150 elever fra tre folkeskoler i Randers står frivilligt op klokken 6 én gang om ugen hele året rundt for at møde til morgentræning i den lokale fodboldklub

Eleverne er tilmeldt en fodboldlinje, der kobler bevægelse, læring og aktiv inddragelse af sportsklubber, Randers FC og erhvervsliv ind i undervisningen. Eleverne er vilde med den aktive skoledag.

“Jeg er dårlig til at stå op om morgenen, når jeg skal i skole. Men de morgener, hvor jeg skal møde til fodboldtræning, springer jeg ud af sengen klokken 5.30, fordi jeg glæder mig til at komme af sted til undervisning og træning,” siger Nathalia Jensen, der går i 9. klasse på Vestervangsskolen i Randers.

Win-win projekt
Fodboldlinjen har eksisteret i seks år, og er målrettet drenge og piger fra 6, 7, 8 og 9 klasserne. Eleverne bliver undervist i fodboldteknik, anatomi og sund kost. I 9 klasse kan de elever, der ønsker det, kombinere linjen med en træneruddannelse rettet mod fodboldklubberne:
“Fodboldlinjen er et win-win projekt. Klubberne får nye trænere samtidig med, at vi ruller skolereformen ud til gavn for eleverne. Udover masser af læring, bevægelse og inddragelse af idrætsklubberne bruger vi fodboldlinjen til at skabe fællesskab og inklusion på tværs af skoler, alder og køn,” forklarer John Witting, der er lærer på Vestervangsskolen og én af initiativtagerne til fodboldlinjen.

Adgangspas til gymnasiet
Om et par måneder kan eleverne også uddanne sig til juniorledere i idrætsklubberne. Uddannelsen til juniorleder sker i et tæt samarbejde, med handelsgymnasiet Tradium. Det er lærere og elever fra Tradium, der skal undervise de fodboldaktive folkeskoleelever i ledelse, økonomi og innovation:

“Vi udvikler hele tiden projektet. Derfor bygger vi videre på elevernes interesse for fodbold ved at give dem en masse viden, som de får brug for som ledere i idrætsklubberne, og som de også kan anvende, hvis de ønsker at gå videre på Sport Leadership uddannelsen på HHX på Tradium,” siger John Witting.

Fodboldlinje på flere skoler
Fodboldlinjen er populær. Det er derfor meningen, at linjen skal udbredes til andre skoler i Randers Kommune de kommende år:

“Vi har skabt et fantastisk projekt i Randers, der beviser, at det kan betale sig at arbejde sammen om at skabe inspirerende undervisningsmiljøer, der udvikler folkeskolerne i kommunen. Derfor ønsker vi at udvide konceptet, så endnu flere elever kan få gavn af koblingen mellem idræt og uddannelse. På sigt kan Fodboldlinjen blive en måde, hvorpå vi også udvider til andre områder som e-sport, teater og drama,” siger Henrik Johansen, skolechef i Randers Kommune.

Fakta
Fodboldlinjen tilbydes elever på Rismølleskolen, Hobrovejens Skole og Vestervangsskolen i Randers.