Jeg fik i går stillet det spørgsmål: ”Hvad er velfærd?”

Velfærd er noget, der er svært at beskrive. Plotter man velfærd ind i søgefeltet i Google, kommer der følgende frem: Velfærd stammer fra gammel nordisk ”at fare vel” – altså, at have det godt. 

Men hvad er velfærd for mig? Og hvad er den for dig?

Velfærd for mig er at have muligheden for at have det godt. Det er muligheden for at studere samtidig med, at jeg kan få lov til at leve ved siden af uden at skulle knokle mig selv ihjel. Det er muligheden for at læse videre, så jeg kan komme ud på arbejdsmarkedet og tjene penge til at forsørge mig selv og min familie. Det er friheden til at skabe muligheder for andre, samt for at hjælpe hinanden. Det er muligheden for at få hjælp, hvis jeg mister mit arbejde. Velfærd for mig er selv at kunne have mulighed for at bestemme, hvorvidt jeg vil bruge mit overskud på at forsørge mig selv eller hjælpe dem, der ikke selv kan. Velfærd for mig er friheden til at opnå resultatet og have mulighed for at udvikle mig selv og mit arbejde. Velfærd er min samvittighed, der fortæller mig, at jeg trygt kan overlade mine børn til lærings- og pasningsinstitutioner. At mine forældre får god pleje den dag, de får brug for det. At, hvis min mand bliver alvorligt syg, skal vi ikke bekymre os om, at gå fra hus og hjem på grund af dyre hospitalsregninger.
Velfærd er mange forskellige ting og er svær at definere – for i sidste ende er velfærd noget, vi alle betragter forskelligt. For mig er velfærd det, der skaber muligheder for den enkelte. Friheden til forskellighed.

Er den opfattelse af velfærd, jeg har i vores samfund i dag, tilfredsstillende i forhold til, hvad det danske velfærdssystem tilbyder? Ikke altid. Det er netop derfor, jeg vil kæmpe for, at vi behandler og betragter vores velfærd som medmenneskelig kærlighed; og med dét i fokus.

Hvad er velfærd for dig?

 
Michelle Linde
Fusion Randers
R. hougårdsvej 66
8960 Randers SØ