På anden sal hos C La Cours skole i Jyllandsgade lyder der skud og skrig. Der bliver råbt, men det kan kun høres, hvis man tager høretelefonerne på – ellers er der stille

Din Avis er taget til træning i e-sport hos HSF (Hornbæk Sportsforening). Der er lidt snak mellem de unge knejter, der sidder begravet foran deres skærme. De spiller fem på hvert hold – mod det hold, der sidder overfor. Der trænes i, hvem der kan sætte det skarpeste hold og nedkæmpe fjenden – terroristerne – i den virtuelle verden. For mange voksne kan dette lyde som overflødig tidsfordriv, men for de drenge, der spiller på Hornbæk SF´s e-sport hold, er det alvor.

23- årige Daniel Jellesen spiller på eliteholdet. Han har spillet i 17-18 år og har dystet med de bedste i verden. For det meste spiller han CS:GO – og det tiltrækker ham – både konkurrencen i det og det at vinde.

“Jeg begyndte at spille seriøst, da jeg var 13 år. Dengang var det mest League of Legends et holdspil. Mit hold, Renegate EU, var blandt Top 20 i Europa”, fortæller Daniel.

Han fik rejserne rundt i Europa betalt og vandt også præmier både udstyr og penge, men han stoppede på holdet men er nu igen begyndt at spille seriøst. “Dem jeg spillede med dengang tjener millioner i dag. Jeg vil gerne være med til at vinde igen”, siger Daniel.

Derfor slog han også til da Hornbæk gerne ville have ham med på eliteholdet sammen med fem andre drenge/unge mænd. “Lige nu spiller vi turneringer rundt om i landet på eliteholdet Dexterity/HSF. Vi spiller i specialdesignede trøjer, og får på den måde vores navn bredt ud”, fortæller Daniel.

Lige nu træner eliteholdet fire gange om ugen af fire timer. De spiller i Waoo-Ligaen som er superligaen indenfor e-sport, og holdet fra HSF ligger på fjerde pladsen ud af ti hold.

Holdet spiller en-to kampe om ugen og det er on-line. De går efter at ende i Top 5. “Det er vigtigt for HSF at skaffe sponsorer, hvis de har et elitehold. Og vi går også efter at spille internationale kampe. Det tror jeg på kan lade sig gøre”, siger Daniel Jellesen.

Holdleder Jim Jensen, der er initiativtager til e-sport hos HSF mener også det er realistisk.

“Det vigtigt for at kunne tiltrække sponsorer, at vi komme ud og får vist os frem”. Derud over mener han at det er vigtigt at have et elitehold, “Det signaliserer den seriøsitet , som vi står for”, siger han. “De gør os mere synlige. Vi vil gerne have at eliteholdet præsterer på et højt niveau, så de kan være forbilleder for de yngste. De kender miljøet og scenen, og kan dermed støtte de andre i klubben fremover”, siger Jim Jensen.

Lokalet er indrettet med 10 gamer-computere og skærme. Der er højhastigheds-netforbindelse som gør det muligt at spille på højeste niveau. Spillerne, som træner på maskinerne, medbringer selv deres eget gear (mus, tastetur, høretelefoner etc.). Der er en træner pr. hold af fem. Holdene er inddelt efter færdighedsniveau.

Vil udvide
Det kan være en stor fordel at spille i en e-sport klub, hvis man gerne vil noget med sit computerspil, mener Jim Jensen. Her er der masser af viden og erfaring, som de unge kan trække på. Og her er det sikkert at spille.

“Vi har en viden om teknologien bag et computerspil, og hvad det indebærer at spille denne form for spil. Det drejer sig ikke kun om hardware, men i høj grad også om de programmer, der benyttes. Det er vigtig viden, så der ikke kan blive snydt med spillet”, mener Jim Jensen.

Han er rigtig godt tilfreds med den opstart, e-sporten har fået i Randers.

“Ja, jeg er tilfreds med kapaciteten i øjeblikket. Vi arbejder i øjeblikket på at rumme flere medlemmer, og der er stor interesse – også for flere typer spil end de to, vi spiller lige nu – CSGO og LOL”.

I forbindelse med opstarten har klubben fået god støtte fra bla. Randers Systemcenter og Sparekassen Kronjylland. E-sport afdelingen hos HSF har lige nu 30 medlemmer.

De unge på vej
Der er en hel naturlig fødekæde til eliteholdet hos HSF. Her spiller drenge nemlig i alle aldre, for at blive bedre og fordi netop e-sport er deres fritidsinteresse. En af dem er Mike Pedersen på 13 år, der til daglig går på Romalt Friskole i 6. klasse. Han har en helt klar målsætning om at blive bedre.

“Jeg er her, fordi det er sjovt at spille computerspil, og jeg kan mærke, at jeg bliver bedre til det”, fortæller han samtidig med at han prøver at koncentrere sig om at slippe helskindet gennem en bygningsruin, og få ramt på terroristerne.

Han møder andre mennesker og kan sagtens skelne mellem fiktion og virkelighed, mener han. “Jeg ser det sjove i at skyde andre mennesker. Men for mig er det en konkurrence, og jeg kan sagtens kende forskel på virkelighed og computerspil”, siger han.

Også Jacob Staal på 14 år kender forskel på virkelighed og fiktion. Han har hele livet begået sig i den virtuelle verden ved siden af sit “almindelige” liv. “Det startede, da jeg var fem år med pixeline, som var et online spil. Og siden har det  bare været min passion at spille”, fortæller han.

Han gik over til Mindcraft og har her 2000 timers erfaring. – Senere gik han over til streaming platformen for at hente spil, og har her spillet alle mulige spil og lært andre gamere at kende og fået venner på tværs af landegrænser.

I øjeblikket er det Counterstrike, der spilles – et online spil som han nyder rigtig meget.

“Men det kan godt nogle gange være svært at få tid til med alle de lektier, vi har. Men jeg prioriterer at spille og de fleste venner, jeg har, er online”, fortæller Jacob.

Hans online venner bor både i Schweiz, USA, Tyskland og Kroatien. De snakker ikke kun spil, men også hvordan det er at bo i andre lande.

Men hvorfor ikke spille fodbold eller håndbold, hvor man er sammen i den virkelige verden? “Fordi jeg er boldmongol!” kommer det fra Jacob. “Det her er også et holdspil, og det er dejligt, at jeg kan være en del af noget alligevel”, siger han. Han holder sig dog i form med løb og cykling så den med cola og chips foran computeren passer ikke på ham. “Og jeg sidder ikke ved computeren hele dagen, for mig er det underholdning og ikke en flugt fra virkeligheden. Her er det mig der skaber det der skal ske, så det foretrækker jeg frem for at se en film”, fortæller han.

Han er glad for endelig at kan spille i en klub og gøre noget mere seriøst ud af sin hobby. Men han vil ikke være professionel, her vil han gå videnskabs vejen for naturfagene som geografi, biologi og kemi er hans favoritter i skolen – og det satser han på.