Arbejdet med den nye oldtidsudstilling ”Livet ved Fjorden” på Museum Østjylland i Randers er nu midt i sin mest intensive fase. Scenografier med istid og jernalder vokser frem, og genstande finder deres endelige plads

Museet satte i forbindelse med udstillingsopbygningen to af landets dygtigste flinthuggere stævne. Målet var at optage illustrative film til udstillingen, hvor de to flinthuggere demonstrerer det oldgamle håndværk, flinthugning.
På filmene demonstrerer flinthuggerne alias museets egen erfarne arkæolog Esben Kannegaard og 20-årige arkæologistuderende Sofus Stenak, hvordan stenalderfolket har lavet en flække, som var stenalderens schweizerkniv, samt to slags økser.
Med mejsler af hjortetak, runde slagsten, en trækølle og ganske præcise slag får de to flinthuggere efterhånden tæmmet de rå flintstykker. Præcist sådan har stenaldermanden for tusinder af år siden bearbejdet den drilske flint.
Museets fotograf Mark Dyer fører kameraet og får de illustrative optagelser i kassen. Senere skal Mark Dyer redigere filmene, som kommer til at indgå i det interaktive flintlaboratorium i den permanente udstilling ”Livet ved Fjorden”.

Genopliver uddødt håndværk
Projektleder Helle Lebahn Bentzen er begejstret over flinthuggernes håndelag og over de optagelser, som nu er i kassen.

”Vores gæster kan glæde sig. Det er nogle smukke og betagende optagelser, der genopliver en uddød håndværkstradition, ” fortæller hun og fortsætter:

”Og så bringer filmene os lidt tættere på stenalderen og dens mennesker. Vi kan på denne måde gengive de handlinger og lyde, der har lydt rundt omkring på de østjyske stenalderbopladser, når stenalderfolket har hugget deres pilespidser, knive og økser. ”

Flint, bronze og jern på film
Filmene kan opleves i det interaktive flintlaboratorium i museets nye oldtidsudstilling, der åbner 7. oktober. Udstillingen kommer også til at byde på et bronze- og et jernlaboratorium med flotte film om bronzealderens bronzestøbning og jernalderens smedeteknik.
”Livet ved Fjorden” er støttet af Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017.