Onsdag aften var der tætpakket i No 7 i Langå. Louise Høeg (V) og Iben Sønderup (S) bød på kage og partisnak på trods af skel

 

Under overskriften “Du giver kaffen, vi giver kagen” var der onsdag aften indbudt til politisk vælgermøde i tøjbutikken No 7 i Langå. Indehaver Lotte Thorsen tog imod udfordringen og inviterede sine kunder til en snak med de to kvindelige kandidater fra henholdsvis Venstre og Socialdemokratiet.

“Det er sådan set lidt på opfordring – Iben Sønderup ville gerne holde et møde her, for de kvinder der handler her i Langå. Jeg er ikke partipolitisk, så jeg sagde ja, hvis begge sider bliver hørt”, fortæller Lotte Thorsen.

Hun har været involveret i projektet “Langå i Udvikling” og vil gerne have at byen er repræsenteret i Byrådet.

Iben Sønderup er fra Langå, mens Louise Høeg er fra Randers. Men begge slås de for en hel kommune og har hver deres mærkesager.

Lotte Thorsen håber, at hun efter denne aften ved, hvad hun skal stemme, efter at blive mere oplyst.

“Jeg vil gerne stemme lokalt, og vi har tre her i Langå, der stiller op. Det er vigtigt, at vi har en stemme i byrådet”, siger hun.

De to kandidater har siden sommerferien lagt videoer på youtube. På trods af deres politiske forskellighed, er de efter et byrådsmøde gået ud med en ti minutters video, hvor de har debatteret emner fra mødet.

“Det har nogle gange været svært at finde noget at være uenige om”, griner Iben Sønderup.

“Men sidst tog vi så fat på skatten”, supplerer Louise Høeg (V).

“Ja det kunne vi være uenige om”, griner Iben Sønderup.

Men de er meget forskellige de to kvinder – både politisk og personligt. Og de har – før videoerne – aldrig arbejdet sammen, da de sidder i hver deres udvalg. Men et ønske om at få kvinderne på banen fra dem begge, fik dem til at samarbejde om en lidt utraditionel valgstrategi.

De to kvinder har også vovet at sende links til deres videoer til nogle af de herrerloger, der findes i Randers. Det kom der nogle sjove bemærkninger ud af.

“Blandt andet var der en der spurgt, hvor vi dog havde hans e-mail fra”, griner Iben Sønderup.

 

I udvikling

En af de fremmødte kvinder er Anne Marie Munk. Hun synes, det er spændende med et lidt anderledes arrangement. Politisk kender hun ikke så mange, og hun mener, at det er godt at komme lidt tættere på.

“Og så er det da lidt hyggeligt at komme så tæt på og måske få svar på nogle spørgsmål direkte”, siger hun.

Hun håber også at blive klogere denne aften, så hun kan finde ud af, hvad hun vil stemme på tirsdag 21. november.

Venstre politikeren Louise Høeg mener, at det jo mest er mænd, der står i spidsen for valgmøderne, der holdes ude omkring i kommunen. Dernæst er det partisoldaterne, som også mest er mænd. Så nu synes hun, det er tid at kvinderne også kommer på banen.

“Vi vil godt gøre det lidt anderledes – jeg synes altid, det er de samme tunge emner, der kommer op på et valgmøde – men jeg tror i sådan et forum som her, hvor vi ikke er ret mange, vil der komme en helt anden debat i gang”, siger hun.

Og det gjorde der. For de fremmødte kvinder sad til bords med de to kvindelige politikere, og der var kort vej til at få besvaret et spørgsmål, der trængte sig på.

Blandt andet ville et par af gæsterne vide, hvordan det står til med tilflytningen og udviklingen af Langå. Hvordan står det til med at få nye cykelstier og kommer klimasikring også til at gælde for Langå?

Her kunne Iben Sønderup trøste de fremmødte med, at det faktisk går rigtig godt for Langå – folk flytter dertil fra eksempelvis Aarhus, netop fordi huspriserne er til at komme i nærheden af og de folk, der bor i Langå vil byen så meget, at det nu har udviklet sig til en kreativ plet på kommunekortet.

 

Mærkesager

De to politikere har hver deres mærkesager – Iben Sønderup er meget involveret i Byen til vandet og klimasikring af hele området langs Gudenåen og fjorden samtidig med at hun interesserer sig for mere velfærd for pengene.

Louise Høegs mærkesager er sundhedsområdet – her er hun en varm fortaler for et selvstændigt sundhedsudvalg, da tendensen med fedme og andre livsstilssygdomme er for opadgående, trods massiv indsats fra kommunens side. Hun stiller derfor også op til Regionsrådsvalget, for at lave en mere fair fordeling af midler mellem region og kommune.