Hvor bliver dit affald af, når skraldemanden kører det “væk”? Og hvordan bliver dine tomme sodavandsdåser og leverpostejsbakker tryllet om til penge?

De spørgsmål og mange andre kan nysgerrige børn og voksne få svar på, når Randers Affaldsterminal åbner porten til en anden verden i Børnekulturugen.

Efterårsferien står i børnenes tegn på Affaldsterminalen, hvor de med forældre eller bedsteforældre kan opleve sorteringsanlægget, ballepresseren og hvirvelstrømsmagneten – og Bent giver rødderne en tur i den store kværn. Alt det man normalt ikke ser eller tænker så meget over.
“Det lyder nok som noget, der er sjovest for affaldsnørder, men det behøver bestemt ikke at være kedeligt. Vi gør lidt ekstra ud af at se de store maskiner, når der er børn med, og de fleste, som besøger Randers Affaldsterminal, bliver ret overraskede over hvor mange spændende ting, der foregår”, fortæller formidlingsansvarlig på Affaldskontoret, Sisse Stochholm.
Efter en rundtur på området er der tid til leg og sjov med aktiviteter i Affaldsskolens værksted. Her kan børnene bl.a. skille mobiltelefoner ad og se, hvad der gemmer sig indeni, lave punge ud af mælkekartoner eller prøve viden af på den store affaldspyramide.

Børn er fremragende til at sortere
Affaldsskolen har ofte besøg af skoleklasser, der lærer om ressourcernes vej fra jorden til produkter, vi bruger i hverdagen. Og ikke mindst, hvordan produkterne kan blive til nye ressourcer, når vi er færdige med at bruge dem.

“Vi vil gerne give børn og voksne en bedre forståelse for, hvad der sker med det affald, som vi smider ud hver dag. Hvorfor det er vigtigt at sortere, og hvordan affaldet kan genanvendes. Og børnene synes heldigvis også, at det er vigtigt. Efter en tur på vores affaldsterminal hører vi tit, at de kommer hjem som små affaldsnørder, der opmærksomt holder øje med, om affaldet kommer de rigtige steder hen”, siger Sisse Stochholm.

Fakta
• En tur til “væk” starter mandag og tirsdag i efterårsferien kl. 10 og varer til kl. 13
• Der er 45 pladser begge dage. Bestil billet på www.affaldsskole.randers.dk
• Arrangementet foregår på Randers Affaldsterminal, Romalt Boulevard 64
• Husk efterårstøj – en del af turen foregår udendørs.

 

Læs mere om arrangementet i Børnekulturugens program eller på www.affaldsskole.randers.dk