Snart bliver politikerne smidt ud af Byrådssalen i Det Gamle Rådhus. Ind rykker skuespillere og publikum til en forestilling om en af grundstenene i vores samfund: demokratiet

Der er mange måder at varme op til det kommende kommunalvalg. Politikere, debattører og andre interesserede strømmer i denne tid til valgmøder om alt lige fra infrastruktur over kultur til ældrepleje. Men denne gang kan du også komme op i demokratisk gear på en helt ny måde.

Det sker, når den anerkendte teatergruppe Teatergrad mandag 13. november indtager Det Gamle Rådhus her i Randers med forestillingen ”Demokrati”, der sætter et skrapt lys på vores højt besungne styreform.  Og vores demokrati er et vigtigt begreb at kigge nærmere på, mener teaterleder Christine Worre Kann fra Teatergrad.

”Det er en farlig udvikling, vi er i gang med, hvor jeg ser, vi tager demokratiet for givet og samtidig ofte bruger det som en sovepude, at det er repræsentativt (…) Værner vi ikke om demokratiet og plejer det på anden vis end ved et kryds på stemmesedlen, risikerer vi, at det smuldrer. Demokratiet fungerer ikke, hvis vi kun er juridiske statsborgere. Demokratiet har behov for medborgere, der tager stilling og deltager,” siger teaterleder Christine Worre Kann, der står bag Teatergrads demokrati-forestilling.

Publikum på banen
I »Demokrati«, der spiller op til kommunalvalget 21. november, inviterer Teatergrad publikum ind i fungerende og tidligere byrådssale i hele landet. Men det er ikke en gængs tilbagelænet teaterforestilling i røde plyssæder, der venter publikum.

Sammen med fire skuespillere og en journalist skal publikum indtage rollerne som debattører og beslutningstagere i aktuelle politiske debatter. På dagsordenen er blandet andet aktiv dødshjælp, klimaudfordringer og danskheden.

Men de lokale forhold spiller også en af hovedrollerne i forestillingen, der tager form alt efter hvilken sted i landet, den spiller. Og sådan bliver det også i Randers.

”Vi skal huske, at demokratiet i høj grad udspiller sig på lokalt plan, hvad enten det er i partipolitik, andelsboligforeningen eller i fodboldklubben. Vores drøm er, at når publikum går fra forestillingen, så går de ikke hjem i sofaen, men kaster sig ind i demokratiet ved førstkommende lejlighed, siger Christine Worre Kann.

Teater i andre rammer
Det er Randers EgnsTeater, der står som arrangør af den noget ud sædvanlige teaterforestilling. Og ifølge producent på Randers EgnsTeater Tine Eibye kan der være rigtig god grund til en gang imellem at flytte teateret ud af de vante omgivelser.

”Vi synes, det er vigtigt at komme ud i byrummet med professionelt teater for at møde publikum i andre rammer, hvor det er relevant. Og det er det i høj grad her, hvor vi diskuterer demokrati i en byrådssal. Vi glæder os rigtig meget til, at få besøg af Teatergrad og deres ”Demokrati”, siger Tine Eibye fra Randers EgnsTeater.

Demokrati spiller 13. november i Det Gamle Rådhus på Rådhustorvet i Randers. Den spiller både klokken 17 og klokken 19.30. Billetter fås ved henvendelse til Randers EgnsTeater eller på randersegnsteater.dk.

Medvirkende:
Rolf Hansen
Sandra Yi Sencindiver
Jacob Teglgaard
Signe Kærup Dahl
Instruktør: Pelle Nordhøj Kann
Dramatiker: Julie Glargaard
Scenograf: Nikolaj Heiselberg Trap
Producent: Christine Worre Kann
Idé og koncept: Teatergrad