Selvom der ikke var noget, der hed shampoo, hårvoks og elektriske krøllejern, så gik menneskene i oldtid og middelalder også op i deres hår og frisurer. Det kan man høre mere om torsdag 25. januar på Kejsergaarden

I Oldtiden og middelalderen satte de deres hår, som de ville, og nu kan man blive lidt klogere på hårmode gennem tiden. Museumsinspektør Inger Marie Hyldgård fra Håndværksmuseet fortæller om hårlokker, fletninger og strithår, når der er en lille fortælling på en halv time om hårmode fra oldtid og op gennem middelalderen.

Arkæologiske udgravninger og fund har afsløret, hvordan fortidsmennesket satte deres hår. Inger Marie Hyldgård fortæller:

”Til alle tider og i alle kulturer har mennesket brugt håret som udtryk for både mode og social status. Således har det også været i Danmark. ”
Lige siden stenalderen er håret omhyggeligt blevet redt og – i kvindernes tilfælde – sat op.
Selvom der ikke er bevaret eksempler på stenalderens hårmode i Danmark, er der ingen tvivl om, at stenalderkvinden plejede sit hår. Der er nemlig fundet 6.000 år gamle hårkamme af ben i danske køkkenmøddinger.

Helt tæt på frisuren
Fra oldtidens senere perioder kendes en del figurer eller figurtegninger, hvor frisuren er omhyggeligt gengivet. Helt tæt på frisuren kommer vi, når håret er bevaret som på gravlagte i bronzealderhøje eller på jernalderens moselig.
Et lokalt moselig med tydelig hovedhår og frisure er Auningkvinden, der kan ses i den nye oldtidsudstilling ”Livet ved Fjorden” på Museum Østjylland i Kulturhuset. Hun havde skulderlangt hår i en enkel frisure, hvorimod for eksempel Ellingpigen (et andet moselig) havde en hele 80 centimeter lang sirlig fletning, der var snoet om sig selv i nakken.

Der blev især gjort noget ud af kvindernes hår, der tilsyneladende altid har været meget langt. Opsat, snoet, flettet og pyntet. Men man kender også eksempler på mændenes frisurer i oldtid og middelalder.

”De ses for eksempel på flere af jernalderens moselig og kendes fra romerske beretninger. Der er ingen tvivl om, at fortidens mænd også brugte hår og frisurer til at udtrykke sig med, lige som de gør det i dag – dog oftest på en mere diskret måde end kvinderne, ” fortæller Inger Marie Hyldgård.

Middelalderens lokker
Når vi op i middelalderen, ved arkæologer og historikere endnu mere om kunstfærdige frisurer, hverdagshår, og hvordan datidens mennesker plejede deres hår. De skriftlige kilder beretter også om hårpleje og almindelig skik og brug i alt vedrørende mænds og kvinders hår.
Hør om alle tiders hårmode, og bliv fascineret af tusind år gamle frisurer til den lille gratis fortælling på Håndværksmuseet.

Der er gratis adgang.