Forvaltningen har siden sommeren 2016 haft en indledende dialog med fonden Long Walk to Freedom. Fonden er en godgørende fond, der er stiftet af Nelson Mandela, og som i dag bestyres af hans familie. De planlægger at åbne museum her i Randers. Sagen kommer på byrådsmødet på mandag 18. december

 

I de første skitser til projektet arbejdes der med en anlægsinvestering i størrelsesorden 300-500 mio. kr. Da fonden er en 100 procent godgørende fond, der ikke anvender midler til lønninger, administration eller andet, forudsættes det, at anlægsinvesteringen kan tilvejebringes helt via donationer fra filantropiske fonde og investorer. Den efterfølgende drift af museet forudsættes finansieret af stedets entreindtægter.

Der er dog foreløbig ingen kommentarer fra Michael Hougesen, der er CEO for Mandela Bangle, Nelson Mandela Library Project og Nelson Mandela i Europa, efter aftale med Mandelafamilien i Sydafrika. Der vil senere i forløbet blive udsendt en pressemeddelelse fra Sydafrika.

I den løbende dialog har Robert Coutts, den øverste chef i fonden, været på besøg i Randers, og det er blevet aftalt, at der kan igangsættes et egentligt forprojekt, der skal konkretisere konceptet for museet og gøre grundfortællingen om stedet tydelig, udarbejde en fundraisingstrategi med afsæt i museets grundfortælling, udarbejde en forretningsplan for museet således, der foreligger et kvalificeret bud på stedets besøgstal, og hvilken driftsøkonomi stedet kræver, udarbejdelse af en beliggenhedsanalyse i forhold til Randers bys forskellige lokationer.

Til at igangsætte forprojektet ønskes anvendt én mio. kr. til projektledelse og ekstern konsulentbistand. Arbejdsgruppen anbefaler, at udgifterne deles ligeligt således, at hver part har ansvaret for at finde medfinansiering på 500.000 kr.

 

Eksklusivitet 

Kredsen bag initiativet ønsker, at Randers Kommune overordnet set styrer processen og har den formelle projektledelse. Et forprojekt vil derfor forudsætte midler til en egentlig projektleder. De forskellige planer og analyser i processen forventes dog i vid udstrækning løst af eksterne specialister, der har relevant erfaring på området. Med erfaringer fra andre projekter vurderes det, at forprojektet vil beløbe sig til minimum to-tre mio. kr. Det forventes, at arbejdet vil tage ét-to år, og det forventes, at fonden bag museet vil garantere Randers Kommune eksklusivitet på placering af museet såfremt projektet finder finansiering inden udgangen af 2019. Herefter har fonden tilkendegivet, at man ønsker at være fritstillet til at afsøge andre lokaliseringsmuligheder i Vesteuropa. Forvaltningen vil senere lave en sag om en mere specifik tidsplan for den resterende del af forprojektet.

I processen har man indtil videre arbejdet tæt sammen med repræsentanter fra lokale virksomheder, developere og investorer. De anser museet som et kommende lokalt aktiv for byen og vil gerne støtte op om projektets realisering.

Det er derfor aftalt, at man vil forsøge at rejse midlerne til forprojektet i fællesskab således, at man deler omkostningerne ligeligt mellem Randers Kommune og det lokale erhvervsliv.

 

Økonomi

Erhvervspuljen for 2018 anmodes om at finansiere Randers Kommunes andel af udgifterne på 500.000 kr. Det anbefales dog, at man betinger sig, at midlerne først frigives, når erhvervslivets parter har rejst deres del af medfinansieringen på 500.000 kr. Såfremt medfinansieringen ikke kan rejses, vil økonomiudvalgets bevilling derfor falde tilbage til erhvervspuljen. Der resterer forud for økonomiudvalgets møde 3,1 mio. kr. i erhvervspuljen fra 1. januar 2018.

Det skal understreges, at det samlede forprojekt forventes at beløbe sig til minimum to-tre mio. kr. Arbejdsguppen vil forsøge at tiltrække eksterne midler til medfinansiering af den resterende del af forprojektet, men det er uvist, om det vil lykkes helt eller delvist. Derfor kan der opstå en situation, hvor erhvervspuljen senere vil blive ansøgt om yderligere medfinansiering for at kunne færdiggøre forprojektet.