Matas i Randers indsamler kundernes tomme plastemballage, der genanvendes til gavn for miljøet. Nye tal viser, at randrusianerne indleverede 232 kilo plastaffald til byens fire materialister i 2016

Verdens plasticproduktion er 20-doblet siden 60’erne, og en tredjedel bruges til emballage. Det meste ender i enorme flydende ”plastic-øer”, der tilsammen dækker et areal på størrelse med Afrika.

Matas i Randers arbejder målrettet på at vende udviklingen ved at genanvende så meget plast som muligt. I alle fire butikker indsamles nemlig emballage fra varer, der er købt i butikkerne, og returplasten bliver herefter anvendt til nye plastprodukter – for eksempel tæpperør og fødderne til trafikkegler.

“Meget plastaffald ender desværre med at blive en stor belastning for miljøet, men med Matas Retursystem har kunderne et alternativ, hvor vi tager imod den tomme emballage, som vi videresender til genanvendelse,” siger Sanne Benthin, butikschef i Matas på Brødre Gade.

Randrusianerne returnerede 232 kilo plast

Ifølge netop offentliggjorte tal returnerede kunderne i Randers sidste år 232 kilo brugt plastemballage til Matas, som byens fire materialister leverede videre til genanvendelse.

“Ligesom produktemballagen, vi modtager fra kunderne, bliver emballagen, der bliver brugt, når vi får transporteret varer til butikken, også genanvendt, så vi belaster miljøet mindst muligt,” siger Sanne Benthin.


Matas Retursystem er en genbrugsordning. I Matas-butikkerne i Randers er der opstillet returbeholdere, hvori tomme glas- og plastemballager fra varer købt i Matas kan returneres. Matas sørger for, at den returnerede emballage genanvendes – som alternativ til afbrænding og deponering. Matas er foreløbig den eneste detailkæde i Randers, der tilbyder kunderne denne mulighed. www.matas.dk/retur