Først og fremmest er det åbenlyst, at ”gratis” busser ikke er gratis. Hvis jeg giver min ven et lift til Aarhus, og jeg afholder udgifterne, får han liftet uden omkostninger, hvilket er gratis for ham. På samme måde forudsætter gratis busser, at man har en vognmand, der frivilligt sætter sine busser til rådighed, at en tankstation donerer brændstoffet, samt at chaufførerne udfører arbejdet uden at modtage betaling. Hæver man i stedet skatten for borgerne og bilder dem ind, at deres nye busser er gratis, holder man dem for nar for deres egne penge.

Samtidig er det indlysende for enhver, at det for mange familier ikke er prisen på billetten til den kollektive transport, der er årsag til fravalget af offentlig transport. Skal man aflevere og hente sine børn i daginstitution, og skal man transportere sig på tværs af kommunen, er det ikke muligt at have en sammenhængende dag uden en bil. Fravalget af den kollektive transport er for mange et tilvalg af kvalitetstid med familien. Hvis man blot sparer én times transporttid hver dag, er det 5 timer ekstra med sine børn hver uge. Det er afgørende, at børnefamilierne har en smidig hverdag, når der skal balanceres mellem arbejde, familieliv og transportløsninger. Derfor er det også vigtigt, at vi har en smidig infrastruktur med investeringer, der sikrer fremkommelighed og effektiv trafikafvikling.

Liberal Alliance har nu i to omgange, i samarbejde med regeringen og Dansk Folkeparti, sænket registreringsafgiften. Det har vi af flere grunde. Først og fremmest fordi den danske bilpark er en af de ældste i Europa. Det betyder, at vi grundet en høj afgift i dag kører rundt i mindre sikre og mindre miljørigtige biler end vores nabolande. De mest solgte biler i Danmark er mikrobiler, mens det i Sverige er mellemklasse familiebiler. Dernæst fordi den bedste måde at sikre mobilitet i landdistrikterne ikke er at love gratis busser, der kun kommer et par gange om dagen og ellers kører tomme rundt. Mobiliteten sikres bedst ved helt at afskaffe de skatter og afgifter, der afholder borgerne fra at kunne købe en sikker bil og i stedet i samarbejde med stat og region at finde finansiering til en ekstra bro over Randers fjord.

 

Anders Burlund

Spidskandidat Liberal Alliance Randers

Østervold 36

8900 Randers.