Jeg har i al beskedenhed flere gange overvejet at melde mig som frivillig på vores lokale hospice. Nu har jeg ydermere læst, at de mangler folk, så tiden må være inde. Mit eget ønske om at aktivere mig selv indenfor netop dette område skal findes i min egen families historik. Min egen ilddåb som ”omsorgsperson” fik jeg for et par år siden, da jeg holdt min svigermor i hånden, da hun udåndede efter 7½ års sygdom. Selvom hun muligvis ikke var klar over, at det var hendes svigersøn, der stod ved hendes side, så gav det lidt mere tryghed at være sammen med en person, der holdt af hende.

Frivilligt arbejde af denne karakter drejer sig udelukkende om dem, der modtager f.eks. omsorg eller samvær. Det kan være de ældre, de døende eller de udsatte. Siden har jeg dog hørt fra flere sider, at frivilligt arbejde skulle være social dumping. Her er jeg lodret uenig. At lade omsorg for en ens medmennesker – familie, venner eller komplet ukendte – dreje sig om lønkroner er koldt, kynisk og egoistisk.

Kald det frivilligt arbejde eller frivillig indsats, der bør ikke være forskel, uanset hvad byrådets dokumenter skulle mene om dette. I forhold til hvornår frivilligt arbejde kan være social dumping, ved jeg det ganske enkelt ikke. Der kan være situationer, hvor medarbejdere opsiges pga. økonomiske vanskeligheder og på sigt erstattes af deltidsansatte, praktikanter eller frivillige. Men selv der har jeg tillid til, at dette ikke sker for at skade den enkelte medarbejder. Det må altid være hensynet til den syge, der vejer tungest.

Jeg kan faktisk slet ikke komme i tanke om noget mindre kapitalistisk end at ville hjælpe et andet menneske ud fra ganske simpel empati.

I forlængelse af det seneste brede forlig i Folketinget går Liberal Alliance Randers således til valg på at skaffe flere midler til de frivillige foreninger, der arbejder med udsatte borgere, så vi kan fortsætte den positive udvikling, Randers har set i de senere år.

Når kommune og stat giver op, tager de frivillige over, derfor er det vigtigt, at vi understøtter det frivillige foreningsliv og de mange ildsjæle, der hver dag skaber gode oplevelser. Foreningslivet er nemlig det faste forankringspunkt for mange. Derfor prioriterer vi også at vedligeholde de nuværende fysiske rammer i Randers kommune fremfor nye store prestigeprojekter.

Vi er sammen om hinanden og gode sociale forhold.

Peter Brown
Gl. Jennumvej 11, 1. th.
8930 Randers NØ