Medborgerskabsrådet i Randers kommune har i disse dage startet en idéopsamling. Kommunens borgerne opfordres her til at melde ind med ideer til, hvordan borgernes synspunkter bedst kan tilgodeses i kommunens dagligdag

Ideerne kan indgå i den rapport, som medborgerskabsrådet sender til byrådet senere på året. Her skal rådet nemlig afgive sine anbefalinger om, hvordan den fremtidige medborgerinddragelse skal gribes an.

Rådet har valgt at lægge spørgsmålet om fremtidens tidlige borgerinddragelse åbent frem.

“ Vi sigter altså efter tidlig borgerinddragelse på – tidlig borgerinddragelse”, siger medborgerskabsrådets formand Vitus Jordan, Langå.

“Det kan nok virke lidt abstrakt og teoretisk, men ordet er faktisk temmelig frit her. Vi har valgt at skyde debatten i gang med et par kronikker i avisen, med nogle spørgsmål og udsagn, som gerne skulle inspirere til nytænkning, og ikke så meget til fordybelse i, hvad der indtil nu ikke har fungeret godt nok”.

I kraft af rådets åbne fremgangsmåde, er andre indfaldsvinkler naturligvis meget velkomne, men ellers ligger disse spørgsmål og venter på svar fra borgerne:

Hvordan kan de nyeste teknologier udnyttes bedre i samspillet mellem borgere og kommune?

Hvad skal der til for, at borgernes meninger og tilkendegivelser løbende bliver ‘samlet op’ , på en troværdig og anvendelig måde?

Borgerne efterspørger indflydelse og selvbestemmelse. På præcis hvilke faglige områder i kommunens virksomhed, mener du, at borgerinddragelsen kan styrkes væsentligt?

Giv input

Medborgerskabsrådet er besat med en række frivillige og ulønnede borgere. Rådet er oprindelig nedsat af byrådet i Randers kommune, efter individuelle ansøgninger, og det fungerer uafhængigt af politiske interesser hos partier og lister.

Ud over sin egen facebookside, benytter medborgerskabsrådet de facebooksider, der for tiden benyttes til meningsudvekslinger om politiske spørgsmål. Her kan man frem til midt i september deltage i debatten og give egne input til, hvad man finder væsentligt for borgernes hverdagsindflydelse i kommunen.


Rådets kontaktoplysninger kan findes på kommunens hjemmeside under Råd og Nævn. Mailadressen er medborgerskab@randers.dk https://politikogdemokrati.randers.dk/raad-og-naevn/medborgerskabsraadet/


 

Indlæg fra Vitus Jordan, formand for Medborgerskabsrådet

Har vi i Randers et byråd, der fungerer, og en forvaltning, tæt på befolkningens dagligdag?
Er du parat til at være en aktiv deltager i kommunens udvikling?

Der er sket rigtig mange ændringer i de sidste årtier for almindelige menneskers muligheder for at kommunikere, ytre sig og deltage i debatten. Så det er egentlig underligt, hvor lidt det har betydet for den løbende borgerindflydelse og -medbestemmelse i landets kommuner og regioner. Der burde ellers være sund fornuft i at udvikle den del af demokratiet, der hedder tidlig borgerinddragelse, for der er udviklet et væld af kompetencer hos os borgere. Rent guld. Derfor er der også mange, der siger, at de gerne vil have indflydelse på drift og visioner inden for det offentlige; ja, faktisk forventer det; en indflydelse, som er større end krydset hvert fjerde år, og som hverken kan tilgodeses i forskellige brugerbestyrelser eller i de politiske partiers noget spinkle medlemsgrundlag. Det er vist kun 3 – 4 procent, der er medlemmer af et politisk parti eller en lokalliste; og kun blandt disse få, man rekrutterer til politiske hverv. Det har desværre været situationen i årevis. Strukturen er altså utilstrækkelig og utidssvarende.
Derfor kører Medborgerskabsrådet i disse uger offentlighed på ‘tidlig borgerinddragelse’. Du kan frem til midten af september sende dine ideer og kommentarer til medborgerskab@randers.dk eller give dig til kende på de digitale platforme. Så samler vi op dér fra. Da rådet sidst i september skal i gang med at skrive rapport, vil den nemlig indeholde anbefalinger om, hvordan tidlig borgerinddragelse i Randers kommune fremover bør gribes an – og hvordan det ikke bør gøres.

En forudsætning er, at der er et byråd, der fungerer, og en forvaltning, der er tæt på befolkningens dagligdag. Har vi det i Randers kommune?

Kommunen skal selvfølgelig driftes seriøst. Og det er en kompliceret ting, som kræver fordybelse og grundighed. Men sommetider skal man nu alligevel løfte blikket, og måske flytte sig, så der bliver plads til nye måder at gøre tingene på. Nye balancer. Nye fordelinger af opgaver mellem politikere, forvaltning og civilsamfundet.

For det nytter ikke noget, at politikere, som er valgt til at tænke, handle og beslutte overordnet, løser ‘småsager’, som bedre ville kunne klares af borgerne selv, lokalt, i samspil med forvaltningen.

Og det nytter heller ikke noget, at man har mange kommunalt ansatte, som ikke har større føling med hvad, der foregår i kommunen end tilrejsende eksperter i et indianerreservat. Ja, det gælder ikke alene de kommunalt ansatte, men også en række private virksomhedsledere, myndighedspersoner, undervisere, behandlere m.v., der kun sjældent har deres gang i kommunen i fritiden.

Medborgerskabsrådet har ikke en patentløsning på hvordan den tidlige borgerinddragelse kan sikres i denne smeltedigel. Hvem, der skal flytte sig? Hvordan?

Vi har opstillet disse spørgsmål til inspiration, men ellers er ordet naturligvis frit. Brug dine erfaringer. Gode som dårlige. Selv om du måske er en fortravlet ildsjæl, så kig ind på kommunens hjemmeside under Politik, Råd og Nævn:
Hvordan kan de nyeste teknologier udnyttes bedre i samspillet mellem borgere og kommune?
Hvad skal der til for, at borgernes meninger og tilkendegivelser løbende bliver ‘samlet op’ , på en troværdig og anvendelig måde?
Borgerne efterspørger indflydelse og selvbestemmelse. På præcis hvilke faglige områder i kommunens virksomhed, mener du, at borgerinddragelsen kan styrkes væsentligt?