Alt for mange socialt udsat børne og unge går i stå i livet, når de forlader Folkeskolen. SF vil afsætte flere ressourcer til Folkeskolen til socialrådgivere og flere voksne i klasserne, for at forbygge at eleverne går i stå i livet. Regningen skal betales nationalt. Onsdag besøger SF´s formand Pia Olsen Dyhr Nørrevangsskolen

 

”Vi skal have socialpolitikken tilbage i folkeskolen sammen med flere voksne i klasserne, og regningen skal betales nationalt”, siger SFs formand, Pia Olsen Dyhr, der onsdag besøger Randers, hvor hun blandt andet skal tale med, Charlotte Broman Mølbæk, der er SFs borgmesterkandidat til kommunalvalget, om udfordringerne med kommunens socialt udsatte børn og unge.

”Et stærk samarbejde mellem lærere, pædagoger og socialrådgivere kan tage hånd om børnene og sikre, at alle elever uanset social baggrund får den bedste forudsætning for at komme godt videre i livet efter sidste skoledag” siger Pia Olsen Dyhr, formand for SF.

 

Mange i Randers

I Randers kommune har vi en stor andel af unge, der ikke får en afgangseksamen efter 9. klasse, som ikke får en ungdomsuddannelse og som ikke ender med at få et job og være selvforsørgende. Nørrevangsskolen i Randers har mange elever med anden etnisk oprindelse end dansk – både indvandrerfamilier og flygtninge. Derudover ligger skolen i et socialt belastet område, så der er også en del udsatte børn blandt eleverne.

”SF gik til budgetforhandlinger med forslag om at styrke folkeskolen med 100 millioner kroner og særligt tilgodese Nørrevangsskolen med en større pulje. De penge skal bruges til mange flere timer med flere voksne i undervisningen, kompetenceudvikling og udvidet samarbejde, som skal være med til at understøtte opgaven med at styrke de sårbare elever endnu mere. Vi skal gøre det nu, for eleverne har ikke råd til, at vi venter. Men desværre var Venstre og DF ikke klar på at prioritere skolerne.” siger byrådsmedlem for SF Charlotte Broman Mølbæk og fortsætter:

”Jeg ved, at der er mange dygtige og engagerede lærer og pædagoger på Nørrevangsskolen, men de kan ikke løfte opgaven, uden at vi hjælper politisk med at skabe rammerne for det. Tilsyn og kontrol hjælper ikke med at løse problemerne, men det gør tidlige indsatser. Det koster penge og tager tid. Så hvis vi virkelig vil forhindre, at vi taber de her elever på uddannelsesgulvet, så må og skal der prioriteres nu.”

 

Mangler penge

SF lægger nationalt op til, at der blandt andet skal afsættes flere ressourcer til socialrådgivere på skolerne og mentorordninger for de mest udsatte elever, når de går ud af skolen.

”De sociale udfordringer er skævt fordelt i landet, og kommunerne mangler penge til at tage hånd om de udfordringer, når lærerne møder dem allerede i Folkeskolen. Den regning må vi tage et kollektivt ansvar for, for at gøre op med den sociale skævvridning af lande, og det gør vi blandt andet ved at afsætte ressourcer til tidlig forebyggelse” siger Pia Olsen Dyhr, Formand for SF.

”Folkeskolen er den vigtigste samfundsinstitution i Danmark. Den er fællesskabets skole, og den er et af de vigtigste midler til at mindske betydningen af børns sociale baggrund” siger Pia Olsen Dyhr, formand for SF

 

Finansieringen er der

SF har fundet finansiering til afsætte flere ressourcer til: Klasseloft på 24 elever i alle klasser. Når klassekvotienterne er lave, så er der mere tid til det enkelte barn – Flere undervisningstimer med to vokse – Socialrådgivere skal tilknyttes alle folkeskoler. Det er helt afgørende, at der iværksættes en hurtig indsats, når et barn kommer i klemme – Mentorordninger for udsatte børn

Ofte er udsatte børn særligt følelsesmæssigt knyttet til enkelte lærere, og derfor kan det give en tryghed for barnet, hvis læreren får lov at agere mentor for barnet, efter skoletiden er endt – At skolen skal åbne sig for omverdenen. Skolerne skal i endnu højere grad samarbejde med andre uddannelsesinstitutioner, virksomheder, foreninger, ungdomsskolen, ungdomsuddannelser og andre institutioner og at Undervisningsmetoder og konkrete læringsmål skal ikke bestemmes fra Christiansborg

 

Læs mere om SFs skoleudspil og om finansieringen her:

http://sf.dk/media/6765/en-staerk-folkeskole.pdf