Tirsdag eftermiddag, 5. september, var der officiel flagdag. Med var officerer, menige og deres pårørende. Dagen er national flagdag og Randers ærer også de udsendte og deres pårørende – derfor var der medaljer til alle børn der har lidt afsavn

 

Og det blev ved ceremonien afsløret, at der netop er givet håndslag fra Venstre på, at der skal opsættes et mindesmærke for de veteraner, der har gjort tjeneste, fortalte Christian Boldsen, formand for Beskæftigelsesudvalget.

“Vi vil rejse en mindesten og vi har afsat 25.000 kroner, men måske er det ikke nok. Vi har dog givet hinanden håndslag på, at den skal rejses”, fortæller han.

Sammen med resten af Byrådsgruppen besluttede man, at den skal rejses måske i nærheden af kasernen – rundkørslen ved Kasernen og Føtex er nævnt som en mulighed, men der skal laves flere undersøgelser om, hvor det vil være bedst at placere den, fortalte Christian Boldsen til Din Avis.

Randers har 560-580 veteraner og der er netop vedtaget en veteranpolitik ved Byrådsmødet i mandags. Det var et enigt Byråd, der vedtog dette. Og det glæder Louise Høgh, formand for Socialudvalget.

“Det er vigtigt at vi anerkender veteranerne og giver dem de bedste muligheder”, siger hun.

“Der er ansat en veterankoordinator der skal forvalte en million, som vi håber på at kunne skaffe indenfor kommunen”, siger hun.

Det er meningen at alle med gode idéer til veteranaktiviteter kan byde ind i puljen.

 

Også veteraner

For et år siden, blev der åbnet en veterancafé i Frivilligværket ved Sct. Mortens Kirke. Det var på baggrund af en tragisk hændelse fra Uggelhuse, og caféen har vist sig at være en succes. For den er nødvendig, siger bestyrelsesmedlem Nils Jakobsen.

“Det betyder meget for os at kommunen viser velvillighed på denne måde. Også denne flagdag har stor betydning for os og de pårørende – alle får en anerkendelse for deres indsats”, siger han.

Det er første gang, der skulle uddeles børnemedaljer. Det er dem, der lider det største afsavn, blev der sagt i de mange taler, der blev holdt.

“Børnene har jo ingen indflydelse. De har lidt mest og skal respekteres i særdeleshed”, sagde Generalmajor Ib Johannes Bager.

“Børn forstår ingenting, og de ser måske noget i fjernsynet og forstår ikke om det vedrører deres forældre, der er sendt ud. De bliver frustrerede og det kan gå ud over deres omgivelser. Derfor skal de have en medalje, for de er også veteraner”, sagde han.

Efter talerne blev børnene kaldt op en efter en og fik påsat medaljen af Generalmajoren. Derefter var der lidt forfriskninger til de fremmødte veteraner og pårørende og derefter gik deltagerne i samlet flok til Sct. Mortens Kirke til en mindehøjtidelighed.