Gamle Freja-løbere mødes og genopfrisker 24 timers-succes’en

I 1985 satte en flok Randers Freja-løbere verdensrekord i 24 timers løb. Tilsammen tilbagelagde de dengang 452 km og 503 meter – en forbedring af den dengang bestående rekord med ikke mindre end 19.1 km.

Nu – 32 år efter og nøjagtigt på samme dato 5. oktober – mødes de igen.

Men ikke for at løbe. Da man efter strabadserne i 1985 begyndte at snakke om at gentage succes’en og eventuelt forbedre rekorden yderligere, sagde den dengang 40-årige Leif Rasmussen fra.

”Jeg gør det aldrig mere….” Lød det dengang for 32 år siden.

Og det fastholdt og fastholder Leif, der nu glæder sig til torsdag 5. oktober at mødes med de gamle gutter.

Ni af de 10 verdensrekordsættere kommer, idet Frank Justesen har måttet melde fra.

De efterhånden ældre herrer skal mødes på Langvang og have en rundvisning i den nye og fremragende atletikhal og hygge og genopfriske præstationen fra dengang. ”Det bliver ren nostalgi og hygge,” siger Leif, der har fået et gammelt VHS-bånd overspillet til mere nymodens teknik.

Og så er der gensyn med de ledere, der dengang gjorde det hele muligt.

”Uden den stor lederskare havde vi aldrig kunnet gennemføre det løb dengang. De sørgede jo for alt det praktiske,” siger Leif om ledergruppen fra dengang bestående af den kendte tv-mand Flemming Leth, der var massør for løberne, Lars Dahl, Helle Sølvsten, Mogens Møller, Ida Thornquist, Henning Andreasen, Finn Michaelsen og Freddy Michaelsen.

De 10 mand – Erik Michaelsen, Henrik Sørensen, Frank Justesen, Ruben Nørgaard, Jan Rasmussen, Henrik Myken, Leif Rasmussen, Jørgen Nedergaard, Erik H. Laursen og Ruben Sørensen – skrev sig ind i historiebøgerne efter et noget usædvanligt stafetløb, hvor hver løber skulle i aktion ca. hvert 13. minut og skulle præstere en omgangstid mellem 66 og 88 sekunder – med 79 sekunder som idealtid.

Og det klarede Freja-truppen. Det store navn dengang, Ruben Sørensen, OL-deltager i 1976 og i 1975 overraskende sølvmedaljevinder ved de for-olympiske lege, løb sidste runde på 58 sekunder.

Hver løber skulle efter beregningerne i aktion ca. 113 gange – a 400 meter, men da Jan Rasmussen allerede lørdag aften måtte udgå med akillessene-problemer kom de fleste af de ni andre til at løbe mellem 120 og 130 omgange.

Allerede efter 23 timers løb var rekorden i hus, så i den sidste time, der blev løbet op til en Freja-fodboldkamp i 2. division, var det udelukkende et spørgsmål om omfanget af forbedringen af rekorden.