Peter Ravn slap heldigt fra styrt – men efterveerne forsvandt først efter ni år

Da Peter Ravn med bopæl i Stevnstrup – og dermed tæt på speedwaybanen i Fladbro – efter 10 års skolegang i Langå kom i lære som maskinarbejder, var det en kort uddannelse.

Den blev aldrig færdiggjort, for efter et år vandt speedway i England over lærepladsen. Og dengang blot 18-årige Peter tog springet til en professionel karriere, der startede i engelske Belle Vue i 1981. I de næste 13 år drønede Peter fra Stevnstrup rundt på alverdens speedwaybaner og vandt verdensmesterskaber trods styrt og uheld undervejs.

3. august 1993 var det pludselig slut. En holdmatch i Holsted den danske liga for Randers Motor Sport mod Holsted blev sidste omgang. Peter styrtede – ikke noget grimt eller uhyggeligt styrt, men….

”Jeg pådrog mig, hvad der kaldes Post Concussion Syndrome. Det betød, at jeg havde svimmelhed, korttids hukommelses tab, koncentrations besvær og svære hovedpiner i mange år. Det var faktisk først efter syv til ni år, jeg kunne føle en forbedring,” fortæller Peter, der også var hæmmet af følgerne af styrtet, da han startede sit firma op i 1999.

”Da jeg startede, var det med korte arbejdsdage på to-tre timer. Det blev i de følgende år til flere og flere timer dagligt, eftersom jeg kom over min hjernerystelse…”

Uhyggeligt og lærerigt
Styrtet i Holsted ligger snart 25 år tilbage. Hovedpinen godt 15 år tilbage. Peter kalder styrt og efterfølgende komplikationer for en både uhyggelig og lærerig oplevelse.

”Jo, en fantastisk oplevelse, som var meget uhyggelig at gå igennem, men lærerig vil jeg kalde det, når man er kommet ud på den anden side,” siger Peter, der endnu husker neurologens vurdering af mulighederne for at komme sig helt over styrtet.

”Jeg husker min neurolog sagde, at kun ca. 10 procent kommer sig efter den slags, så jeg føler mig heldig hver dag,” siger Peter Ravn, der virkelig har fightet for at komme hel tilbage.

”Det har været en fantastisk tur, der har lært mig meget om livet og om, hvor altafgørende en persons nervesystem og indstilling er for at kunne eller ikke kunne eller ville eller ikke ville,” siger Peter, der mindes ungdomstiden, som han kalder den gale tid, med glæde.

”Når jeg kalder det “den gale tid,” er det lidt med smil på. Som nu en ældre herre kan jeg se på nutidens kørere og tænke, at de er komplet gale i hovedet, men jeg forstår også deres ambitioner og den utrolige tilfredsstillelse, de får ved at køre race.”

Den gale tid var den bedste i Peters liv
”Den var gal, men god og bestemt den bedste tid i mit liv. Jeg føler mig enormt heldig, at jeg har haft så spændende en ungdom og ikke er helt smadret, som nogle af mine gode venner er blevet,” siger Peter med henvisning til bl.a. danske kammerater som Jan O. Pedersen og Erik Gundersen, der ikke slap så nådigt fra alvorlige styrt.

Fra start vidste Peter og familien, at det ikke var ufarligt at sætte sig på en speedwaycykel og dreje håndtaget i bund.

”Faren ved sporten er jo åbenlys, men når man er ung og ambitiøs, var det helt fint, og så ignorerede man, at der var en risiko. Jeg havde mange uheld og skader, men den første tanke var altid, hvornår jeg kunne komme på cyklen igen,” siger Peter og sammenligner så med nutidens unge kørere.

”Jo, det er bestemt en meget farlig sport, men også enormt spændende at være involveret i. Når man først er bidt af denne sport, så er det en livstid af fantastisk fun,” siger Peter Ravn, der mener at kunne huske, at han fik interessen for speedway, fordi familien boede så tæt på Fladbro Speedway.

Allerede som 10-12 årig rodede han altid med motorer og knallerter etc. Nu har han egen maskinfabrik i Brisbane, hvor han i 14 år har været sammen med fru Donna, der er født i England, men har levet det meste af sit liv i Australien. Peter har datteren Mackenzie på 25 og sønnen Nick 18 fra første ægteskab, og Donna har en datter 32.


PETER RAVN
Født 16. marts 1962, 55, i Bogense.

Flyttede med familien til Stevnstrup ved Randers i 1966, da faderen, Erik, fik arbejde i Austin Huset i Strømmen i Randers.

Efter 10 års skolegang i Langå kom han i lære som maskinarbejder, men efter et år vandt speedway-sporten, og så gik turen til England.

Britiske klubber:
Belle Vue 1981-1982 og 1987-1990
Cradley 1983
Wolverhampton 1984-1986
Coventry 1990-1991
Arena Essex 1992, 1993

I 1981 og 1982 finalist ved VM for kørere under 21 år.

1983: Med til at vinde VM for hold i Vojens. Sættes ind i anden runde, da Finn Thomsen har scoret nul i sin første start. Peter kommer med og scorer syv point i tre heat, samme antal som Ole Olsen, mens Hans Nielsen lavede 11 og Erik Gundersen 12 i den danske sejr med 37 point mod Englands 29.

Med til at vinde VM for hold i 1984: Kører ikke med i finalen, men er med i semifinalen i Pocking i Tyskland og kommer i aktion, da Preben Eriksen scorer nul i første start, hvorefter Peter snupper en andenplads og to heatsejre og bidrager med otte point til den danske sejr 34 point mod Englands 27. I finalen i polske Leszno vinder Danmark med 44 point mod Englands 24 – uden Peter Ravn på banen. Både Bo Pedersen og Erik Gundersen scorer 12 point, Hans Nielsen laver 11 og Preben Eriksen ni.

Kommer hjem til Randers og kører for Randers Motor Sport i Fladbro i 1992 og 1993. Styrter på Løvelbanen i 1992 og igen i Holsted 1993, og derefter var det slut. Efter 14 år og langt de fleste på VM-niveau.

I 1996 emigrerede han til Australien og bosatte sig i Brisbane.

Etablerede maskinfabrik
I 1998 etablerede Peter Ravn efter mange års erfaring med præcisionsteknologi med høj præcision maskinfabrikken Scandic CNC, der er underleverandør til større fabrikker rundt om i Brisbane.

Fuldførte aldrig nogen egentlig uddannelse i Danmark, men har nu i 17 år haft egen fabrik og er nu certificeret maskinarbejder.

Scandic CNC ligger cirka 25 km nord for Brisbane by med tæt adgang til de indenlandske og internationale lufthavne. Scandic CNC har med stor succes udviklet og fremstillet produkter til racing og bestræber sig løbende på at producere fremragende håndværk i alle slags produkter.

Sluttede karrieren efter styrt
Karrieren sluttede, da Peter Ravn styrtede i et løb i Holsted og pådrog sig posttraumatisk hjernesyndrom også kendt som Post-concussion syndrome eller PCS, der er en gruppe af symptomer, der kan fortsætte i uger, måneder eller et år eller mere efter en hjernerystelse – en mild form for traumatisk hjerneskade – en skade, det tog Peter Ravn tæt på 10 år at komme over.