I Randers Ugen er der lokal premiere på den satiriske forestilling ”Surstrømning” på Randers EgnsTeater, der har flere lokale skuespillere på rollelisten

”Kvinder er fra Venus, og mænd er fra Randers!” sådan lyder en af replikkerne i ”Surstrømning”, der åbner den kommende teatersæson på byens teater.

Stykket, der er skrevet af to svenske satirikere og skabt i fællesskab af seks danske teatre, tager et satirisk kig på forholdet mellem danskerne og svenskerne i lyset af så store emner som klimakrise og flygtningestrømme.

Ikke mindst danskerne selv får et skud for boven i fremstillingen af nogle af de typer, man kan støde på rundt i det danske land. Fx grisebonden, småracisten eller brugsuddeleren. Men altid med et kærligt glimt i øjet.

Skuespillere på hjemmebane
De seks teatre, der står bag, har alle bidraget til produktionen. Og fra Randers EgnsTeater deltager to af skuespillerne fra det faste ensemble i form af Lisbeth Knopper og Morten Bo Koch, som glæder sig til at spille for randrusianerne.

”Det er jo at vende hjem. Og jeg glæder mig til at spille den i vores eget hus, hvor vi kender omgivelserne og ved, hvordan alting fungerer,” siger Morten Bo Koch, der håber, at man i Randers vil tage lige så godt imod forestillingen som i de fire byer, hvor de indtil videre har spillet.

”Forestillingerne har været godt besøgt, og folk har taget godt imod den. Og det er faktisk lige meget, hvor vi har spillet. Der er selvfølgelig nogle af de lokale jokes, som fungerer bedst, når man er det sted,” siger han.

Garanti for et godt grin
Skal man tro de mange anmeldere, der indtil videre har set stykket, så gør de syv skuespillere et temmelig godt stykke arbejde. Et stort set enigt anmelderkorps har taget godt imod ”Surstrømning”, der blandt andet har fået seks stjerner med sig fra Nordjyske og i Dagbladet Information bliver betegnet som knivskarp satire.

Faktisk tror de på Randers EgnsTeater så meget på kvaliteten, at de har udstedt en lattergaranti. Et godt grin eller pengene tilbage. Den usædvanlige garanti kommer dog med et par betingelser. Blandt andet, at man hverken må have svenske aner eller dårlig ånde.

Surstrømning spiller på Randers EgnsTeater fra onsdag 16. august til onsdag 23. august. Efter forestillingerne i Randers rykker Surstrømning til Svalegangen i Aarhus, hvor turnéen afsluttes.