Det er altid lidt af et tilløbsstykke, når Museum Østjyllands konservatorer i Randers Ugen byder indenfor på konservatorværkstedet. Her har de nemlig brygget kaffe, bagt konservator-kage og løfter sløret for noget af alt det spændende, de går og arbejder med til daglig

Alle nysgerrige inviteres til at kigge forbi museet og gribe muligheden for at komme helt tæt på jernalderdragter, keramik og danefæ og samtidig få en god snak med konservatorerne, når der er Åbent Hus i Bevaringen fredag 18. klokken 10-12 på Museum Østjylland i Kulturhuset Randers.
Gæster bedes benytte den store kælderindgang mod Jens Otto Krags Plads.

”Dagen byder på en god blanding af, hvad der ligger til konservering her og nu, museumsarbejde generelt og gæsternes egne spørgsmål. Mange har nemlig spørgsmål til, hvordan de bedst bevarer deres egne gamle arvestykker, ” fortæller konservator Lone Petersen.

Mange konserverings-projekter
Masser af museumsgenstande passerer hvert år gennem værkstederne i kælderen under Kulturhuset. Nogle er der kun en kort stund, mens konservatorerne arbejder på andre projekter i månedsvis.
Konservator Anne Rostgaard Nielsen vil til åbent hus-arrangementet fortælle om det store arbejde med at konservere de jernalderdragtdele, der for mere end 100 år siden blev fundet i Auning Mose nær moseliget Auning-kvinden. Blandt delene er en pelskappe, der sættes op på tredimensionel facon med formbart polyesterfilt i museets kommende oldtidsudstilling.

Konservator Marianne Lauesen viser dagens gæster den keramik, hun er ved at samle til den nye oldtidsudstilling i Kulturhuset. Hun arbejder også på nogle sjove og flotte dragter, som Djurslands kollektivister i 1960’erne og 1970’erne gik i. De farverige dragter af velour og patchwork skal indgå en udstilling på museet i Grenaa til foråret.

Farvel til udstilling

Arbejdet med den nye oldtidsudstilling lægger i disse måneder beslag på meget af konservatorernes tid. En af opgaverne er at gøre klar til at udstille de forskellige genstande på en hensigtsmæssig måde. Konservator Carsten Korthauer vil til Åbent hus-arrangementet være i fuld sving med at lodde og tilpasse bæringer til den nye udstilling. En bæring er en let og diskret konstruktion, der støtter genstanden i montren.

Museets store forårs- og sommerudstilling ’Fra Stavnsager til Konstantinopel’ kan ses for sidste gang 13. august. Til åbent hus-arrangementet arbejder konservator Lone Petersen med de sidste løse ender efter udstillingen med det internationale tilsnit.

”Omkring 400 oldsager skal tjekkes, inden de pakkes smukt i æsker og returneres til lånermuseer i Horsens, Hjørring, København, Malmø, Lund, Stockholm, Kassel og Halle, ” fortæller Lone Petersen og fortsætter:

”Det imponerende aftryk af det indre af Danmarks største gravhøj, Hohøj ved Mariager burde være kommet fra museets magasin ind til Kulturhuset. Dagens gæster kan høre om, hvordan vi gør aftrykket klart og monterer det i den ny oldtidsudstilling ”Livet ved fjorden”, som Museum Østjylland åbner til oktober. ”