Det er byrådene der har ansvaret for at give borgerne rammer til at skabe sig en sund levevis og det er byrådene der skal sørge for at etablere forebyggende og sundhedsfremmende tilbud til borgerne.

Det er ikke noget nyt. – Den opgave fik vi ved kommunalreformen i 2007 og i Randers valgte vi at investere i et nyt og velfungerende sundhedscenter beliggende centralt i kommunen på Thors Bakke, og som i dag huser en bred mængde af kommunale, regionale, private og frivillige sundhedstilbud. Sundhedstilbuddene når herfra også rundt i kommunen som eksempelvis Sundhedshøjskolen. Sundhedscentret er en succes!

Men vi har en kæmpe sundhedsudfordring i Randers Kommune!

56 % af alle voksne randrusianere er overvægtige og det samme er hver femte elev når de forlader kommunens folkeskoler! 37 % af de voksne borgere har to eller flere kroniske sygdomme, og 27 % føler sig ramt af stress. – Dette er voldsomme tal og fakta der både går udover den enkelte borgers livskvalitet og kommunens økonomi.

Vi kan slet ikke være bekendt at 20 % af de unge mennesker der forlader vores folkeskole er overvægtige. I mange tilfælde vil det jo både give ar på krop som sjæl, – så vi er nødt til at gøre noget anderledes.

Med en større koordinering af tiltag, viden og resurser på området tror jeg på at vi kan rykke sundhedsbarometret i Randers Kommune i en bedre retning. Både på Randers Sundhedscenter og rundt omkring på institutionerne er der en stor sundhedsviden og i vores innovative idrætsklubber er der stor lyst til at bidrage til et sundere Randers. Jeg vil derfor arbejde for at vi får et selvstændigt Sundhedsudvalg der samler alle trådene fra Børn, Skole, Ældre, Social, Idræt og Beskæftigelsesområdet og arbejder fokuseret med sundhedstiltag.

 

Louise Høgh (V)

Medlem af Randers Byråd