den daglige drift, at stå for den tunge del med at søge penge hjem, så der er økonomi til at få det hele til at løbe rundt.


Hvis du vil vide mere om det nye sted, kan du følge facebooksiden Fabrikken – Randers MakerSpace https://www.facebook.com/FabrikkenRanders
Alle er velkomne til at byde ind med idéer og der er stor brug for hjælp til at sætte stedet i stand