Statsforvaltningen stopper skjult konstitueringsaftale i Randers Kommune.

I perioden frem til 2015 koordinerede skiftende borgmestre, 1. viceborgmestre og 2. viceborgmestre deres ferieplaner, så 2. viceborgmesteren som fast praksis fik fuld borgmesterløn for at vikariere 14 dage i den stille sommerferietid. Det var klart imod lovgivningen – og var en fast skjult del af konstitueringsaftalerne.

Jeg dokumenterede og indsendte i 2014 og 2015 sagen til Statsforvaltningen.

I år fik Statsforvaltningen så tid til at tage sagen op – og trods den af Claus Omann ledte forvaltnings kreative forsøg på omskrivninger af sandheden i deres svar til Statsforvaltningen, så var Statsforvaltningens udtalelse meget klar. Randers Kommune skulle omlægge deres praksis, så den fremover er lovlig – og det har Randers Kommune accepteret.

Dermed er sagen afsluttet administrativt. Statsforvaltningens endelige udtalelse kan ses her: http://www.statsforvaltningen.dk/Tilsynsafg%C3%B8relser/Files/VedhaeftetFil/1369.pdf

Det er desværre ikke småpenge vi taler om. Efter mine lægmandsberegninger, så har Anders Buhl-Christensen (V) som 2. viceborgmester i perioden 2008-2013 suget over kr. 180.000 ud af kommunekassen, mens skiftende socialdemokratiske 1. viceborgmestre har koordineret med borgmester Henning Jensen Nyhuus, så de kunne være “ferie-ramte” på maksimalt vederlag i perioder, hvor de ellers skulle have afløst borgmesteren. Cirka tre måneders fravær på “fuld løn” har man snydt sig til i ovennævnte periode.

Personligt synes jeg, at det er rent ud sagt beskæmmende, at man som borger i Randers Kommune selv skal grave den slags åbenlyse ulovligheder frem og indsende til Statsforvaltningen. Det kan ikke være rigtigt, at det i Randers Kommune er endt med, at det er borgerne, der skal lege jurister for at få stoppet skjulte konstitueringsaftaler og ulovlig berigelse i borgmesterlagene. Det er beskæmmende for kommunen, og det er flovt, at vi i Henning Jensen Nyhuus og Claus Omann Jensen har haft så magtfuldkomne borgmestre.

Der er næppe ret mange af den slags skjulte pamper-aftaler tilbage fra gammel Randers Kommune. Og med et forhåbentlig nyt byrådsflertal efter valget, så bør der være grundlag for, at byrådet endelig begynder at overholde loven, og som en selvfølge opretholder åbenhed og eksemplarisk god forvaltningsskik – så byrådet kan få fokus på politik fremfor skandalesager.

I Enhedslisten er vores fokus at samle flertal for en bæredygtig rød-grøn kommune på alle plan – beslutning for beslutning – sag for sag.

Og vi kan sige det krystalklart – vi finder os ikke i lukkethed og ulovlig forvaltningspraksis.

 

Kalle Nielsen
Byrådskandidat for Enhedslisten
Scandiagade 14 st th
8930 Randers NØ