Et helt nyt køkken har givet plads til at beboerne på Tirsdalens Plejecenter, kan være med til madlavningen sammen med fleksjobbere

91-årige Lis Rasmussen er ikke meget for at lave mad. “Jeg har skrællet de kartofler jeg skal”, siger hun prompte. “Men jeg synes det er en god idé med et nyt køkken, og jeg er glad for maden”, siger hun.

Hun nyder at sidde i køkkenet og høre de andre pusle med madlavningen, og har ikke noget imod at smage sovsen til – selv bliver hun dog siddende i kørestolen og drikker en kop kaffe. De der gider lader hun om den madtjansen. Og det må hun også godt – der er ingen tvang, og det er kun de ældre der har overskud til madlavningen der medvirker.

Beboerne laver mad sammen med fleksjobbere, der er ansat nogle timer om ugen i aftenvagt. Og det er en succes, fortæller centerleder Susanne Tvede.

“Fleks-stillingerne er vores egen opfindelse. Det giver luft til aftenvagterne, og fleksjobberne kan koncentrere sig om måltiderne – både det praktiske og det sociale. Hvis en beboer skal have hjælp under middagen, kan fleksjobberen blive siddende hos de ældre og det giver en helt anden afslappende stemning”, fortæller hun.

Det er en ordning, der fungere for alle parter – også fleksjobberen selv.
“Jeg har været her et år nu og med udsigt til at blive fastansat”, fortæller Karen Pedersen.

“Jeg er omkring måltidet fra start til slut. Jeg hjælper de ældre med madlavningen og borddækning og spiser med dem”, fortæller hun. Hun er ansat 15 timer om ugen i aftenvagt og hver anden weekend, med plads til at hvile ryggen, mens hun er på job.

“Jeg kan gå ind og lægge mig en halv time undervejs før måltidet. Det er nemlig ryggen, der er problemet. Det er en rigtig god ordning”, synes Karen Pedersen. Plejecentret har indenfor det sidste år afprøvet fire fleksjobbere. “Og hvis de ansætter to er det en succesrate på 50 procent, og det er vi tilfredse med”, siger Susanne Tvede.

Karen Pedersen var lidt spændt på, om det nu ville fungere kun med aftenvagter, men det er gået over alt forventning. “Jeg er uddannet indenfor faget, og jeg kan godt lide det sociale i det. Jeg kan lide at arbejde med ældre, de har jo en fantastisk humor”, siger hun og griner. “Det er et dejligt arbejde. Jeg har gode kollegaer der har forståelse for min situation og vi hjælper hinanden”.

Til fælles glæde
Maden til de ældre bliver bestilt fem uger i forvejen. Det er til dels vaccum-mad, men kartoflerne og til tider også frikadeller og flæskesteg bliver tilberedt på plejecentret.

“Det er en god ordning, og den giver de ældre mulighed for at bestemme hvad de gerne vil spise og på hvilke dage. For eksempel laver vi selv kartoffelmos – det vil de gerne have. Og det er nu engang bedre at få kartoffelmos, der er lavet på kartofler end på pulver. Det synes jeg”, siger Susanne Tvede.

Når de ældre mødes om madlavningen og spisningen kaldes det for pædagogiske måltider – og dem har de fået mere glæde af på Tirsdalens efter fleksjobberne er blevet ansat og efter at flæskestegen og frikadellerne bliver stegt på stedet. Det er med til at duften af frisklavet mad kan brede sig på gangene, til stor glæde for de mange beboere.

I alt findes der tre køkkener til tre boenheder på Tirsdalens Plejecenter. Der er tilknyttet to fleksjobbere i to boenheder – den tredje er ikke kommet op at køre endnu og ti hvert måltid deltager omkring 20 beboere.

Beboerne har selv bestemt udsmykningen i lokalet og et overskud på kontoen har gjort det muligt at indkøbe nyt service, så der også her er kommet lidt farve på.