EU-Kommissionen har godkendt en ansøgning om et projekt til 130,5 mio. kr., som skal gøre det rentabelt for landmændene at sikre værdifuld natur i ådale i Himmerland og Midtjylland

Randers Kommune har samarbejdet med syv andre kommuner (Jammerbugt, Mariagerfjord, Rebild, Skive, Vesthimmerland, Viborg og Aalborg), landbruget og Naturstyrelsen om at skrive en ansøgning til EU-Kommissionens LIFE-program om et integreret naturprojekt i en række ådale i Himmerland og Midtjylland. Projektet, der har undertitlen “Landmanden som naturforvalter”, fokuserer på at gøre naturpleje til en rentabel driftsgren for landbruget.

Ansøgningen er nu godkendt af EU-Kommissionen. Det samlede beløb er på 130,5 mio. kr., som skal anvendes over en periode på otte år. EU betaler 77,7 mio. kr., og Miljøministeriets medfinansiering er på 33 mio. kr. Kommunerne lægger samlet set otte mio. kr. i projektet, og resten finansieres af Aage V. Jensens Fonde og 15. Juni Fonden.

Klimamål
Projektet er målrettet sjælden og sårbar natur i 11 Natura 2000-områder, men erfaringerne og de værktøjer der udvikles skal også kunne bruges i andre naturområder. Der skal derfor også arbejdes med en samling af driften af små jordlodder, vækst og udvikling i landdistrikterne, vandrammemål og klimamål. Virkemidlerne omfatter jordfordeling, bedre muligheder for græsning i ådalene, udvikling af biomassehøst, og uddannelse i naturpleje som driftsgren. Der skal endvidere også arbejdes med afsætning af kød fra dyr der afgræsser naturarealer, og samtænkning af forskellige støtteordninger.

“Vi er glade for at deltage i projektet og håber, det kan bidrage til en god udvikling både for landbrugene og naturtyperne i projektområderne. Randers er stolt af at kunne give mulighed for deltagelse i projektet for både lodsejere, lokale interessegrupper med videre,” siger Claus Omann Jensen, der er borgmester i Randers Kommune.

I projektet indgår arealer i to af de fire Natura 2000-områder, som findes i Randers Kommune. Det drejer sig samlet set om over 10.000 ha, hvoraf en del bliver udgjort af områderne Bjerregrav Mose, Fussing Sø, Læsten Kær og Kastbjerg Ådal. Således ligger en stor del af projektområderne i Randers Kommune.

Projektet startede officielt 1. januar, og strækker sig over godt otte år.

Man kan læse mere om de fire Natura 2000-områder i Randers Kommune på https://natur.randers.dk/planlaegning/natura-2000-planer/handleplaner/