Stor ny satsning fra Museum Østjylland
Fremover skal du til Randers, hvis du vil møde dine forfædre i øjenhøjde!
I Museum Østjyllands nye oldtidsudstilling, ”Livet ved Fjorden”, kommer museets gæster til at stå ansigt til ansigt med kannibalen, der åd sine fjender for 6.000 år siden, med kvinden, som blev ofret til guderne for 2.000 år og med vikingehøvdingen, der mistede sin søn på en dramatisk skibsfærd for 1.000 år siden.
Oldtidstillingen i Randers er et af de største og dyreste projekter i forbindelse med Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017.

Moderne oldtid
Museets medarbejdere har gennem de seneste år forsket, fundet de bedste historier og mest spændende museumsgenstande frem og skabt nye, imponerende iscenesættelser. Alt er nu klappet og klart til den store åbning lørdag den 7. oktober 2017, hvor alle interesserede er velkomne til at kigge indenfor.

”Med ”Livet ved Fjorden” har vi lavet en moderne udstilling om den del af vores fælles historie, der tidsmæssigt ligger længst væk. Vi har haft en ambition om at formidle den fjerne historie i øjenhøjde med alle – børn, unge, voksne, ældre – og vi glæder os til at byde alle velkommen til et vedkommende og anderledes museumsbesøg, der kombinerer spændende viden og sanselig oplevelse, ” siger museumschef Jørgen Smidt-Jensen.

Ny viden, nye oplevelser, ny udstilling
I den nye oldtidsudstilling har Museum Østjylland rystet posen og gentænkt historien om oldtidens mennesker og deres liv ved Randers Fjord. Væk er forældet viden, triste udstillinger og slidt interiør. Nu byder ”Livet ved Fjorden” på fascinerende fortællinger, spektakulære fund, digital formidling og ny spændende viden om oldtiden. Den besøgende kommer i udstillingen på en historisk rejse helt tilbage til oldtiden, men formidlet på en moderne måde med nutidens viden og virkemidler.
Udstillingen spænder vidt og præsenterer historier fra de første jægerfolk, der kom til egnen omkring Randers efter sidste istid, frem til de rige vikinger, der levede af egnens fede landbrugsjord og af handels- og plyndringstogter.

Forførende fine fund
”Livet ved Fjorden” rummer en guldgrube af arkæologiske fund, som kun kan opleves på Museum Østjylland. Flere af dem er ikke tidligere blevet udstillet på museet, men kan nu opleves i al deres pragt i udstillingen. Oplev blandt andet det unikke smykkesæt ”Kirkemosegård-guldet”, som blev året danefæ i 2013, den verdenskendte Mejlgård-køkkenmødding og moseliget, Auning-kvinden, med nykonserveret dragt og nu iscenesat i en stemningsfuld offermose. Se ravperler i hundredvis, smukke vikingesmykker, våben og kostbare offergaver. Alt sammen lokale fund, der fortæller vores fælles oldtidshistorie med et lokalt twist.

Et af de største i Aarhus 2017
Med sit budget på næsten 11 millioner er ”Livet ved Fjorden” et stort projekt, som nu har taget sin endelige form. Udstillingen vil nu og i en årrække frem vise det bedste fra Randersegnens fortid formidlet i en moderne og bredt appellerende oldtidsudstilling.

”Det er et eksempel på en kulturoplevelse, søsat i 2017, men bæredygtig langt frem i tiden, som de har skabt på museet i Randers, ” siger direktør for Aarhus 2017, Rebecca Matthews og fortsætter:

”Det er imponerende, at Museum Østjylland nu for anden gang som led i den Europæiske Kulturhovedstad åbner nye permanente udstillinger. Først i Grenaa i januar og nu i Randers. Det er en af de største historiske satsninger i kulturhovedstadsåret og viser endnu en gang, at Randers er i stand til at realisere store kulturprojekter. ”

Alle gode kræfter
Museets arkæologer og konservatorer har udvalgt de fineste genstande og fundet de historier, som bedst repræsenterer den lokale historie. Udstillingsarkitekten har tegnet og projekteret, og formidlere har lavet historieformidling, der favner store og små i udstillingen.
Derudover har et væld af nye kompetencer budt ind med netop deres special: Kulissebyggeren, tømreren, der har lavet en stammebåd, modelbyggeren, som har lavet bygget en miniaturemodel af en 2.000 år gammel jernalderlandsby, lyddesigneren og forfatteren den prisvindende forfatter Merete Pryds Helle, som har skrevet små fortællinger om oldtidens mennesker til udstillingen.
I udstillingen kan museets gæster følge tre spor: Forfattersporet, netop med Merete Pryds Helles fortællinger.
Materialesporet, der præsenterer de tre materialer; flinten, bronzen og jernet, der har navngivet oldtidens historiske perioder.
Det sidste spor er for børn og barnlige sjæle, der kan gå på opdagelse efter Lille-Folket, der med deres mini-universer mimer oldtidens historie på en finurlig måde.

”Livet ved Fjorden” åbner lørdag den 7. oktober.
Festlig åbning kl. 10 – 16 med taler, små interviews, musikalske indslag og underholdning.