I Assentoft løber de for livet – for at hygge – for at holde sig i gang og for at have samvær med andre ligesindede – altså de, der elsker at løbe i Assentoft Løbeklub

Ældste mand på holdet er 76 år – og så er der Robert Dalgas, der halter lidt bagefter med sine snart 75 år.

Han er stadig aktiv efter 40 år med løbeskoene bundet fast om fødderne. Og så var han med til at starte Volkmølle Løbet, der skyder byfesten i gang – i år torsdag 10. maj.

“Efter en længere alvorlig sygeperiode med hospitalsindlæggelse var jeg begyndt at løbe små ture i 1978, men jeg blev inspireret til noget mere af en gruppe lokale løbere på cirka 10 mand, der løb sammen tre-fem gange om ugen”, fortæller Robert Dalgas.

“Jeg begyndte at løbetræne i det små og kunne gradvis løbe tre-fire kilometer og koblede mig på agterenden af det lokale løbehold. Jeg blev kontaktet af nu afdøde ungdomsskoleinspektør Hugo Hansen, der spurgte om jeg ville være med til at starte et motionsløb i forbindelse med de årlige sommerfester. Det var jeg straks med på, og startskuddet til det første Volkmølle Løb lød en meget varm Grundlovsdag. Det er 40 år siden”, fortæller Robert Dalgas videre.

Og han løber stadig flere gange om ugen, selvom han er blevet langsommere. I tidens løb er det blevet til utallige motionsløb rundt omkring, og 17 gange har han løbet marathons.

“Jeg har fyldt tre bøger med korte notater fra disse mange ture herunder ikke mindst træningsturene. Sjove og strabadserende oplevelser, vejret, rute, distance. Hvem jeg har været sammen med, lærken og bøgen der springer ud for første gang og meget mere”, fortæller Robert Dalgas.

I 90’erne begyndte han også at cykle, og løb og cykling har været en god kombination for den aldrende herre. Han har blandt andet været med i Fjordløbet, Aarhus-København syv gange og bjergløbet La Marmotte i Frankrig og ikke mindst en tur til Harzen.

“I 2001 var jeg udsat for et voldsomt styrt i Fjordløbet, og dette uheld kunne have sat en stopper for alt, men det er jeg heldigvis kommet godt over”. Det er blevet til 117.000 km på cykel og 56.000 km løb – samlet omkring fire gange rundt om jorden.

Som pensionist har han mulighed for at motionere, når det passer ind i programmet. “Vi er nogle, der aftaler det fra gang til gang afstemt efter vejret”, fortæller han,

Han er medlem af både Assentoft Cykelmotion og Assentoft Løbeklub og deltager i træning og arrangementer, når muligheden er der. “Må dog indrømme at det sker i pensionisttempo”, siger han og griner.

“Men der er et godt sammenhold og hyggelig atmosfære i begge klubber, og jeg nyder at deltage og følge klubberne, hvilket der er rigtig god mulighed for via facebookgrupperne”.

Startede klubben
Hans Knudsen på 68 år var med til at starte løbeklubben for otte år siden. “Det er en hyggelig løbeklub – som formanden Henrik Jeppesen siger, så er det Danmarks hyggeligste”, fortæller Hans.

Gennemsnitalderen i løbeklubben er nogle og 40 år, men alle løber de, fordi det er godt at holde sig i gang, og fordi de hygger sig med det. Og skulle nogle sagte agterud, vender de forreste om og samler op.

“Ellers venter vi på hinanden, når vi kommer hjem til hallen, så vi er sikre på, at alle kommer med hjem”, fortæller Hans Knudsen. Hans Knudsen løber for at holde sig i gang og i form. “Jeg vil jo gerne leve så længe som muligt”, siger Hans.

Og ja, det er vi mange, der gerne vil, men ikke alle løber. Men det er en god start til at holde sig i gang, og man kan blive ved længe, hvis man tilpasser sit tempo efter alderen. “Vi har mange fra Ældre Sagen her i Assentoft, der løber hos os”, fortæller Hans Knudsen.

Omkring 20-30 personer løber de to gange om ugen, der er fællestræning. Og så er der individuelt løb om lørdagen, hvor man også kan løbe sammen eller for sig selv.

“Vi har et godt sammenhold, og så kan vi da også godt drille hinanden – men på den gode måde. Det bidrager til hyggen. Og ja, vi løber uanset hvad, vejret er der aldrig noget galt med, for man er glad, når man først kommer af sted”, fortæller Hans Knudsen.

Løbeskole
Assentoft Løbeklub har også en løbeskole, hvis man drømmer om at komme i gang med at løbe. Her er målet at kunne løbe fem kilometer uden pause.

“Mandag 9. april starter vi op igen. Man løber mandag og onsdag og løber for sig selv om lørdagen. De første fire-fem uger går man, mere end man løber. Lige så stille træner man sig op til at løbe længere og længere, og til sidst kan man løbe de fem kilometer.

“Man kommer oftere af sted, når man har nogle at løbe sammen med, og der er da også flere, der fortsætter i løbeklubben, når de er færdige med købeskolen”.

Sidste løbeskole har holdt sammen og er stort set med alle sammen i Assentoft Løbeklub.

Deltager i løb
Assentoft Løbeklub deltager også i motionsløb rundt omkring i området. De er med i Rosenholm – Fladbroløbet, Zig-zag løbet i Fladbro og Adventsløbet i Randers.

“Så tager vi en pavillon med og noget kaffe og kage, og så hygger vi os, når vi kommer i mål. Det kan vi gøre, fordi hygge er det halve af fællesskabet her. Selvom nogle godt nok har ambitioner om at forbedre deres tider, så skal der være plads til fællesskabet også”, mener Hans Knudsen.

Normalt løbes der fem-ti kilometers ruter hos Løbeklubben, men der køres også programmer til de, der ønsker at træne sig op til en halvmarathon.

“I starten blev der løbet marathons rundt omkring i Europa, men klubben har udviklet sig til at blive en klub, hvor fællesskabet betyder mest. Men der er plads til alle – og alle skal kunne følge med”, pointerer Hans Knudsen.

Fakta
Har man lyst til at vide mere om Assentoft Løbeklub, kan man finde informationer og kontaktoplysninger på Assentoftloeb.dk eller på Facebook – Assentoft Løbeklub

Her kan man også løse mere om Volkmølle Løbet, der sidste år havde 300 deltagere og i år løbes torsdag 10. maj (Kristi Himmelfartsdag) i og omkring Assentoft. Tilmeldingsfristen er 5. maj online på www.assentoftloeb.dk

I anledning af Volkmølle Løbets 40 års jubilæum får alle, som fylder 40 år i 2018 inden løbsdagen, deltagergebyret refunderet ved fremvisning af gyldig billedlegitimation.