Med 183.011 gæster sætter museet ny besøgsrekord for det forgangne år. Det høje antal museumsgæster slår dermed den hidtidige rekord fra 2015 med 9.400 gæster

Museumschef på Museum Østjylland Jørgen Smidt-Jensen er ikke i tvivl om, hvorfor museet har succes: ”Vi fornyer os hele tiden. Og med åbningen af hele to nye permanente udstillingsafsnit af høj kvalitet inden for et år, har vi i 2017 gjort noget, som intet andet museum i Danmark har formået! ” pointerer en glad og stolt Jørgen Smidt-Jensen.

Han mener, det er en tendens i tiden, at man er begyndt at interessere sig for sin fortid både lokalt og nationalt.

“I den globaliserede verden vi lever i, i dag, har mange brug for at kende deres rødder. Det er en tendens, vi har set gennem de sidste ti år på museerne i Danmark. Jeg tror også, det er derfor vores oldtidsudstilling har været så godt besøgt”, fortæller museumschefen.

“Vi er ikke en del af oplevelsesindustrien en nærmere en del af identitetsindustrien”, siger han.

Nye, prisbelønnede udstillinger trækker
Museum Østjylland åbnede i januar 2017 et helt nyt museum i Grenaa under udstillingstitlen ”Fire veje til Norddjurs: Havet, Kalken, Jorden og Købstaden”. Denne udstilling er siden belønnet med Norddjurs Kommunes Handicappris.
I oktober måned 2017 var det oldtiden på Randersegnen, der fik sit nye permanente udstillingsafsnit i Kulturhuset i Randers med udstillingen ”Livet ved Fjorden”.
Begge udstillinger har trukket et meget stort publikum. Mere end 21.000 har besøgt museet i Grenaa siden januar, mens den nye udstilling i Randers siden åbningen for tre måneder siden er set af over 22.500 besøgende.

Støtte til glæde for mange
Hver uge får museet besøg af både skoleklasser men også andre grupper af borgere, der booker en omvisning.

“Der er generelt stor interesse, også fordi det giver ro og fordybelse at gå på museum. Det er faktisk en meget social oplevelse at gå på museum, da man sjældent går alene. Man går gerne flere sammen for at få en dialog om udstillingerne”, siger han.
Jørgen Smidt-Jensen glæder sig over, at museet får et tydeligt signal fra publikum om, at der er brug for museet, og at museets tilbud har en meget bred appel.

”Det er fantastisk dejligt, at vores publikum sætter pris på vores tilbud. Det er samtidig et signal til de mange fonde, som har støttet udstillingerne økonomisk, om, at støttekronerne gør en tydelig forskel og kommer mange til gode. ”

Museum for småbørn, skolebørn og alle andre
Ud over de nye udstillinger har en meget bred vifte af foredrag, omvisninger, fortællinger og familieaktiviteter trukket mange museumsgæster til museet i 2017.
Samtidig oplever Museum Østjyllands skoletjeneste en meget stor tilstrømning af skoleklasser, som benytter sig af museets mange undervisningstilbud.
Endelig har museets årelange satsning med at byde førskolebørn helt ned i vuggestuealderen på kulturhistorisk oplevelser endnu en gang også vist sig at være et hit. I forlængelse af DRs serie Historien om Danmark fik over 4.000 mindre børn i Randers således glæde af den udleverede bog: ”Der var engang en å”. Bogen indeholder rim og remser om den lokale historie med udgangspunkt i Gudenåen. En del af disse børn har også lagt vejen omkring Museum Østjylland med deres pædagoger eller forældre for at opleve kulturhistorien formidlet i børnehøjde.

Fokus på historie og kultur
I forhold til 2016 er besøgstallet for museets tre afdelinger i Randers, Grenaa og Ebeltoft sidste år steget med over 12 procent.
Museumschef Jørgen Smidt-Jensen vil ikke afvise, at museets flotte besøgstal har været hjulpet godt på vej af henholdsvis DRs store satsning Historien om Danmark og af Aarhus som europæisk kulturhovedstad i 2017.

”Der har været fokus på både historie og kultur i år, og det, tror jeg, har været godt for alle museer. Men vi her på museet kan se, at der er meget stærke sammenfald imellem vores besøgstal og de specifikke udstillinger og aktiviteter, vi selv har åbnet og afviklet. Så jeg tror, at vi var kommet ud af 2017 med rekordbesøgstal under alle omstændigheder. ”

Men han mener derimod heller ikke at det er tilfældigt at man i DR vælger at lave historien om Danmark lige netop nu. “Det er oppe i tiden, at vi gerne vil vide, hvor vi kommer fra. Det kan vi jo sagtens se på vores besøgstal”, siger Jørgen Smidt-Jensen.

I løbet af det første halve år af i år vil museet arbejde videre med oldtidsudstillingen som udgangspunkt for flere aktiviteter.