”Ja, vi roder jo lidt her i oldtiden, ” smiler udstillingsarkitekt på Museum Østjylland, Jakob Beck Purup undskyldende, mens han slår ud med armen mod byggerodet. Rod, som dag for dag samler sig til et fascinerende oldtidslandskab, der beskriver 100.000 års historie på Randersegnen

Gipsplader, stykker af fiberbeton og spande med maling står side om side med fine udstillingsgenstande, der venter på at finde deres endelige plads i den nye oldtidsudstilling.
I dag skal en brugergruppe se og kommentere på den endnu ikke færdige udstilling.

Uvurderlig viden fra brugerne
Som de allerførste får medlemmer af Museumsklubben nemlig et smugkig ind bag kulissen på den kommende oldtidsudstilling, ”Livet ved Fjorden”, der åbner den 7. oktober. En gruppe på tre personer fra Museumsklubben har denne gang meldt sig som brugergruppe. Brugergruppens fornemste opgave er at forholde sig konstruktivt kritiske og komme med kommentarer til udstillingen.

”Det er så nemt for os museumsfolk at blive indforståede. Brugerinddragelse og tilbagemeldinger fra såkaldt ”almindelige mennesker” giver os uvurderlige informationer, så vi kan lave en fantastisk ny udstilling. Brugerinddragelse er ikke et fremmedord her i udstillingen! ” siger museumsinspektør og projektleder Helle Lebahn Bentzen. Hun fortsætter:

”Udstillingen bliver mere brugervenlig, når vi får nye øjne på det, vi går og laver. Og hvem er bedre til det end de gæster, som kommer til at bruge udstillingen fremover?! ”

Holder idéerne vand?
Ketty Skytt, Hanne Lorentzen og Bent Rohde Pedersen fra Museumsklubben giver deres besyv med. Nysgerrigt bevæger de sig igennem udstillingslokalet, kigger og kommenterer. Flere af gruppens tidligere gode idéer har medarbejderne bag udstillingen allerede gjort brug af i den nye udstilling. Her kommer blandt andet en tidslinje i gulvet, som vil give de besøgende et godt overblik over perioden, som udstillingen dækker.
I dag tester brugergruppens tre medlemmer om resten af idéerne holder vand, mens Helle Lebahn Bentzen flittigt tager noter.

”Det er meget værdifuldt for os at få feedback fra vores brugere, imens udstillingen stadig er under udvikling. Så kan vi nå at ændre og rette til, ” påpeger Helle.
Glimt af Randers Fjord følger brugergruppen som en rød tråd gennem hele oldtidsudstillingen, ”Livet ved Fjorden”. Medlemmerne af brugergruppen giver et overraskende udbrud fra sig, da deres sko pludselig synker lidt ned i den nye jernaldermose. En mosebund, som udstillingsarkitekt Jakob Beck Purup fortæller, er lavet af noget så moderne som bildæk!

Konstruktiv kritik og gode inputs
Efter en tiltrængt kagepause er det tid til, at brugergruppen skal afprøve nogle af de tekniske installationer i udstillingen. Ketty lægger hånden på en stump flint, og det aktiverer små, korte film og tegneserier om oldtidens materialer. Installationen bliver taget godt imod. Brugergruppen kommer med konstruktiv kritik og gode inputs, som museets medarbejdere kan integrere i installationen.

Oldtidsudstillingen ”Livet ved Fjorden” fortæller Randersegnens historie fra istid, stenalder, bronzealder til jernalder og vikingetid.
Udstillingen åbner lørdag 7. oktober og er en del af Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017.