Årets vinterkabaret på Randers EgnsTeater handler om det triste og kedelige i samlivet efter 25 års hamsterhjul med tøjvask, græsslåning, fugning af fliser og indkøb

af Pia Asvig Iversen

– godt hjulpet på vej af musikken af den amerikanske soul-dronning Aretha Franklin.

Martha og Frank, spillet af Anna Ur Konoy og Nis Pedersen, er nået til et punkt i deres samliv, hvor alt går galt. Martha er dødtræt af tøjvaske, 40 grader – 60 grader – kogevask – nå nej den tager lidt ekstra tid – men så kan hun lige nå i Netto og i bad – skal Frank så lave kaffe i mellemtiden – eller skal han gå i kælderen eller på loftet – måske i garagen. Nej nu stopper det. Han har gennem de sidste 25 år sat huset i stand – Martha mener godt, de kan tage en runde mere – men det orker Frank ikke. Martha derimod er dødtræt af Fransk ligegyldighed overfor hende og hans lyde over morgenmaden – alt bliver 100 decibel højere ved morgenbordet. Og det hele går til sidst op i en spids.

Og hvad med datteren Signe – er hun slet ikke interesseret i mor mere – hvorfor tager hun ikke telefonen. Mor står selvfølgelig til rådighed, når og hvis Signe får tid.

Kvinder laver lister – selv når de ikke er i gang er de i gang, mener Frank – hvorfor skal der altid laves noget, hvorfor kan vi ikke bare sidde og slappe af. Se noget i fjernsynet og lade op til næste dag – Martha mener derimod at mænd agerer ligegyldige – hvorfor kigger han ikke på mig, når jeg siger noget – hører han overhovedet efter?. Alle disse spørgsmål bliver sat smukt sammen med musikken af de erfarne musikere Bent Lundgaard og Michael Andersen.

På setlisten over de udødelige klassikere som understøtter parlivets frustrationer er blandt andet “Try a little tenderness” “Change, change, change” og ”R.E.S.P.E.C.T.” og ikke mindst “Freedom song”. Alle sange og vidunderlig musik, der ledes godt på vej af de to skuespilleres fantastiske stemmer.

Forholdet mellem Martha og Frank udspiller sig for publikums øjne – en tragikomisk forestilling – der, selvom den ikke burde være sjov, faktisk er det, takket være de to skuespillere.

Gennem hele første akt er vi vidne til den totale kollaps af parlivet og Martha vil ikke mere – hun orker ikke mere.

Men da hun bliver vidne til Franks passionerede fortælling om solsystemet, genkender hun den lidenskab hun engang blev forelsket i. Og pludselig tager det hele en ny drejning.

Hvad der skal ske med de to og deres samliv, vil jeg ikke afsløre her. Men det er bestemt værd selv at finde ud af – for forestillingen er eminent smukt instrueret af Ina-Miriam Rosenbaum, der for fjerde år i træk er i Randers i januar for at sætte vinterkabareten op. Den erfarne skuespiller og instruktør gentager dog ikke sig selv – tværtimod.

Stykket er skrevet af dramatikeren Caroline Malling Jørgensen, der på en finurlig og taktisk måde bruger ordet for at understøtte den trummerum, som man som par kan løbe ind i.

Skuespiller og sanger Anna Ur Konoy har spillet med i flere af de tidligere vinterkabareter på Randers EgnsTeater. Blandt andet ”Cowgirls” fra 2016 og sidste års ”Hvad Latter gør…”.

Nis Pedersen er debutant på Randers EgnsTeater. Den 51-årige sanger var tilbage i 1994 med til at opfinde begrebet teaterkoncert sammen med sangere som Jimmy Jørgensen og Caroline Henderson i forbindelse med teaterkoncerten ”Gasolin”. Siden har han været med i et utal af teaterkoncerter og musicals og har skrevet og komponeret egne forestillinger.

“Martha og Frank” spiller på Randers Egnsteater frem til og med 10. februar, samt 15. 16. og 17. marts. Den årlige forsamlingshusturné, hvor kabareten med støtte fra ELRO Fonden besøger flere end 20 forsamlingshuse i oplandet, varer i år fra 19. februar til 4. april.

Hele turnéplanen kan ses på randersegnsteater.dk