Der er for mange juletræer på markedet i Europa med deraf følgende prisfald, fortæller Jørgen Glud fra Carlslund Plantage. I år vil helt sikkert være sidste sæson for mange juletræsavlere

Carlslund Plantage har for tre år siden valgt at køre sin eksport direkte til eksportmarkederne i Tyskland, Østeuropa, etc. Tidligere foregik salget gennem en dansk eksportør. Et led som der ikke er plads til mere. Jørgen Glud har via sin anden virksomhed, Glud Vin, etableret en lang række kontakter til nye juletræskunder. Et netværk af indgangsvinkler til en ellers lukket verden har vist sig klar til selv at importere juletræer, ligeledes udenom eksportørerne. Resultatet viser sig i år med totalt udsolgt eksportandel.

Markedet de sidste år har været præget af overproduktion. Er man en lille producent, er løbet kørt. Der er ikke plads til baghave-producenter mere. Takket være internettet med de lange rækker af mulige søgninger der findes, er tiden for direkte handel også kommet til juletræs-verdenen. Med sin erfaring for international handel gennem 16 år har Jørgen Glud et godt kendskab til opbygning af nye markeder.

Som udstiller på Europas førende messe på Fyn for udstyr til branchen og juletræer har  Carlslund Plantage oplevet en markant øget interesse for ejendommens træer. Det går faktisk så godt lige nu, at vi søger andre producenter af træer til såvel eksport som diverse lokale aftagere. Af samme årsag har Jørgen Glud etableret et netværk af ni producenter af Nordmann juletræer, som kaldes ”The danish christmastree group”

Men lokalmarkedet er reddet
I år er det 26. år, at julemarkedet på Carlslund Plantage åbnes. Et marked hvor private kan komme og fælde-selv og  opleve en rigtig julestemning med blandt andet to ægte Rudolf rensdyr. Og selvfølgelig for bevarelse af de danske juletraditioner masser af dejlige æbleskiver, hjemmelavet østrigsk Glühwein samt en masse andet sjov.

Allerede i august, og før alle eksport ordrerne, mærker Jørgen Glud de træer op, som alle lokale i Randers og omegn gennem de mange år ynder at hente på gården. Det betyder, at de bedste træer tages, før de ”glubske” opkøbere fra Europa strømmer ind.

“Faktisk fra i år har vi dedikeret et kæmpe område i hyggelige skovomgivelser til udelukkende ”fæld-selv” område. Det betyder, at Carlslund fremover kan tilbyde hele familien Danmarks største fæld-selv arealer,” siger Jørgen Glud.

I år har Carlslund Plantage taget hul på et nyt tilbud. Som virksomhed har man mulighed for at købe sit eget helt private arrangement for medarbejdere og familie. Begyndende  med en  hyggelig tur i plantagen med fortællinger om produktion for herefter at ende i lokalerne helt for sig selv på Carlslund, hvor varme æbleskiver, Gluhwein etc. serveres efter aftale.