Det gik ikke stille for sig på Statsskolen tirsdag formiddag, da der var vælgermøde for de unge elever. Det var til tider svært at holde den gode tone fra nogle af kandidaterne

 

Dog havde de et fælles mål, og det er at få fat i de unges stemmer på tirsdag 21. november. Statistikken siger, at der kun er en stemmeprocent på 48 blandt de unge mellem 18-22 og derfor havde kandidaterne lagt sig i selen for at bejle til de vælgere, der endnu ikke har besluttet sig for hvor de vil sætte deres kryds.

Tendensen siger også at de unge bevæger sig meget til venstre for midten, men på Randers Statsskole, var det de blå partier og lister der løb med de fleste klapsalver.

Der var i alt 12 kandidater i panelet, og der blev serveret spørgsmål via facebook, hvor de fremmødte elever kunne uploade deres spørgsmål. Christina Ilsvad fra Radio ABC var ordstyrer, ligesom hun har været det rundt på de andre uddannelsesinstitutioner, der har haft besøg af et vælgermøde – og det er alle uddannelserne i Randers.

Der blev fra de unges side, spurgt meget ind til, hvad de forskellige partier og lister vil gøre for de unge i Randers. Hvordan vil de sikre et ordentlig ungemiljø, og billige studieboliger? Hvad med busserne – kan man regne med at få bedre busforbindelser, så man kan komme til og fra byen også udenfor skoletiden? Det lovede SF at gøre noget ved – blandt andet med gratis busser til alle under 25 år. Her måtte Venstre op og markere. Havde SF snakket om det før eller var det et forslag grebet ud af den blå luft til vælgerne for at høste billige stemmer? Faktisk viser det sig, at de eneste der hvert år har foreslået dette, er Velfærdslisten, som har stillet forslag hvert år til budgetforhandlingerne, måtte Christians Brøns fra Venstre lige minde Charlotte Bromann Mølbæk fra SF om.

Nogle bud var mere populære end andre. Og der blev gået til stålet i panelet. Der blev kastet med beskyldninger for ikke at fortælle sandheden, og der blev kastet med beskyldninger om at servere valgflæsk for de unge.

Om de unge køber valgflæsk viste sig i en afstemning efter valgdebatten. Her skulle de unge til et prøvevalg og resultatet viste da også at Venstre fik 30,5 procent af stemmerne(svarende til 94 stemmer), Liberal Alliance 17,2 procent (53 stemmer) mens Socialdemokraterne fik 14 procent (43 stemmer) og Alternativet fik 12 procent (37 stemmer). SF måtte nøjes med 3,9 procent (12 stemmer) – så Christian Brøns (V) forsvar mod SF´s mange valgløfter til de unge gav altså pote.

Der var 300 ud af 800 elever, der stemte ved prøvevalget.