Lørdag aften 3. februar uddeles der hæderspriser i Arena Randers til det lokale idrætsliv. Når aftenen er omme ved 22-tiden vil der være uddelt ikke mindre end 10 priser og 70.000 kroner til idrætsudøvere, officials, foreningsledere og idrætsforeninger

 

Nogen priser er helt nye, andre er meget hæderkronede og har været uddelt i over 50 år. Herunder kan du få et kort overblik over aftenens priser.

Dommerprisen blev uddelt første gang sidste år, for at hædre den vigtige funktion i idrætten, på initiativ af daværende kultur & fritidsudvalgsformand, Mogens Nyholm. Med denne pris følger der også 5.000 kroner – og ikke mindst anerkendelsen og prestigen. Dommerprisen uddeles til en dommer eller official, som med sin ageren, udstråling & kommunikation er i stand til at skabe den gode atmosfære i konkurrencen, således at udøverne får ”den gode idrætsoplevelse”.

 

Den nye pris

Den helt nye pris er Årets Komet – som er indstiftet af den tidligere borgmester, Claus Omann Jensen. Han fik 23.000,- kr. i gave ind til sin afskedsreception, som er doneret til talentudviklingen i eliteidrætten i Randers kommune. Prisen på 5.000 kroner og gives til en ung eliteidrætsudøver mellem 15 og 23 år eller et hold indenfor aldersgruppen, som har haft en kometagtig fremgang i det seneste år og opnået nationalt niveau. De 3 nominerede til denne pris er:

– Motocrosskører Jesper Kristensen fra Randers Motor Sport. Han vandt meget overraskende DM i 125 ccm for junior og blev desuden også dansk mester i MX 2 – B-klassen.

– Racerunner Kristine Hagen Jacobsen fra Randers Freja Atletik. Hun har igennem året vist utrolig stor udvikling og vandt flot verdensmesterskabet for juniorer ved at sætte verdensrekord for 14-årige.

– Håndboldspiller, Christoffer Bonde, Randers HH: U18-spilleren var i sommers tiltænkt en rolle som træningsspiller og tredje målmand på Randers HH’s tophold i 1.divisions i håndbold, men han har vogtet målet mest af alle og været matchvinder flere gange i efteråret.

 

Eliterådsprisen

Det lokale eliteråd – der er bestyrelsen bag Randers Talent og Elite – uddelte for første gang deres egen pris ved Sportsfesten 2015. Det er en pris, der favner vidt og bredt. Den kan både gives til en træner, leder, et hold, en forening eller organisation, som har gjort en bemærkelsesværdig indsats for talentudviklingen i Randers kommune. Men den kan også gå til en talentfuld udøver, der har haft en ekstraordinær stor fremgang i sin idræt. Med prisen følger en check på 5.000 kroner. I år er følgende tre herre nomineret til prisen:

– Peter Elstrup, Randers FC Mangeårig talentchef og træner i Randers FC, som har stor andel i at Randers FC i dag er i den højeste kategori i DBU’s talentsystem, som A+ licensklub.

 

– Mikkel Caprani, Randers Motor Sport Har igennem en lang årrække været træner i Randers Motor Sport, hvor han har været en stor inspirationskilde for de mange elitekørere i klubben. Tidligere landstræner.

– Klaus Bøge, Randers HK & Elitesportscollege Har i over 40 år været træner i Randers og har de sidste 20 år været med omkring morgentræning. Han har været en væsentlig faktor i Randers HK’s succes med at tilknytte lokale talenter til liga-træning/truppen.

 

SIKR’s Priser og legater

Samvirkende Idræt Klubber i Randers (SIKR) står bag uddelingen af fire priser og legater, som i årenes løb har været kendt under forskellige navne. Hæderen tilfalder en idrætsmand/kvinde/klub fra en af SIKR’s foreninger, en person/klub der på den ene eller anden måde har gjort sig bemærket inden for sit felt.

Den mest prestigefyldte SIKR-pris er Talentprisen, som har været uddelt siden 1951. Den går til en ung fremadstormende idrætsudøver, der har markeret sig inden for det sidste år. Med prisen følger en check på 5.000 kroner som ofte anvendes til sportsudstyr eller lignende i en ung sportsudøvers liv. Tre udøvere er nomineret til prisen.

– Viktor Casper Kjeldsen fra Randers Gymnastiske forening, har med den rette kombination af flid, dedikation og talent er på ungdomslandsholdet sikret sig en plads ved EM i Portugal senere i år. Han har tidligere vundet EM guld på junior mix holdet i Team Gym.

