Det handler om at leve det liv, man gerne vil. Ikke at ride med på bølgen af forventninger til hvad der er rigtig og forkert – en standard der er sat af medier og reklamer

For hvad er det, du vil?

Dette spørgsmål stillede Krista Koldborg Møller sig selv, da hun for nogle år siden var ved at gå ned med stress. Hun arbejdede som socialrådgiver, men hele døgnet var besat af pligter – med børnene derhjemme, aftensmad og arbejde ved siden af. Hun boede i Øster Tørslev og arbejdede i Randers. Morgenerne gik med at få børnene klar til daginstitutioner og skole. Derefter arbejde – hjem igen kl. 17.00, og så var det tid til aftensmad.

“Jeg plantede børnene foran fjernsynet, så jeg kunne få lavet mad. Og så stod jeg ellers og tænkte på, hvornår jeg kunne få dem i seng, så jeg kunne få lidt ro til mig selv. Men jeg stoppede op og spurgte mig selv. Er det virkelig det liv, jeg vil have – er det det liv, jeg vil give videre til mine børn. Jeg ville nemlig gerne være mere sammen med børnene, men der var ikke overskud til det”, fortæller hun.

Hun tog en beslutning om at uddanne sig til coach – både stress- og virksomhedscoach. Og hun har ikke fortrudt.

“Vi er mentalt udfordrede mere end nogensinde – job – det private – de sociale medier – hvor mange tjekker helt ud? – det, tror jeg, er de færreste”, siger Krista.

“Men du kan ikke gøre noget ved det, før du erkender, at sådan skal det ikke være. Mange af dem, jeg hjælper, kommer fra børnefamilier. De er enormt pressede i dag. Som regel er det to x 37 timers arbejde – deltagelse i børnene skole og fritidsliv. Der skal løbes stærkt for at følge med. Hvis man kigger tilbage til vores forældres generation, så deltog de ikke nær så meget i børnene liv, som vi gør i dag. Og det er en udfordring. Vi føler, vi helst skal levere mere, end det forlanges af os”, mener Krista.

“Måske skal vi bare nøjes med 90 procent”, pointerer hun.

Hop af hjulet
Overalt ser vi det perfekte liv udspille sig. I medierne, i reklamerne og ikke mindst på facebook – en platform langt de fleste er afhængige af i dag. Her lægges rask væk billeder op af den perfekte ferie, det perfekte måltid og den perfekte krop. Men sådan er livet langt fra. Hvornår har du sidst set et billede af en kylling, der er brændt på?!

“Det er nemmere sagt end gjort at se bort fra disse ting. Vi kan godt sige, at det ikke er nødvendigt at tage på ferie to gange om året. Vi kan sagtens sige, at vi ikke behøver at være som andre, men vores stenalderhjerne siger noget andet. Man kan ikke bare hoppe af hamsterhjulet, sådan er den menneskelige hjerne ikke indrettet. Men vi skal tvinge os selv til det, for sådan er der ingen, der kan leve i længden”, siger Krista.

“Det er helt klart en samfundsmæssig diskussion overalt, men hvordan stopper vi op. Det kræver en bevidsthed om at sige fra og hoppe af hjulet. Vi kan godt sige til os selv, at vi ikke behøver at tage på ferie to gange om året. Men med det liv familierne lever i dag, får man jo faktisk brug for at holde ferie og koble fra. Men det er muligt at stige af hjulet og leve sit eget liv i stedet for ligesom de andres”, mener Krista Koldborg Møller.

“Og det skal vi gøre. Hvis man mærker, man er stresset, skal man gøre noget ved det. Det er farligt for kroppen at blive i sådan en tilstand. I Japan falder folk faktisk døde om af stress. Men det kan også være sundt med stress, hvis man skal præstere noget ekstraordinært som en eksamen eller en deadline, men så skal man også kunne falde ned igen. Det første jeg siger til folk, der kommer til mig, er, at dette er hjælp til selvhjælp. Og jeg kan garantere med 95 procents sikkerhed, at de kan komme ud af stressen og tilbage til arbejde, hvis de er sygemeldt. Først og fremmest handler det om at lave mental træning, mindfuldness. Derefter handler det om fysisk aktivitet, søvn, at grine, danse og spille musik – hormonelt gør det os glade, og bægeret bliver tømt”, fortæller hun.

