Arresten i Randers gennemgår i øjeblikket en større renovering. Dertil skal opsættes ekstra hegn omkring muren, og det ar ved dette arbejde at far og søn – Per og Rasmus Rasmussen fra GPP i Vissenbjerg gjorde det makabre fund

 

“Da vi var ved at grave så jeg knoglerne og tænkte at det var dyreknogler. Men da der så dukkede kranier op, så var det nok ikke gris, tænkte jeg”.

Ordene kommer fra Per Rasmussen fra firmaet GPP. Sammen med sønnen er han ved at grave huller til det ekstra hegn, der skal etableres rundt om arresten, for at forhindre at mobiltelefoner og andet bliver kastet ind i gården til fangerne.

“Man går jo og tænke lidt – der kunne jo godt have været en galgebakke her på stedet”, siger Per Rasmussen.

Han blev noget befippet over fundet og vidste ikke hvem han skulle ringe til.

“Så jeg ringede til politiet. Det havde nok ikke været nødvendigt, men de har jo kontakter til hvem der skal ringes til,”, siger han.

Det var knoglerne fra omkring fem-seks personer der blev fundet på stedet og da Din Avis var på stedet var knoglerne lige blevet hentet af Museum Østjylland. Men der lå stadig fragmenter af nogle af knoglerne tilbage, og der kan godt dukke flere op.

“Så hvis der dukker dele af hovedskaller op til museet gerne have dem, så de ikke cirkulerer rundt i byen efterfølgende”, siger Per Rasmussen.

Hos Museum Østjylland er Overinspektør i Arkæologi Ernst Stidsing ikke overrasket over fundet.

“Nej for vi kender til en gammel kirke og kirkegård med kapel fra stedet. I 1500-tallet lå Sankt Laurentii kirke på stedet, men den blev forladt og da man byggede arresten i 1861, fremkom adskillige grave. Disse individer blev efterfølgende genbegravet på Østre Kirkegård.

Kirken blev ryddet da man i middelalderen ryddede en hel forstad, der lå på stedet. Der var brug for en befæstning med bedre udsyn omkring byen og området forfald lige så stille.

Siden arresten blev bygget, har der været foretaget udgravninger i arrestgården, hvor der også er blevet fundet knogler fra afdøde, så at der ligger noget udenfor arrestmuren overrasker slet ikke Ernst Stidsing.

“Men jeg har lavet en aftale med Per Rasmussen om, hvis han finder flere knogler især skaller og kæbepartier, så vil jeg gerne have dem. De skal ikke florere rundt i byen. Vi vil ikke have menneskeknogler til at kigge frit fremme”, siger han.

han laver nu et notat til sagen om fundet af knoglerne, og derefter bliver de destrueret.