For det er sådan, hun er som person – hun springer ud i tingene, og som regel kan det sagtens bære – derfor tør hun også satse stort ved kommunalvalget

 

Hun er alenemor til tre børn på 7, 11 og 13 år. Børnene har deres far tæt på, og derfor kan det også lade sig gøre at have en aktiv lokalpolitisk karriere, fortæller Charlotte Broman Mølbæk, der er spidskandidat for SF til det kommende KV17. Lokalpolitikeren er 39 år – fylder faktisk 40 ugen efter kommunalvalget, så en borgmesterpost ville være den helt rigtige fødselsdagsgave.

Charlotte gik ind i politik for bare seks år siden. Det var lige efter, at SF gik med i et regeringssamarbejde. Hun er opvokset med SF, da både hendes mor og far har været aktive i mange år i lokalpolitik. Hendes mor, Alice Mølbæk, har været formand ad to omgange, og hendes søster Louise har været formand for SF Ungdom.

“Jeg prøvede at holde mig væk men fulgte selvfølgelig med på sidelinjen. Min mor opfordrede mig til at stille op i 2011, og der havde jeg også fået tid til det, men selvfølgelig med en lille smule dårlig samvittighed, da jeg havde helt små børn”, fortæller hun.

Din Avis er på besøg i hjemmet i Dronningborg. Her bor Charlotte og hendes tre børn i et nybygget rækkehus. Huset bærer præg af børnene, men det bærer også præg af politikken, for i bogreolen står bogen om Aksel Larsen.

Der har aldrig været andre partier for Charlotte. Dog har hun stemt anderledes end familien ved et kommunalvalg, fordi hun mente, at der skulle udstikkes nye retninger i kommunen.

“Jeg har altid befundet mig bedst i SF, og i 2014 blev jeg valgt ind. Men da det hele ramlede landspolitisk, måtte jeg da spørge mig selv, om jeg i virkeligheden var SF´er – skal jeg være et andet sted. Men jeg kom til den konklusion, at det skulle jeg ikke. Hvis SF gik til grunde, så skulle jeg ikke andre steder hen”, fortæller Charlotte.

Hun mener, Alternativet er lidt for fjollet, og Enhedslisten er for ensporet, og Socialdemokratiet er drejet for meget til højre.

“De har forladt projektet – det er blevet et forvaltningsparti, mener jeg”.

 

Troværdighed og passion

Charlotte mener, at hun blev valgt på troværdighed og hendes passion for partiet ved sidste kommunalvalg. Og hun håber, at disse ting vil tage hende et skridt videre i retningen til at blive borgmester.

“Jeg brænder for børnene, de udsatte og velfærden i det hele taget. Det mener jeg, vi i Randers skal prioritere at bruge penge på i stedet for de projekter, vi ser i øjeblikket”, siger Charlotte.

Hun var faktisk kun 60 stemmer fra ikke at blive valgt i byrådet sidste gang. Hun håber, den bliver mere sikker denne gang.

Hun går efter bolden og ikke manden, når det handler om at debattere politik.

“Jeg har fokus på vores visioner og bruger ikke mit mandat og tid på at slå andre i hovedet – og så er SF ærlige omkring dem selv – det så man også i skolelukningssagen”, siger hun.

Hun mener, at Byrådsarbejdet skal rulles tilbage til det, det handler om – nemlig politik og hvad der er bedst for borgerne i Randers.

“Vi skal ud over bitterhed og tilbage til politikken. Vi skal have en leder. Jeg er ikke i tvivl om, at alle politikere vil noget. Men i det sekund de bliver bremset, bliver de frustreret, og så er det ordene fyger. Det skal vi ud over”, siger hun.

“Vi repræsenterer alle borgere, og alle skal i spil. Jeg vil være god som borgmester, for jeg kan få det hele i spil. Du skal kunne lytte bag om, selvom der kommer en sviner. Det har jeg prøvet mange gange som familiekonsulent. Der ligger altid noget bag vreden”, siger hun.

 

Fra pædagog til studerende

Charlotte Broman Mølbæk er uddannet pædagog i 2002 og har altid brændt for de socialt udsatte. Derfor arbejdede hun også i en vuggestue i Gjellerupparken i Aarhus og siden på børnehjemmet Glarbjerghus her i Randers. Derefter var hun familiekonsulent hos Randers Kommune i syv år.

Men i 2014 fik hun stress og måtte stoppe

“Der var mange parametre, der spillede ind. Ændrede familiemønster, mit liv, politikken – enderne kunne ikke nå sammen. Så satte jeg mig ned og tænkte: Hvad vil du gøre, hvis du vandt fem millioner? – jo så ville jeg læse igen”, fortæller hun.

Som tænkt så gjort – Charlotte kastede sit liv op i luften og greb den del, der hedder drømme. Drømmen om at læse igen. Og nu studerer hun politik og administration på Aalborg Universitet.

“Jeg har slet ikke lyst til at forlade politik. Med al den erfaring og viden jeg har fra den offentlige verden, kan jeg se, at jeg har lyst til at ændre på det overordnede plan. Hun lever nu af SU og det vederlag, hun får fra byrådsarbejdet.

“Jeg er typen, der tager chancer, og hvis jeg nogensinde skulle læse igen, skulle det være nu”, siger hun.

Hun kan godt mærke presset på sit studie og føler med de unge, som har svært ved at få det hele til at hænge sammen.

“Der er pres på – de unge skal præstere hele tiden – vi har fået et elitært samfund, og det er ikke alle, der kan være med på det niveau”, siger hun.

 

Mest af alt

Charlotte er politiker, men mest af alt er hun mor, pointerer hun.

“Men jeg er ikke den, der bager flest boller til klassen”, siger hun og griner.

“Men så er jeg sammen med mine børn på en anden måde”.

Charlotte bevæger sig i den politiske verden men har også tid til at pleje sig selv.

“Politik er min hobby, og der jeg har min omgangskreds – nogle gange ser jeg da nogle venner, som ikke har noget med politik at gøre. Ellers kan jeg godt lide at danse. Jeg dansede, da jeg var barn – showdans, og som voksen har jeg også danset zumba, da det var alle vegne. Jeg har da været med i Randers Revyen et år”, fortæller hun med et smil.

“Ellers tager jeg til fester, koncerter og festivaller. Faktisk er jeg frivillig på både Roskilde og North Side. Det er noget lækkert musik, og der er fokus på bæredygtighed, som jeg går meget ind for”, fortæller hun.

På Roskildefestivallen passer hun porte, og på North Side søger hun for at plastikkanderne bliver vasket og genbrugt.

“Jeg synes, det er sjovt, at vi er en masse mennesker, der bærer det hele sammen. Og jeg møder en masse mennesker. Og så gør det ikke noget, jeg skal arbejde 32 timer over en uge, når jeg er på Roskilde”.

Lige nu træner hun i Fitness4You for at slappe af og pleje sig selv, så hun kan løbe stærkt på rådhusgangene på valgaftenen.