– Kasper Waarst Høg fra Randers Freja Fodbold, der er topscorer for klubbens U19-Ligahold. Kasper har imponeret så meget i 2017, at han er udtaget til U-18-landsholdet og har skrevet kontrakt med Randers FC.
– Håndboldspiller Christoffer Hoffmann Bonde fra Randers HH, der via sine flotte præstationer i målet for 1.divisionsholdet har overrasket mange og i en ung alder allerede har etableret sig som seniorspiller på en af de erfaringstunge positioner på håndboldbanen. Christoffer blev desuden også udtaget til U20-landsholdstruppen i 2017.
SIKR uddeler derudover et rejselaget – Det gives til en leder i en SIKR-medlemsforening, der har udført et stort stykke frivilligt, uegennyttigt arbejde for sin forening og/eller sit forbund gennem mindst 10 år. De to sidste SIKR-priser er henholdsvis klubpokalen og ungdomspokalen. Sidstnævnte gives til en ung træner eller idrætsleder i alderen 16 – 25 år, der gennem særlig høj kvalitet i trænergerningen har kunnet tiltrække og fastholde unge idrætsudøvere i sin klub. Klubpokal går til en klub, der har gjort en stor indsats for sin idræt og sine medlemmer. Med pokalerne følger en check på 5.000 kroner.

Initiativ- og lederpris

Folkeoplysningsudvalget uddeler to priser ved sportsfejringen. Den ene er initiativprisen, hvor det enten bliver Langå IK eller Randers Freja Atletik, der løber med hæderen og de 10.000 kroner som følger med. Prisen gives til en forening, der med nye initiativer har styrket både sig selv og idrætslivet i Randers.

Randers Freja Atletik er nomineret for at have grebet stafetten og mulighederne, da den nye atletikhal på Langvang Stadion stod færdig i februar 2017. I gennem blandt andet efteruddannelse af samtlige trænere, og rekruttering af 17 nye trænere fra egne rækker har klubben skabt en miljø, hvor der er plads til at handicappede para-atleter (blandt andet inden for Racerunning) i det daglige kan træne side om side med klubbens øvrige atleter.

Langå Idrætsklub har formået at få hele lokalområdet til at samle sig om klubben. I løbet af det seneste år har der været et gevaldig vækst af frivillige i klubben. Fra kun at være meget få frivillige er der i dag over 70 frivillige. Det er sket ved en målrettet strategi. Folkeoplysningsudvalgets anden pris går til årets foreningsleder. Prisen gives til ledere og trænere over 25 år. Årets leder er en frivillig foreningsleder, der gennem en årrække har ydet en stor indsats til glæde for børn og unge i en godkendt forening i Randers Kommune. Prisen består af en check på 5.000 kroner.
Ud af et skarpt felt på 12 ledere, er tre meget erfarne idrætsledere blevet nomineret:

– Jens Verner Dam Nielsen fra Det Danske Spejderkorps har over 20 år været en utrættelig inspirator, med et smittende humør og en hel unik evne til at motiverer gammel som ung. Han er derfor et forbillede for alle i korpset og en af de tre mulige nominerede til prisen. Jens Verner er oppe imod to ligeså erfarende ildsjæle.

– Lene Skippe fra Vorup FB Gymnastik, der siden 1985 været frivillig i klubben. Hun har de seneste

33 år været instruktør for Vorup FB’s damer, men har også de sidste 20 år været med i bestyrelsen. Lene er en ildsjæl, hvor ingen opgave er for lille eller for stor, når det drejer sig om at gøre det bedste for alle i klubben.

– Søren Ahm fra Randers Atlet Club har gennem 45 år trænet professionelle boksere som Steffen Nielsen og Anita Christensen, men har også haft øje for hver eneste bokser i klubben. Alle hos Randers Atlet Club har fået en super bokseopdragelse af Søren.

 

Wall of Fame og Årets sportsnavn

Som afslutningen på aftenen uddeles den største pris af dem alle. Årets Sportsnavn, uddeles af Randers Amtsavis i samarbejde med Sparekassen Kronjylland og Randers Talent & Elite. Med prisen følger en check på 20.000 kroner.

De fire nominerede er:

– Mikkel Haarup fra Randers Motor Sport Den 16-årige motocrosskører har haft en forrygende sæson. Vandt ved junior-VM sølv individuelt og guld for hold, mens det ved EM blev det til sølv både individuelt og for hold, ligesom han blev hollandsk mester.
– Thor Bruunsgaard fra Swim Team Neptun Den unge svømmer blev dansk årgangsmester i 100 meter rygsvømning og vandt yderligere fire DM-medaljer ved årgangsmesterskaberne i 2017. Han blev kåret til den bedste rygsvømmer ved DM på kortbane.
– Christian Olesen fra Randers HH Venstrefløjen vandt sølv ved U-VM med det danske U-21 landshold, som han har været fast inventar på de sidste fire år. Desuden fik han debut i håndboldligaen med Randers HH.
– Randers Cheerleaders Suveræne danske seniormester for hold og kvalificerede til EM i cheerleading i 2017, som samtidig var klubbens 10 års jubilæumssæson.

 

Endelig bliver der også optaget et par nye medlemmer i Wall of Fame, som er en hædersbevisning til atleter og officials, som har deltaget ved OL eller er blevet europamester/verdensmester mens de har repræsenteret en forening i Randers kommune. Der er 20 medlemmer i den eksklusive klub før lørdagens fest.