Påskeferien på Gammel Estrup bliver i år æg-stra sk-æg

Her handler det nemlig om æg i alle afskygninger. Der skal både findes, udsmykkes og trilles æg, og man kan høre mere om æggets helt særlige betydning i påsken. Så hvis man ikke er en kylling, er det om at komme ud af fjerene og besøge den gamle herregård på Djursland.

”I påsken indtager ægget en helt central position i vores kulturhistorie. Ægget symboliserer forår og frugtbarhed, og i den kristne tradition er det et vigtigt element, at man spiser æg til påske for at fejre afslutningen på fasten. Efter en lang vinter lagde hønsene igen mange æg, og når fasten så sluttede til påske, havde man derfor mulighed for at fejre det med særlige retter som skidne æg og andre retter baseret på æg. Æg var ikke allemandseje, og man kunne derfor også bruge dem som påskegave til sine tjenestefolk på en herregård som Gammel Estrup”, forklarer Anders Sinding, museumsformidler ved Gammel Estrup.

Æggejagter og påskelege
I påskeferien på Gammel Estrup kan man få historien om æggenes betydning, og børn og barnlige sjæle kan deltage i en række aktiviteter, æggejagter og påskelege.

”Man kan for eksempel udsmykke sit æg i ægte 1700-tals stil ved hjælp af decoupage, som vi kender det fra grevinden Augusta Winterfeldt, der boede på Gammel Estrup i begyndelsen af 1700-tallet. Med sine udsmykkede æg kan man så bagefter deltage i den store æggetrilning ned igennem trappetårnet på Gammel Estrup. Her kan man sætte sit æg på prøve, og der uddeles både præmier for smukkeste og hurtigste æg”, fortæller Anders Sinding.

Man kan også gå på æggejagt i haven, og deltage i en skattejagt, som museet har lavet sammen med Auning Bibliotek, hvor man skal løse et bindebrev, et gammelt gækkebrev. Man kan høre om og dufte grevindens hovedvandsæg, og man kan deltage i en historisk påskeleg i kapellet. Herregårdskøkkenet er åbent hele påskeferien med salg af kaffe og kage, og husjomfruen bager sit traditionelle ægge-brød.