Selv starter hun hver dag med 15 minutters mental træning. Hun tænder sin computer og sætter en lydfil på og læner sig tilbage og kobler fra. Først derefter begynder hun sin dag. En dag der også indeholder flere gåture. For hun har fået det liv, hun gerne vil have – ikke et liv der leves efter mediernes normer. Et liv med tid til de fire børn og mand, hus på landet og et arbejde hun har det godt med.

Perfekt for dig
Faktisk handler det om at leve som en introvert person. Træk dig fra begivenheder og sørg for at lade op med nogle af de ting, Krista har nævnt. Det gør ikke noget, at man en kort overgang går glip af noget. Du kommer jo stærkt igen.

Men det er svært i et samfund, der hylder de ekstroverte – de udadvendte, der er på toppen og styrter derud af med 200 kilometer i timen. Og så kan man føle sig forkert ved blot at sidde og koble af derhjemme. Men det er der ikke noget forkert i, mener Krista.

“Tryk på pyt knappen bare engang i mellem, vi burde alle have en pyt knap derhjemme. Køb en færdigret i stedet for at stå med hele måltidet alene – prioriter nærværet i stedet for at det hele skal være perfekt. Jo, det må godt være perfekt – men perfekt for dig”, pointerer Krista.

“Og gå en tur i rask tempo – 30 minutter om dagen – for hvert skridt man tager, kommer stressen ud af kroppen”.

Og så handler det om at omprogrammere sin hjerne.

“Læg en anden film ind end den, du har nu. Jo mere du fokuserer på det liv, du gerne vil have, jo mere vænner hjernen sig til den, og jo nemmere bliver det efterhånden at sige fra og få netop det liv, du gerne vil have – et liv uden stress”.

Hvis Krista Koldborg Møller skulle give nogle gode råd til at stresse af, er det:
– Giv dig selv skærmfri: udfordrer evt dig selv henover påsken: hvor meget kan du lade telefon ligge. Den stjæler meget af vores energi, vores tid og vores trivsel.

– Lær dine stresssignaler at kende, du skal ikke yde ekstraordinært hele tiden – så bliver din krop overbelastet, og det er den ikke designet til. http://www.coach-me.dk/2018/01/17/groent-gult-roedt-stop/ Du skal lære, hvordan og hvornår du skal justere, så stress kun er midlertidig.

– Lær at prioritere: du kan ikke nå det hele, så du skal lære at prioritere. Lav en 1 2 3 opgaveliste for hver dag. Start med det, der er vigtigst, og gå først i gang med nr. 2, når du har udført opgave 1 HELT FÆRDIG osv.

– Vær god ved dig selv: du er den bedste til at passe på dig, og dine omgivelser vil mærke, at du har det godt. De fleste mennesker passer ikke ordentligt på sig selv. Ofte glemmer de sig selv i travlheden med det resultat, at de bliver dårligere og dårligere til at tage vare på deres familie og deres arbejde. Det er vigtigt at kunne sige NEJ og HJÆLP og PYT!

– Husk at vores krop har brug for otte timers søvn, otte timers arbejde og otte timers hvile – repeat. For mange, der er stressede, lyder regnskabet fem timers søvn og 19 timers arbejde, fordi vi løber fra aftale til aftale og glemmer at slappe af, når vi har fri.

– Er du stresset, selv når du holder fri, skal du tage action på dine symptomer. Stress er alvorligt, og det SKAL være en midlertidig tilstand. Søg evt. hjælp til at få det bedre – det sætter turbo at blive stressfri, og du vil undgå rustjeture med tilbagefald. http://www.coach-me.dk/stresscoaching/