Nelson Mandela museum kan være på vej til Randers skrev vi her på Din Avis i går. Men endnu vil Fonden bag “Long walk to freedom” ikke melde noget officielt ud. Din Avis har snakket med øverste chef bag fonden Sydafrikaneren Robert Coutts

 

Forvaltningen hos Randers Kommune har siden sommeren 2016 haft en indledende dialog med fonden Long Walk to Freedom. Fonden er en godgørende fond, der er stiftet af Nelson Mandela, og som i dag bestyres af hans familie. De planlægger at åbne museum her i Randers. Sagen kommer på byrådsmødet på mandag 18. december.

Men der er langt vej igen, og endnu vil man ikke melde noget officielt ud.

“Det er for tidligt at sige noget om projektet”, siger Robert Coutts i telefonen fra Sydafrika.

“Det er et kæmpe projekt, der ikke alene vil være stort for Randers, men hele Europa, for det er det eneste museum udenfor Sydafrika”, fortæller han.

Grunden til at det kan komme til at ligge i Randers er, at byen og området er helt unikt, synes Robert Coutts.

“Jeg har været på besøg, og jeg har besøgt Ree Park, Regnskoven og Elvis-huset (Memphis Mansion). Jeg synes, Randers kan noget helt specielt”, siger Robert Coutts.

Robert Coutts var på besøg i Randers i sommer for at holde indledende møder med borgmesteren og embedsmænd samt interessenter i kommunen. Han besøgte også Hotel Randers.

Robert Coutts slår dog kold vand i blodet, da der er lang vej igen. Grunden til at projektet bliver offentlig kendt nu, er alene at det skal behandles i byrådet.

“Vi vil herfra ikke melde noget ud før tidligt i det nye år i 2019. Fordi vi er kommet så langt allerede nu skyldes ene og alene, det arbejde Michael Hougesen har lavet for fonden her i byen. Et kæmpe arbejde”, fortæller Robert Coutts.

Mandelas filosofi var at man skal give så meget tilbage til det lokale liv, som man kan. Og det er også filosofien bag eventuelt at lægge museet i Randers.

“Vi vil gerne honorere det gode arbejde”, siger Robert Coutts.

Nu er det op til Randers kommune om de vil honorere det gode forarbejde, der er gjort her i byen for at finde investorer og placering til museet. Men før projektet kan komme videre skal der findes en anlægsinvestering på omkring 300-500 mio. kr. Da fonden er en 100 procent godgørende fond, der ikke anvender midler til lønninger, administration eller andet, forudsættes det, at anlægsinvesteringen kan tilvejebringes helt via donationer fra filantropiske fonde og investorer. Den efterfølgende drift af museet forudsættes finansieret af stedets entreindtægter.

Til at igangsætte forprojektet ønskes anvendt én mio. kr. til projektledelse og ekstern konsulentbistand. Arbejdsgruppen i kommunen anbefaler, at udgifterne deles ligeligt således, at hver part har ansvaret for at finde medfinansiering på 500.000 kr.