Alle sanser var i brug, da 300 elever fra kommunens 3. klasser turnerede rundt til 15 forskellige poster om vand og afledning af vand på Randers Naturcenter i forbindelse med FN’s internationale Vandets Dag, 22. marts

 

Der var højt humør hos alle, trods det at vejrguderne ikke havde vist sig fra deres bedste side. Der blev drukket af Gudenåen, kigget på krible-krable dyr i søvand, bygget vandværk og håndvaskestativer, sorteret affald fra inden afløb og meget, meget mere, da eleverne var med til at fejre Vandets Dag. Arrangørerne, Vandmiljø Randers, Verdo og Randers Naturcenter, kunne glæde sig over en massiv opbakning fra kommunens skoler. Pladserne til arrangementet blev revet væk.

En kæmpe succes

”Det var en succes sidste år, og derfor har vi i år valgt at skalere arrangementet op på flere fronter. Vi har fordoblet deltagerantallet, og så har vi allieret os med Røde Kors og Museum Østjylland,” lyder det fra Peter Nordahn, Vandforsyningschef i Verdo, og fortsætter, ”Målet med vores Vandets Dag er, at eleverne bliver mere bevidste om, hvor vandet kommer fra, hvordan vi bruger vandet, og hvordan vi skaffer os af med vandet igen. Og hvordan vi passer bedst på den livsvigtige ressource, som vandet er.”

Ole Quorning, der er chef for vandforsyningen hos Vandmiljø Randers, stemmer i:

”For alle os, der i det daglige arbejder med vand, er det helt centralt at være med til at lære eleverne, at vand er vigtigt. Derfor var det dejligt at kunne samle så mange i de skønne rammer på naturcentret til en dag, hvor vi virkelig får sat fokus på vand”.

På verdensplan mangler 2,1 milliarder mennesker adgang til rent drikkevand, og netop adgangen til rent drikkevand er en selvfølge vi ikke bør tage for givet. I år var Røde Kors og Museum Østjylland inviteret med for at give en international og historisk vinkel på emnet vand.

 

Alle sanser i brug

På “Vandløbet” kunne eleverne bl.a. smage på vand fra Gudenåen, der via Lifestraw blev filteret rent. Alle var mere end friske på at smage vandet trods den første skepsis. Smagen mindede eleverne om smeltede isterninger og sne.

Husene var lavet om til laboratorier, hvor eleverne kunne kigge på dyr i mikroskoper, der lever i vand. Og i biografen så eleverne film om renseanlægget og diskuterede flittigt, når de skulle sortere det affald fra, som ikke må komme i toilettet. Flere så frem til at fortælle forældrene, at vådservietter, vatpinde og tamponer altså ikke hører hjemme i toilettet.

Der kom mange kreative bud fra eleverne på slogans om, hvorfor vi ikke må bruge gift i haven. Fra 3.a på Hobrovejens Skole lød sloganet:

”Lad være med at bruge gift i haven, det får dyrene til at få ondt i maven. Rent vand skal rundt i land, og give vand til hver en mand” også andre slogans som ”Trænger din have til et pift, så lad være med at bruge gift”.

Alt i alt var det en van(d)vittig sjov og lærerig dag på naturcentret, hvor dagens vejr understregede temaet: vand. Arrangørerne ser frem til at byde velkommen igen næste år til nye 3. klasser til Vandets Dag.